I over 1400 år er det jødiske folket blitt undertrykt og forfulgt av arabiske og muslimske grupper i Midtøsten. Helt fra jødene begynte å gjenoppbygge en stat i sitt historiske og religiøse kjerneland, ble de møtt med avvisning, hatkampanjer, vold og terror.

Etter at arabiske land ble selvstendige fra europeiske kolonimakter, kom forfølgelsen av jødene tilbake med full styrke. Jødene som var en minoritet på omlag 2 prosent spredt omkring i Nord-Afrika og Midtøsten for hundre år siden, har etablert en stat på mindre enn 0,2 prosent av landområdet.

Selv om jødenes fiender har drevet dem ut av 99,8 prosent av området, fortsetter de krigen mot jødene i Israel. 7. oktober-massakren var en del av denne krigen. Det er også palestinske myndigheters hatopplæring og belønningssystem for terror.

Denne krigen må ta slutt!

Dessverre er det sterke krefter i Norge som støtter kampen for å undergrave verdens eneste jødiske statIsrael er i flere tiår blitt  demonisert av NRK, nyhetsbyrået NTB og andre medier. Norske skolebøker og den statsfinansierte elevsiden fn.no er fulle av feil om Israel. Etter 7. oktober 2023 har også regjeringen, med Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide i spissen, markert seg som noen av de mest anti-israelske politikerne i Europa. 

Denne propagandakrigen må ta slutt nå!

Hvis du er enig, bli medlem av MIFF nå!

Dersom du ikke vet hva du skal tenke om Israel

 

Dersom du støtter det jødiske folkets rett til sitt nasjonale hjemland i Israel

 

Dersom du allerede er medlem av MIFF

En lang rekke ganger, lenge før Gaza-krigen i 2023, er Israel blitt anklaget for folkemord mot palestinerne. Anklagen er blitt framsatt for å demonisere verdens eneste jødiske stat. 

Da PA-president Mahmoud Abbas besøkte Tyskland i 2022, anklaget han for eksempel Israel for å ha «begått 50 Holocaust» mot palestinerne. I Holocaust ble to tredeler av Europas jødiske befolkning drept av nazistene. Som kontrast har antallet arabiske innbyggere i Gaza og Vestbredden (Judea og Samaria) økt med fire hundre prosent etter 1948. Folkeveksten skjøt fart etter at Israel fikk kontroll over områdene i 1967.

Les mer på temasiden Løgnanklagene mot Israel om folkemord og etnisk rensning og artikler relatert spesielt til Gaza

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept (kart, bilder og videoer), 251 kidnappet og over 4.800 skadet. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
 
8. oktober 2023 gikk også Hizbollah inn i krigen. De truet Israel med 150.000 raketter fra Sør-Libanon. Hizbollah er en shia-muslimsk terrororganisasjon som opererer i Libanon på vegne av Iran. Hizbollah står på terrorlistene til USAEUCanada og Australia, og er forbudt i Tyskland.
 

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) belønnet de etterlatte til de drepte terroristene med 20.000 kroner i en første utbetaling, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1200. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Omkring 250 mennesker ble tatt som gisler.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i kjølvannet av 7. oktober 2023 er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler og temasider nedover på denne siden.

Det var alltid riktig å støtte Israel. Gjennom århundrer ble det jødiske hjemlandet okkupert av romerske, bysantinske og ulike muslimske imperier [se tidslinje]. Jødene beholdt hele tiden sin sterke tilknytning til landet.

Dersom flere hadde støttet en jødiske statsdannelse for hundre år siden, kunne jødene hatt et tilfluktssted da nazistene startet med sin utryddelse. Men arabiske nasjonalister, inspirert av nazistisk antisemittisme, og islamistiske jihadister, skremte britene bort fra å oppfylle løftet om et jødisk nasjonalhjem. De brukte terror for å skremme, da som nå.

Dersom flere hadde støttet Israel på 1950- og 1960-tallet, ville kanskje ikke Egypt og Syria ha våget å mobilisere til krig. Men sovjetisk propaganda ble pumpet ut over Europa, og sakte, men sikkert er resultatene av Israels forsvarskrig blitt fordømt som «okkupasjon».

Dersom flere hadde støttet Israel, ville kanskje ikke Yasser Arafat ha klart å lure Nobelkomiteen og mange andre. Men Amnesty og andre humanitære organisasjoner har tatt opp arven etter Sovjets propaganda, og anklager ordningene som israelere og palestinere avtalte seg i mellom på 1990-tallet for «apartheid».

7. oktober 2023 ble det klart at jødehatende jihadister fortsatt dominerer i kampen mot Israel. Hvis du ikke støtter Israel etter massakren – hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis skadet og over 250 tatt som gisler – vil du aldri støtte Israel. Da er det stor fare for at du alltid vil fortsette å være likegyldig.

Du bør støtte Israel fordi hatet som skapte Holocaust fortsatt lever, skrev MIFF i 2014. Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

7. oktober 2023 ble det overtydelig hvor korrekt det var. Massakren ble begått av unge palestinske menn som er lært opp til jødehat og jihad på skoler finansiert av Norge.

  • I tredje klasse lærte de å «ofre blodet» for å «eliminere maktrøverne» og «utrydde restene av utlendingene».
  • I femte klasse har de lært at martyrdød og jihad er «den mest viktige mening med livet» og at jøder er «fiender av islam».
  • Terroristene fra 7. oktober lærte i syvende klasse at Israel er «Satans tjener». Da fikk de også lære at «å ofre livet i kamp er det største». Året etter ble de fortalt at barn som deltar i jihad er «sikkerhetsventilen i samfunnet».
  • I tiende klasse ble de fortalt at døden er skjebnebestemt og at jihad er deres kall. «Og vårt rene blod, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare,» blir det messet i en annen skolebok.
  • I tolvte klasse har de lært om å «returnere» med våpen i hånd. Elevene har lært at det betyr at Israel blir borte.

Du må støtte Israel – nå mer enn noen gang. Israel er i en forsvarskrig for å hindre at 7. oktober 2023 aldri mer skal gjenta seg. Hamas skal bli vingeklippet, slik at de aldri mer har militær kapasitet. Iran og Hizbollah skal bli avskrekket. Nå må du støtte Israels forsvarskamp!

Med Israel for fred samler Israel-venner med ulikt politisk ståsted, ulik tro og livssyn. Vi har også forskjellig syn på israelsk politikk. Når det gjelder saker som er omstridt internt i det israelske samfunnet, formidler vi de store gruppenes ulike hovedsyn, uten som organisasjon å ta stilling til spørsmålene.

MIFF sprer informasjon gjennom nettsider, sosiale medier (se over), møter i lokalforeninger og nasjonale konferanser m.m. MIFF forsvarer også Israel i mediene og har aktuelle kampanjer. Etter 7. oktober-massakren er vårt innhold sett mange millioner ganger rundt på de ulike plattformene.

Her er bare noen smakebiter på MIFF-statistikken fra 7. oktober 2023 og fram til 23. september 2024:

  • Vekst fra 11.254 til 14.673 medlemmer i Norge
  • Over tusen nye medlemmer i Danmark og Sverige
  • 53,5 millioner annonsevisninger i Google
  • 4,4 millioner sidevisninger på miff.no
  • Rekkevidde til 2 millioner Facebook-kontoer
  • 6000 nye følgere på Facebook-siden
  • 3800 nye abonnenter på YouTube
  • 2300 nye følgere på TikTok
  • 1800 nye følgere på X
  • 1200 nye følgere på Instagram
  • 2,3 millioner videovisninger på Facebook
  • 1,5 millioner videovisninger på YouTube
  • 1 million videovisninger på TikTok

Les mer om MIFF og bli medlem nå!

Les artikkelen hvor MIFF korrigerer feil som stadig blir framsatt om Gaza og Hamas.

De generelle teknikkene som mediene bruker for å skape et falskt bilde av Israel

1. Konflikter hvor Israel er involvert blir dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv.

2. Israels forsvarskamp blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring.

3. Palestinske flyktninger blir nevnt ustanselig, selv om det har gått 75 år siden arabisk side tapte i forsøket på å utrydde den jødiske staten i 1948.

4. Levekårene til palestinerne blir ikke sammenlignet med arabiske naboland.

5. Folkeretten blir manipulert til kun å ramme den jødiske staten, og Israels rettigheter blir nesten aldri nevnt.

Les mer på temasiden Mediedekningen og bestill MIFFs bok Det falske bildet av Israel

Det skapes falske bilder av Israel i norsk skole, ikke bare på grunn av mange feil i læreverkene, men også fordi viktige elementer i det israelske narrativet er helt borte eller svært nedtonet. Klikk her for å lese faktasjekker og for å bestille MIFFs bok Opplært til fordommer.

Ingen verk nevner jødiske flyktninger fra arabiske land, og bare ett læreverk nevner Iran som en aktør i konflikten. Sterke anklager mot Israel blir framsatt, uten at Israels svar får komme fram

Mange skoleelever blir henvist av lærere til FN-sambandets infosider om Israel, Palestina og konflikten. Mange tror fn.no er en «nøytral og god» kilde.

Dette stemmer ikke. MIFF avdekket sommeren 2023 hvordan FN-sambandet misbruker skattepenger til å gi norske barn et falskt bilde av Israel. Organisasjonen er på ingen måte objektiv eller nøytral i forhold til Israel. FN-sambandet gjorde noen rettinger etter MIFFs første faktasjekk, men reagerte deretter med sjikanerende omtale av MIFF.

Selv etter 7. oktober-massakren er FN-sambandet uvillig til å kalle Hamas en terrororganisasjon.

Med Israel for freds historie

Med Israel for fred (MIFF) ble først etablert som en aksjonskomité av ungdommer og studenter fra Oslo-området 5. april 1975. Initiativtakerne hadde, slik de selv skriver i sitt første informasjonsblad, «gått lei av den stadig økende, ondsinnete og til dels løgnaktige anti-israelske og anti-zionistiske propaganda fra visse kretser.
MIFFs logo ble utviklet allerede på midten av 1970-tallet. Denne logoen var i bruk fram til vi fikk ny i 2011.

 

Aksjonskomiteen så det som sin oppgave å spre riktig informasjon om Midtøsten-konflikten og skape større forståelse for staten Israel. Medlemmene ønsket også å tilbakevise Palestinakomiteens «ensidige, forvrengte og løgnaktige «informasjon» om Midtøsten». I første omgang fokuserte MIFF sitt arbeid på gymnaser og universiteter.

Allerede i desember 1975 utgav MIFF sitt første informasjonsblad, Med Israel for fred, et 20 siders hefte i A4-format. Forsiden på bladet viser en ung gutt med en hvit fredsdue i hånden. «Midtøstens barn har freden i sine hender,» lød den optimistiske overskriften. Tittelhodet hadde også slagordet Med Israel for fred på hebraisk.

– Israel-aksjonens organ vil ta for seg myter og facts i forbindelse med Midtøsten problemet, fra 1880-årene, da jødene for alvor begynte å vende hjem, og opp til dagens situasjon, skrev redaktørene Hans Petter Grønvold og Nicolai Midthun i den første utgaven.

Det første informasjonsskrivet fra desember 1975 presenterer følgende «paroler»:

«Full støtte til det jødiske folks rett til deres nasjonale hjem i Erez Israel.

Full støtte til den frie, demokratiske staten Israel, hvor jøder, kristne og muhammedanere har samme rettigheter og plikter.

Avvis alle stormaktsløsninger som vil true Staten Israels frihet og eksistens, og det jødiske folkets nasjonale frihet i deres hjemland – Erez Israel.»

 

Første møte
21.-23. januar 1977 etablerte MIFF sitt første seminar på det jødiske feriehjemmet med 40 overnattingsgjester. Blant foredragsholderne var Israels ambassadør og Leo Eitinger. En resolusjon fra møtet ble trykket blant annet i VG, Vårt Land, Tønsberg Blad og Folkets Framtid.

Lørdag 6. mai 1978 inviterte MIFF for første gang til et offentlig møte. Henri Brudzewski gav en øyenvitneskildring fra en reise til Sør-Libanon. Nærmere 50 personer møtte frem, selv om det var «en glohet» lørdag ettermiddag.
Et annet satsningsområde var emblemer. I første omgang ble det laget fem tusen jakkemerker, som raskt ble utsolgt. Deretter ble det trykket 20.000 klistermerker.

VG var muligens den første norske avisen som omtalte de unge Israel-vennene som aksjonerte på Blindern. «Marxist-leninistenes propagandamaskineri har arbeidet uhindret i fem år og hjernevasket store studentmasser. Nå varsles motstand mot indoktrineringen,» skrev VG 5. mars 1976. Nicolai Midtun, Sidsel Wiborg og Grethe Neufeldt trosset frykten for skjellsord fra marxist-leninistene og erklærte at de «støtter Israels kamp for fred». I ukene som fulgte fikk MIFF også omtale i Vårt Land, Jewish Chronicle og den israelske avisen Davar.

2. mars 1977 ble det første arbeidsutvalget i den voksende bevegelsen nedsatt. Det besto av Meir Gallor, Nicolai Midthun, Bjarne Slyngstad, Grethe Neufeldt, Jan Benj. Rødner, Yngve Taraldsen og Sidsel Wiborg. Rødner ble valgt til formann i arbeidsutvalget.

Samme vår ble de første utkastene til det som i dag beskriver MIFFs formål og grunnlag utarbeidet. Det ble også utarbeidet en kortfattet fremstilling av Midtøsten-konflikten.

Ryktet om MIFF begynte å spre seg. Sommeren 1978 var det etablert lokalgrupper i Porsgrunn/ Skien, Kristiansand, Ålesund og Trondheim.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Formelt stiftet i 1978
Organisasjonen MIFF, slik vi kjenner den i dag, ble formelt stiftet på konstituerende generalforsamling på Hamar 29. juli 1978. «Vi som var med på stiftelsen håper og tror at her kan venner av Israel knytte brorskapsbånd i den felles innsats for landet,» skrev organisasjonens første formann, Jan Benjamin Rødner, i referatet fra landsmøtet. «Vi ønsker å formidle faktiske opplysninger om konflikten i Midtøsten til den opinion som vi vet er overveldende positiv til Israels sak,» forklarte han i intervju med Dagbladet.

MIFF hadde også oppgaver for dem som allerede var overbeviste venner av Israel. «Mange er «Israel-venner» på et vaklende grunnlag. De føler seg usikre og får ubehag ved sitt standpunkt når det blir reist kritikk mot Israel. «Det er ikke lett å forsvare Israel,» sier de. MIFFs oppgave er nettopp å få vekk denne usikkerheten,» skrev Rødner i 1980.

Liste over alle MIFFs ledere

 

1980-årene
Den viktigste kanalen MIFF har hatt til sine medlemmer, har hele tiden vært informasjonsbladet som ble startet tre år før organisasjonen ble formelt stiftet. I 1980 vedtok styret å endre navn på bladet fra Med Israel for fred til Midtøsten i fokus, og året etter gikk det fra blad i A5-format til avistrykk i tabloidformat.

I 1980-årene ble det også arrangert studiesirkler, seminarer og gruppeturer til Israel. I Oslo ble Israel-matinéer avholdt årlig, og nye lokallag vokste frem i flere byer. Lokallaget i Stavanger markerte seg tidlig som et av de mest aktive, blant annet med egne radiosendinger som ble støttet av MIFF sentralt.

Hovedstyret i Oslo produserte løpesedler og drev lobbyvirksomhet, for eksempel mot norske myndigheters godkjennelse av PLO. Kontakten mot pressen og det politiske liv var ekstra stor i forbindelse med besøk av inviterte akademikere og politikere fra Israel. Aktivitetene toppet seg i forbindelse med Libanon-krigen i 1982. Da gikk også medlemstallet kraftig opp, fra 981 sommeren 1982 til 1587 sommeren 1983. Veksten fortsatte i årene som fulgte, til en topp på 1871 ved generalforsamlingen i 1986. I disse årene hadde MIFF i kortere og lengre perioder lønnede kontormedarbeidere, som blant annet arrangerte vervekampanjer og lotterier til inntekt for organisasjonen.

 

1990-årene
Til tross for litt nedgang i antall medlemmer, gikk MIFF inn i 1990-årene med optimisme. Fra den spede start på midten av 1970-tallet, hadde organisasjonen det siste tiåret posisjonert seg som en sentral aktør i den norske Midtøsten-debatten. «MIFF har en viktig informasjonsoppgave» for å snu trenden av at media «presenterer et ensidig og negativt farget bilde av Israel,» sa Krfs partileder Kjell Magne Bondevik til Midtøsten i fokus i slutten av 1990. Året etter overtok Kåre Kristiansen som styreleder, den klart mest kjente politikeren som har vært aktiv tillitsmann i organisasjonen.

I perioden mellom 1992 og 1995 opplevde MIFF et nokså stort frafall av medlemmer. Dette skyldes nok delvis at rekrutteringsarbeidet ikke ble gjennomført like systematisk som på 80-tallet, og at mange kanaliserte sitt Israel-vennskap gjennom den nye aksjonskomiteen Hjelp Jødene Hjem – hvor MIFF var en av støtteorganisasjonene helt fra begynnelsen. Men nedgangen var også et resultat av intern uenighet, og en hel del meldte seg ut i protest eller lot være å fornye medlemskapet. Akkurat som fredsprosessen mellom Israel og PLO skapte polarisering i det israelske samfunnet, ble det polarisering blant Israels venner i Norge. Mange mente at sentrale tillitsmenn i MIFF hadde uttalt seg for optimistisk i forhold til Yasser Arafat og fredsprosessen.

I siste halvdel av 1990-årene klarte MIFF å stabilisere medlemstallet rundt tusen medlemmer. Fra 1994 ble det også mer stabilt i redaksjonen til Midtøsten i fokus. De første 19 årene av bladets historie var det minst 13 redaktørskifter. Odd Myrland har vært redaktør sammenhengende fra 1994.

Den største nysatsningen til MIFF på 1990-tallet var etablering av sider på Internett. Den første enkle presentasjonen av organisasjonen ble publisert allerede på nyåret 1996. Jan Benjamin Rødner var igjen den visjonære pådriver slik han hadde vært ved MIFFs oppstart, mens Jan Sigve Særsten fra Bømlo tok seg av det tekniske arbeidet.

I norsk målestokk var Med Israel for fred svært tidlig ute med å etablere seg på Internett. Tidlig i 1996 var det bare fem aviser som satset sterkt på sin Internett-utgave, og kun ti prosent av befolkningen kunne komme online hjemmefra. MIFFs etablering kom også før de fleste statlige etater satte i gang sine første spede initiativ på Internett.

MIFF på nettet fra 1996: Inspirert av pizza, Jagland og Rødner


2000-årene
I januar 2001 trappet MIFF opp sitt arbeid på Internett ytterligere, da Odd Myrlands nevø, Conrad Myrland, overtok som nettredaktør i sin fritid. Fra å være en mer eller mindre statisk hjemmeside med en del bakgrunnsstoff, lanserte MIFF en levende nett­portal, Porten til Midtøsten, med domenenavnet Miff.no. Daglige oppdateringer med nyheter på norsk (på grunnlag av engelskspråklige nettaviser i Israel) og et levende debatt­forum tiltrakk seg raskt et økende antall besøkende. Bakgrunnsartiklene fra Midtøsten i fokus ble etter hvert presentert systematisk på aktuelle temasider.

Flere av MIFFs nye nettgjester satte så stor pris på Miff.no at de valgte også å støtte organisasjonen som medlemmer. Det klare flertall av nye medlemmer de siste åtte årene har kommet gjennom innmeldinger på nettet.

Noe rekruttering har også skjedd gjennom de fem lokalforeningene som klarte seg best gjennom nedgangsårene i 90-årene. De siste årene har den lokale møteaktiviteten vært størst i Stavanger, Oslo, Arendal, Kristiansand og Bergen, men det har også vært aktivt arbeid på lokalplan i Østfold, Trøndelag og Møre- og Romsdal. I 2009 ble det etablert nye lokallag i Tromsø og Tønsberg. Våren 2010 ble nytt lokallag stiftet i Trondheim, og lokallag er på gang også andre steder i landet.

Et viktig grunnlag for MIFFs vekst de siste årene ble lagt på generalforsamlingen i 2000, da organisasjonen samlet seg om en strategiplan utarbeidet av Gunnar Gravdahl og Trygve Eklund sammen med sentralstyret. Her ble uenighetene fra 1990-tallet endelig avsluttet, og organisasjonen samlet seg om å bygge på medlemmenes felles Israel-vennskap, «uavhengig av deres syn på religion og ideologi». Det ble også enighet om å vektlegge synspunktene til de store gruppene i israelsk politikk i organisasjonens informasjonsarbeid, med naturlig vekt på «den politikk som føres av Israels til enhver tid sittende regjering».

Fra og med august 2007 engasjerte MIFF for første gang en medarbeider på fulltid. Nettredaktør Conrad Myrland ble også daglig leder for organisasjonen. En fast medarbeider gjorde det mulig å sette i gang med ny virksomhet på flere felter, blant annet med ukentlige radiokommentarer. I 2009 økte antall utgivelser av Midtøsten i fokus fra fem til seks årlig.

Gabriel Edland var styreleder i MIFF fra 2001 til 2008, da han ga over ledervervet til Morten Fjell Rasmussen. Edland er fortsatt nestleder i hovedstyret.

 

2010-årene
Våren 2010 har MIFF flere medlemmer enn noen gang tidligere, over 3.350. De siste fire årene har organisasjonen hatt en netto tilvekst på to tusen medlemmer.

Hvilket fylke mobiliserer flest Israel-venner?
MIFF trapper kraftig opp i 2010

Artikkelen ble først publisert i MIFFs jubileumsbok i september 2008. Dette er en lett oppdatert versjon.

 

Her er hva vi ønsker at du skal gjøre nå

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart