Følgende nye statsråder var medlem av Israels venner på Stortinget i perioden 2009-2013.
- Justisminister Anders Anundsen (Frp)
- Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)
- Barne- og familieminister Solveig Horne (Frp)
- Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)
- Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre), som også var medlem av Palestinas venner.
- I tillegg gjorde arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) det klart til MIFF under valgkampen at han ville melde seg inn i Israels venner på Stortinget i ny periode.
Les oppsummering av Espen Barth Eides 13 måneder som utenriksminister. Les oppsummering av Jonas Gahr Støres 7 år som utenriksminister.
Andre statsråder fra Frp
Også flere av de nye statsrådene har klare Israel-sympatier.
Finansminister Siv Jensen har forsvart Israel offentlig en rekke ganger, men har valgt å stå utenfor alle interessegrupper for andre nasjoner på Stortinget. I august 2008 holdt Jensen et foredrag i MIFF Oslo hvor hun fortalte om sitt besøk i Oslo og tok til orde for å flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Se hele foredraget på MIFFs YouTube-kanal.
Landbruksminister Sylvi Listhaug kommer fra Oslo-politikken. Hun har hatt et engasjement for Israel siden hun besøkte landet under en studiereise i yngre år.
– Rettferdighetssansen min tirres opp av måten Israel blir behandlet i Norge. Israel blir utsatt for en utrolig heksejakt. Det har nærmest gått folkesport i å kritisere Israel som den store, stygge ulven i Midtøsten, mens faktum er at Israel er det eneste demokratiet i regionen, omgitt av totalitære, muslimske naboland, sa Listhaug til avisen Norge IDAG i 2009. Hun ga også støtte til Israels sikkerhetsbarriere og Jerusalem som Israels hovedstad.
Utenriksdepartementet
Utenriksminister Børge Brende overtar etter Espen Barth Eide. Brende har vært miljøminister og nærings- og handelsminister i Bondevik II-regjeringen
Brende kom med kritikk mot Israel for den humanitære situasjonen på Gaza-stripen i 2009. Den gang var Brende generalsekretær i Norges Røde Kors. Det er positivt å registrere at Brende samtidig også kritiserte Egypt. I motsetning til enkelte andre norske politikere vet Brende at Gaza også grenser til verdens største arabiske land, og legger ikke ansvaret for grenseflyt alene på Israel.
Med seg i Utenriksdepartementet får Brende statssekretærene Bård Glad Pedersen, Hans Brattskar, Ingvild Næss Stub (alle tre fra Høyre) og Pål Arne Davidsen (Frp). Sistnevnte deltok i MIFFs Israel-debatt i Oslo under valgkampen i august. Han har vist en solid forståelse for Israels sak, og har også jobbet i den amerikanske Kongressen for et sterkt pro-israelsk kongressmedlem.
Andre statsråder fra Høyre
Statsminister Erna Solberg skrev gode ord til Israel på den moderne statens 60-årsdag i 2008.
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, var leder av Stortingets forsvars- og utenrikskomité i forrige periode. Hun svarte på MIFFs syv spørsmål til kandidater før stortingsvalget.
Statsråd ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen har utenrikspolitisk erfaring som statssekretær i Utenriksdepartementet fra 2001 til 2005. Mot slutten av denne perioden skal han ha blitt foreslått av amerikanerne som ny leder for UNRWA, men amerikanerne trakk sitt forslag etter protest fra israelerne. Den israelske regjeringen mente, ifølge Dagbladet og Nettavisen, at Helgesen hadde vært for kritisk til Israel.
– Vi har forståelse for Israels behov for å forsvare seg mot terrorister, skrev Helgesen i en pressemelding fra UD i mai 2004. Samtidig kritiserte han Israels aksjoner og ba Israel umiddelbart stanse dem.
MIFF har foreløpig ikke funnet fram noe Israel-relaterte fakta om de siste seks statsrådene fra Høyre.
- Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey.
- Helseminister Bent Høie.
- Kommunalminister Jan Tore Sanner.
- Fiskeriminister Elisabeth Aspaker
- Miljøvernminister Tine Sundtoft.
- Næringsminister Monica Mæland.
Statssekretærene
Blant statssekretærene i den nye regjeringen er det også flere som har markert seg med forståelse for Israel i det offentlige rom. Vi kan i første omgang nevne tre navn.
Knut Olav Åmås blir statssekretær i Kulturdepartementet. Han kommer fra jobb som kultur- og debattredaktør i Aftenposten. – Det er mange som ikke liker å innse at grensene mellom antisemittisme og Israel-kritikk flyter sammen, skrev Åmås 6. juni 2012.
– [Det er] bemerkelsesverdig lite kultursamarbeid og akademisk utveksling [med Israel]. Norsk kultur-, forsknings- og utdanningspolitikk bør få som mål å utvide kontakten med israelske kunstnere og akademikere kraftig, skrev Åmås i 2009. Nå har han sjansen til å gjøre noe med det.
Torkil Åmland (Frp) blir statssekretær i Arbeidsdepartementet. Himanshu Gulati (Frp) blir statssekretær i Justisdepartementet. Begge har flere ganger markert seg i pro-israelsk sammenheng.