- Fredag 13. april 2018 presenterte MIFF et notat med tolv forventninger til Utenriksdepartementet. Norge må stå ved sitt løfte om utvikling av bilaterale forbindelser med Israel uavhengig av politisk uenighet, var ett av dem.
Det bilaterale samarbeidet mellom Norge og Israel gikk i stor grad på sparebluss fra 2005 til 2013. Når en sittende finansminister sier at hun boikotter Israel, sender dette svært negative signaler i systemet, selv om Arbeiderpartiet heldigvis nektet SV å gjøre boikott av Israel til regjeringens politikk.
MIFF satte pris på de tidlige signalene fra Solberg-regjeringen om å utvikle de bilaterale kontaktene med Israel uavhengig av politiske spørsmål som man til skiftende tider kan være uenig om.
Drøye fire år senere kan vi med glede registrere at denne kursendringen har båret frukter. Det er betydelig større samarbeid og kontakt på en rekke felter, og utenriksminister Børge Brende og statsminister Benjamin Netanyahu undertegnet en intensjonsavtale om samarbeid på forskning og innovasjon i januar 2017.
I statsbudsjettet for 2018 skrev Solberg-regjeringen:
«Bekjempelse av diskriminering, herunder også hatefulle ytringer og antisemittisme er viktige prinsipper for det norske engasjementet. Det er heller ikke i tråd med norsk politikk å støtte organisasjoner som har uttrykt hovedformål å fremme BDS-kampanjen (Boikott, Desinvesteringer og Sanksjoner).
Regjeringen er imot boikott av Israel. Boikott skaper avstand, og Regjeringen tror i stedet på dialog og samarbeid for å skape tillit som en forutsetning for å løse konflikten mellom israelere og palestinere.»
Vi vil uttrykke takk for disse viktige ordene.
Fortsatt er potensialet for samarbeid innenfor sektorer som energi, helse, teknologi og utvikling betydelig.
Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner «er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen». Dermed ble initiativet punktert.
MIFF forventer at regjeringen
- videreutvikler de bilaterale forbindelsene med Israel.
- avvikler støtte til organisasjoner som arbeider for boikott og sanksjoner mot Israel, i tråd med formuleringen i statsbudsjettet.
- tar tydelig avstand fra alle oppfordringer til boikott.
- står fast på UDs vurdering fra 2005, at alle lokale boikottaksjoner er «i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen».