Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Norge må stå ved sitt løfte om utvikling av bilaterale forbindelser med Israel uavhengig av politisk uenighet

Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)
Utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg møter Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Davos i januar 2014. (Skjermdump fra NTB Scanpix film på Aftenposten.no)
Lik og del om du er enig!

Det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Israel gikk i stor grad på sparebluss fra 2005 til 2013. Når en sittende finansminister sier at hun boikotter Israel, sender dette svært negative signaler i systemet, selv om Arbeiderpartiet heldigvis nektet SV å gjøre boikott av Israel til regjeringens politikk.

MIFF satte pris på de tidlige signalene fra Solberg-regjeringen om å utvikle de bilaterale kontaktene med Israel uavhengig av politiske spørsmål som man til skiftende tider kan være uenig om.

Drøye fire år senere kan vi med glede registrere at denne kursendringen har båret frukter. Det er betydelig større samarbeid og kontakt på en rekke felter, og utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu undertegnet en intensjonsavtale om samarbeid på forskning og innovasjon i januar 2017.

I statsbudsjettet for 2018 skrev Solberg-regjeringen:

«Bekjempelse av diskriminering, herunder også hatefulle ytringer og antisemittisme er viktige prinsipper for det norske engasjementet. Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner).

Regjeringen er imot boikott av Israel. Boikott skaper avstand, og Regjeringen tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten mellom israelere og palestinere.»

Vi vil uttrykke takk for disse viktige ordene.

Fortsatt er potensialet for samarbeid innenfor sektorer som energi, helse, teknologi og utvikling betydelig.

Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner «er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen». Dermed ble initiativet punktert.

MIFF forventer at regjeringen

  • videreutvikler de bilaterale forbindelsene med Israel.
  • avvikler støtte til organisasjoner som arbeider for boikott og sanksjoner mot Israel, i tråd med formuleringen i statsbudsjettet.
  • tar tydelig avstand fra alle oppfordringer til boikott.
  • står fast på UDs vurdering fra 2005, at alle lokale boikottaksjoner er «i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen».

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart