I inneværende stortingsperiode er Arbeidepartiet, sammen med Høyre og Venstre, de tre partiene på Stortinget som ikke nevner Israel i sitt partiprogram. Går det som programkomitéen innstiller i helgen, blir referansene til Midtøsten om mulig enda mindre i programteksten.
I Arbeiderpartiets program 2009-2013 het det at partiet «vil ha flere atomvåpenfrie soner, særlig i områder med fare for spredning, som Midtøsten og den koreanske halvøy». Nå heter det at partiet vil «arbeide for en verden fri for atomvåpen», uten at Midtøsten blir nevnt særskilt.
Etter at programkomitéen la fram sitt forslag, har det kommet flere endrings- og tilleggsforslag. Kun ett av dem nevner Israel. Tromsø AUF vil ha inn følgende kulepunkt under avsnittet «sikkerhet og fred»:
«Vise internasjonal solidaritet og sanksjonere Staten Israel ved at alle norske bedrifter stopper kjøp, salg og distribusjon av produkter produsert på, eller ved hjelp av, israelske okkuperte områder.»
Avviser offentliggjøring av TIPH-rapporter
Tidligere i programarbeidet har Korsvoll arbeiderpartilag og kvinnegruppe foreslått at norske myndigheter må arbeide for at rapportene fra observatørstyrken i Hebron (TIPH) offentliggjøres. Det kommer fram på side 13 blant «innkomne forslag».
– Mandatet til TIPH fornyes på årlig basis. At rapportene fra TIPH er unntatt offentlighet er en del av grunnlaget for TIPHs eksisens. Norge rår ikke over disse rapportene alene, og et norsk initiativ for offentliggjøring kan sette avtalen om observasjonsstyrken på spill, kommenterer sentalstyret.
Landsstyret i Arbeiderpartiet avviser forslaget.
Avviser forslag om UNRWA
Landsstyret har henvist et annet forslag om UNRWA fra Internasjonalt Forum til «redaksjonskomiteen for andre politiske saker». Andre forslag er oversendt til redaksjonskomiteen for programmet, så forslaget er med andre ord ikke ansett til å passe i partiprogrammet.
Forslaget, som altså ikke har fått gjennomslag, lyder slik i sin helhet:
«UNRWA har publisert en nødappell om den stadig mer dramatiske situasjonen for sivile på Gazastripen. Palestinere, og spesielt palestinske flyktninger, lever under desperate forhold, og tilgang til arbeid, utdanning, elektrisitet og drivstoff er sterkt begrenset. En økende andel av befolkningen ser seg derfor nødt til å vende seg til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) for hjelp. UNRWA, som er håpløst underfinansiert, har behov for flere millioner dollar i nødhjelp, for å gi flyktningene i Gaza et sosialt sikkerhetsnett, tilgang til grunnleggende tjenester og til forebygging av voldshandlinger.
Oslo Arbeiderparti vil at:
• Norge gir en ekstraordinær bevilgning i nødhjelp via UNWRA for å avhjelpe den prekære situasjonen for palestinske flyktninger.
• Norge bidrar til å sikre at UNRWA får trygg og forutsigbar finansiering, gjennom å legge press på andre FN-land slik at statusen til UNRWA blir oppgradert, og at finansieringen går fra å være basert på frivillige bidrag til faste overføringer.
• Israel straks opphever blokaden av Gaza, slik at det blir mulig å få inn nødvendige varer til sivilbefolkningen, og at gjenoppbyggingen og økonomisk aktivitet kan komme i gang.
• Norge på det sterkeste tar avstand fra Israels handlinger i internasjonalt farvann gjennom bordingen av skipet Estelle, som var på vei til Gaza for å sette fokus på den israelske blokaden og den palestinske befolkningens lidelser.»