VG hadde onsdag kveld en tårevåt reportasje om Hossam Shabat, som nylig ble drept i et israelsk droneangrep. VG omtaler Shabat som «en 23 år gammel journalist». VGs journalister Kyrre Lien og Amund Bakke Foss skriver at Shabat det siste halvannet året har dekket grusomhetene fra krigen på Gazastripen.
Også NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal har skrevet om drapet på Shabat, med overskriften: «Pressevesten har gjort oss til målskiver».
Det israelske forsvaret (IDF) har bekreftet at de stod bak det målrettede angrepet. De sier pressevesten var et skalkeskjul for 23-åringen, som i realiteten var en terrorist i Hamas. IDF publiserte i 2024 dokumenter som de mener beviser at Shabat var skarpskytter i Hamas sin Beit Hanoun-bataljon.
– For over seks måneder siden ble Hossam Basel Abdul Karim Shabats rolle i terrororganisasjonen Hamas avslørt. Han utførte alle sine handlinger under dekke av å være Al Jazeera-journalist. I går ble han eliminert av IDF. Ikke la pressevesten lure deg, Hossam var en terrorist, sier IDF i en uttalelse.
Så hva er sannheten? Var han journalist, eller Hamas-terrorist?
Vi sitter ikke på fasiten, men vi kan i alle fall komme med noen faktaopplysninger som kan gjøre deg bedre i stand til å gjøre dine egne vurderinger. Opplysninger som de norske journalistene har utelatt i sine reportasjer. Opplysninger som i alle fall vi finner relevante for saken.
Før 7. oktober-massakren var Shabat leder av Hamas sin islamistiske bevegelse på Birzeit-universitet. I sosiale medier har han flere ganger uttrykt beundring og støtte til lederne av Hamas. I september 2023, én måned før terrorangrepet, hyllet han de nå avdøde Hamas-lederne Yahya Sinwar og Ismail Haniyeh.

Shabat har i mange innlegg hyllet 7. oktober-massakren, hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis ble skadet og 251 tatt som gisler. Mesteparten av ofrene var sivile. Fortsatt er det 59 gisler igjen i fangenskap, hvorav 24 trolig er i live.
Et av innleggene er en video av mennesker som flykter fra angrepet på musikkfestivalen Supernova. 364 mennesker ble drept på denne festivalen. Shabat skriver: «Spar denne videoen for historien, bosetterne flykter».
Shabat publiserte også innhold den 6. oktober 2023, én dag før massakren, som tyder på at han kan ha hatt kunnskap om det forestående angrepet.
Kan han også ha deltatt i selve angrepet? Et innlegg i sosiale medier antyder i alle fall det. Den 7. oktober 2023 skriver Shabat: «Etter ordre fra sjefen for generalstaben, Abu Khaled». Det henviser til en ordre fra Hamas sin militære leder Muhammed Deif, som også var kjent som «Abu Khaled».
I dagene etter 7. oktober-angrepet publiserte han flere innlegg hvor han feiret rakettangrepene mot Israel. I et innlegg har han publisert bilder av raketter over byen Ashkelon hvor han siterer Koranen: «Da du kastet på dem, var det ikke du som kastet, faktisk var det Allah som kastet!»
Shabat, som var tredjeårsstudent på universitetet, ble over natten journalist da krigen brøt ut. Til tross for at han var helt fersk som journalist, fikk han på kort tid usedvanlig god tilgang til de innerste kretser i Hamas. Han har vært tett på Hamas sine propagandashow under løslatelse av israelske gisler. Han har generelt promotert mye av Hamas sin propaganda.
IDFs påstand er altså at Shabat ikke var noen journalist, men en Hamas-terrorist som brukte pressevesten som et skalkeskjul. IDF har publisert dokumenter som skal vise at Shabat hadde gjennomgått militær trening i Hamas og at han var en av deres skarpskyttere.
Flere av Shabats poster i sosiale medier støtter opp om at han kan ha vært en del av Beit Hanoun-bataljonen. I et innlegg fra august 2023 skrev han: «Dere lyser opp Beit Hanoun, helter» med et bilde av en Hamas-terrorist som holder en skarpskytterrifle.
I november 2023, én måned etter terrorangrepet, skrev Shabat: «Bein Hanoun er ikke kjent for sine sitruksfrukter, men for sine presise skarpskyttere».

Gjennom sine rapporter fra Gazastripen fikk Shabat etterhvert en stor følgerskare i sosiale medier. Det førte til at han også ble brukt som journalist for det Qatar-eide mediehuset Al Jazeera. Qatar er også en av de viktigste støttespillerne til Hamas.
Gjennom Al Jazeera spredte Shabat en falsk historie om at israelske soldater hadde voldtatt palestinere inne på Shifa-sykehuset på Gazastripen. Både Hamas og Al Jazeera erkjente senere at hele historien var fabrikert.
Al Jazeera slettet artikkelen, men Shabat selv dementerte den aldri.
Å spre falske historier regnes som en «dødssynd» innen journalistikken. Likevel fortsatte Al Jazeera og andre medier å bruke Shabat som journalist.
Shabat spredte også en falsk historie om at Israel hadde tatt i bruk nye våpen som gjorde at mennesker fordampet, slik at likene deres bare forsvant.
Ingen av disse opplysningene blir nevnt av VG-journalistene Kyrre Lien og Amund Bakke Foss eller NRKs Yama Wolasmal. Tvert imot fremstiller de det som om 23-åringen ble drept av IDF bare på grunn av hans journalistikk og reportasjer fra Gazastripen.
Mener du VG og NRK opplyser sine lesere godt nok, når de utelater alle disse opplysningene? Si din mening i kommentarfeltet.