Søk
Faksmile av artikkelen i Dagen 22. mai 2013.
Faksmile av artikkelen i Dagen 22. mai 2013.

Palestinian Media Watch svarer Espen Barth Eide

- Da jeg fikk se hvordan PA forherliger terrorister og mordere, forsto jeg at PA langt fra er lik det enkle glansbildet skandinaver får presentert, skriver Nan Jacques Zilberdik til Norges utenriksminister. Palestinian Media Watchs senioranalytiker har vokst opp i Danmark.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

22. mai trykket avisen Dagen følgende kronikk av Nan Jacques Zilberdik, senioranalytiker ved Palestinian Media Watch i Jerusalem. Artikkelen er et svar på intervjuet som Dagen hadde med utenriksminister Espen Barth Eide 20. april. Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, kommenterte Barth Eides uttalelse i artikkelen: Vil utenriksministeren miste sin sjanse til å stanse PAs belønningssystem for terrorister?

 

  • Her følger Nan Jacques Zilberdiks artikkel i sin helhet.

 

Kjære utenriksminister Eide

For to måneder siden stilte du til utspørring i Stortingets granskingskommisjon fordi Utenriksdepartementet som du leder har gitt gal informasjon til Stortinget helt siden 2011, ved å benekte at De palestinske selvstyremyndighetene (PA) hver måned utbetaler lønn til palestinske fanger i israelsk fengsel, deriblant mennesker som er dømt for terrorisme. I 2011 avdekket Palestinian Media Watch, der jeg er senioranalytiker, disse PA-lønningene. Disse blir utbetalt via PAs generelle budsjett, som for en stor del er finansiert av Norge og andre giverland.

 

Nektet å anerkjenne

Den gang nektet det norske Utenriksdepartementet å anerkjenne PMWs rapport, og vår dokumentasjon ble avvist på bakgrunn av falske opplysninger UD fikk fra PA. Dersom departementet hadde tatt vår rapport alvorlig, eller tatt kontakt med oss for å avklare saken, ville Norge allerede i 2011 ha forstått at PA har et spesielt program som sørger for lønn til fanger, deriblant slike som har mange menneskeliv på samvittigheten.

 

«Upresise uttalelser»

For to måneder siden erkjente du at den informasjonen UD hadde gitt Stortinget var uriktig. Men det har vært svært skuffende å se hvordan din offentlige håndtering av denne saken har vært i etterkant. I et intervju med den norske avisen Dagen kritiserte du ikke PA for å ha løyet for Norge, og du fordømte dem heller ikke for å bruke giverlandenes penger til å betale lønn til dømte terrorister. Du har ikke satt noe spørsmålstegn ved PAs etiske basis for å støtte og forherlige terrorister og mordere. Du forklarte heller ikke det norske folk at ditt departement har gitt Stortinget «upresise» uttalelser, som du kaller det.

 

Grunnløse beskyldninger

I stedet kritiserer du forskningsinstituttet der jeg arbeider for å komme med falske anklager om at PMW er imot en tostatsløsning og at vi opptrer som «et talerør for den israelske regjering». Slike beskyldninger er fullstendig irrelevante og grunnløse i forhold til det faktum at PA overfører norske penger til terrorister. I stedet for å gi PMW kredit for å avsløre PAs uetiske oppførsel og uetiske bruk av Norges støtte, velger du å angripe forskningsinstituttet som brakte disse opplysningene.

Siden verken du eller noen andre i UD noen gang har kontaktet PMW for å be om dokumentasjon eller gå i dialog med oss, har du ikke noe grunnlag for å komme med slike ubegrunnede angrep på vårt institutt.

 

Fremme hat og terror

Jeg henvender meg nå til deg, ikke som representant for PMW, men som en skandinav fra Danmark. Jeg er ikke selv jøde, men er gift med en israeler. Vi bor få minutter fra Tel Aviv, i et område som ingen på noen måte bestrider er en del av Israel. Alle fredselskende skandinaver ønsker at alle former for hat og terror, som jo står i veien for fred, skal avdekkes. PMW har gjort deg oppmerksom på at PA ikke bare betaler lønn til terrorister, men at den palestinske regjeringen også forherliger terrorister og bidrar til hat ved hjelp av penger som den får fra Norge. Selv om PA forsikrer Norge om at disse pengene ikke går til å lønne disse fangene, er det like fullt et faktum at støtten som Norge gir PA, gjør det mulig å lønne terrorister. Dette er i virkeligheten det samme som å bidra til å betale for fremme og forherligelse av hat og terror.

 

Ansvar for å undersøke

Det at du betingelsesløst fortsetter å gi penger til PAs budsjett, gjør at Norge dermed bidrar til å fremme hat og terror. Din påstand om at den israelske regjering ønsker at du skal støtte PA, slik at det ikke kollapser, er helt sikkert riktig. Men det frir deg ikke fra ansvaret for å undersøke hva pengene fra Norge brukes til, og til offentlig å fordømme PA når de bruker norske penger på en uetisk måte. Som skandinav og en som tror på fred, blir jeg opprørt og bekymret, både på grunn av det du gjør og hva du ikke gjør.

 

Blir sett på som helter

Jeg kom til PMW ved en tilfeldighet etter at min mann overvar et foredrag som ble holdt av denne organisasjonen. Dette fikk meg til å undersøke nærmere hva PMW egentlig hadde avdekket. Da jeg fikk se hvordan PA forherliger terrorister og mordere, forsto jeg at Midtøsten langt fra er lik det enkle glansbildet skandinaver får presentert om et PA som søker fred, samtidig som de får høre at Israel ikke er interessert i noe kompromiss. Den informasjonen jeg vokste opp med var ikke korrekt.

Den palestinske terroristen Ibrahim Hamed er dømt til 54 livstidsdommer for å ha planlagt minst fem selvmordsangrep på det hebraiske universitetet, på kafeer og kjøpesentra, noe som førte til at dusinvis av menn, kvinner og barn mistet livet. Terroristen Abbas Al-Sayid er dømt til 35 livstidsdommer for å ha planlagt selvmordsaksjoner mot et påskeselskap på et hotell, der 30 israelere ble drept, og mot en promenade der fem ble drept og 100 skadet. Dette er bare et par eksempler på palestinske helter. Men de skiller seg ikke fra andre terrorister rundt omkring i verden, som også dreper uskyldige mennesker. Slike drapsmenn burde møte fordømmelse overalt. Men disse to og andre palestinske terrorister blir sett på som helter av det palestinske lederskapet. I tillegg mottar de altså en solid månedlig lønn fra PA, som får sin støtte fra ulike giverland, deriblant Norge.

 

«Sønner av griser»

Jeg vet at for alle som ønsker en tostasløsning er dokumentasjonen PMW har kommet med, en ubehagelig sannhet. Det er imidlertid vanskelig å tro på en tostatsløsning når en ser hvordan den offisielle TV-stasjonen til PA kringkaster sanger som omtaler israelske byer som Haifa, Akko og Jaffa som «palestinske». En kan se palestinske barn som framfører dikt som demoniserer jøder og kaller dem «Satan» eller «Allahs fiender, sønner av griser». Eller en kan se høyere PA-ledere som i varme ordelag omtaler terrorister og drapsmenn som «martyrer» og «helter», som har gjort noe alle palestinere blir oppmuntret til å etterfølge.

 

«Ikke plag meg med fakta»

Den informasjonen jeg fikk da jeg vokste opp i Danmark representerte ikke hele sannheten. Jeg er overbevist om at det å avdekke hva som hindrer fred, enten det er på den ene eller den andre siden, vil bidra til fred. Av den grunn har jeg arbeidet som seniorrådgiver i PMW i nesten fem år, jeg har vært medforfatter i deres tidsskrifter og talt i ulike lands parlamenter der jeg har avdekket hva som hindrer en varig fred.

Det som overrasker og uroer meg er at Norge, i stedet for å fordømme virksomhet som oppfordrer til hat, overser forhold som PMW har avdekket. Uten å fordømme PAs bruk av penger for å lære palestinerne å hate jøder, har du stilltiende akseptert at det er i orden av PA forherliger terrorister og mordere, og at de fremstiller selvmordsbombere som «forbilder». Det er som om du skulle si: «Jeg har bestemt meg, så være så snill å ikke plag meg med fakta.»

 

Kan hindre varig fred

Som et fredselskende land burde Norge være takknemlig for all informasjon som bidrar til et nøyaktig og detaljert bilde av hvordan PA bruker deler av sitt budsjett, det vil si giverlandenes penger. Giverne lovpriser PA for at de har stor framgang i anstrengelsene med å få sin egen stat med institusjoner og infrastruktur, mens det virker som om de ikke bryr seg med en slik stats etiske prinsipper. Som bidragsyter har du en enorm mulighet og, i mine øyne, også en forpliktelse til å kreve at PA skal slutte med en kultur som fremmer hat og terror. Å angripe PMW for å avsløre dette hatet, og ikke PA som står bak hatet, er en feil som kanskje vil hindre varig fred i vår generasjon.

 

Førstehåndsinformasjon

Herr utenriksminster, jeg vil gjerne få møte deg neste gang jeg er i Oslo, slik at jeg kan gi deg førstehånds informasjon om hvor alvorlig og omfattende PAs hatpropaganda er. Den er virkelig et stor hinder på veien mot fred.

Nan Jacques Zilberdik, senioranalytiker Palestinian Media Watch, Jerusalem


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart