Utdanningsdirektoratet gjenga Mads Gilberts Israel-demoniserende SMS til 50.000 avgangselever, men klarer ikke å dokumentere at hendelsen fant sted. Faksmile fra norskeksamen 28. mai 2014.
Utdanningsdirektoratet gjenga Mads Gilberts Israel-demoniserende SMS til 50.000 avgangselever, men klarer ikke å dokumentere at hendelsen fant sted. Faksmile fra norskeksamen 28. mai 2014.

Utdanningsdirektoratet nekter innsyn og svarer ikke på MIFFs spørsmål

Utdanningsdirektoratet nekter å gi innsyn i hvordan norskeksamen ble til og unngår å svare på MIFFs avsløring av faktafeil. 300 ansatte har ikke kunnet finne dokumentasjon for Gilberts anklage mot Israel i SMS fra 4. januar 2009. Og det er jo ikke rart.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Først en kort oppsummering av «eksamenssaken«.

28. mai ble usannhet om Israels «mur» og Mads Gilberts mest bloddryppende SMS fra Gaza i januar 2009 servert på avsluttende norskeksamen i norsk hovedmål i videregående skole. Eksamensoppgaven og faktafeilene vakte sterke reaksjoner hos elever, lærere og politikere.

1. juni kunne MIFF avsløre lekkasjer fra elevbesvarelser som illustrerte hvordan mange elever falt for propagandastuntet til Utdanningsdirektoratet. Siden forsøkte Utdanningsdirektoratet å få MIFF til å fjerne sitatene, men MIFF har fått støtte fra Norsk Presseforbund for offentliggjøringen.

Utdanningsdirektoratet har med sin diskriminering av Israel brutt Opplæringslova. Ved å gjengi Mads Gilbert ukritisk har direktoratet gjort stikk i strid med anbefalingen som OSSE ga norske myndigheter i 2012, skrev MIFF i vår klage til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen 3. juni.

6. juni kom Utdanningsdirektoratet med et standard svar til alle som hadde klaget på norskeksamen, uten å berøre faktafeilene og uten å ta selvkritikk.

19. juni kunne MIFF avsløre at det ikke finnes spor av anklagen Mads Gilbert serverte i sin SMS 4. januar 2009 verken i Goldstone-rapportenAmnesty-rapporten, B’Tselems oversikt over alle drepte eller rapporten til Palestinian Centre for Human Rights. Samme dag sendte MIFF brev til Utdanningsdirektoratet med krav om innsyn i hvordan eksamen ble til, og syv konkrete spørsmål. Foruten spørsmål knyttet til faktafeilene, spurte vi også om Utdanningsdirektoratet har undersøkt om den sentrale påstanden i SMS-en fra Gilbert om bombing av grønnsaksmarkedet 4. januar kan dokumenteres av andre kilder.

Gilbert har aldri vært et sannhetsvitne om det som skjer utenfor sykehuset på Gaza-stripen.

 

Utdanningsdirektoratet nekter innsyn

28. august kom svaret fra Utdanningsdirektoratet. Last ned brev i PDF. [Offentliggjøring av direktoratets svarbrev er blitt en drøy uke forsinket på grunn av ferie i MIFFs redaksjon.]

Divisjonsdirektør Kjersti Flåten og avdelingsdirektør Sissel Skillinghaug bruker unntaksregelen i Offentlighetsloven (§ 14) til å nekte MIFF innsyn i de interne dokumentene til fagnemden som utarbeidet oppgaven. Nemdens møter er det ikke laget referater fra, og «oppgaveutkast med kommentarer underveis er å betrakte som interne dokumenter», skriver direktørene.

MIFF vil komme tilbake til hvordan vi forfølger denne saken videre.

Som vedlegg til sitt brev sendte Utdanningsdirektoratet et dokument som viser tilbakemelding fra sensorer på eksamensoppgaven. “Tekstene er valgt ut ensidig og kan få enkelte elever til å få hjerteflimmer,” skriver en sensor for norskeksamen. Elevene ble “tvunget til å lire av seg subjektivt politisk korrekt pjatt”, skriver en annen. Et stort antall sensorer slakter eksamensoppgaven som ble gitt 28. mai.

 

Utdanningsdirektoratet svarer ikke

Svarene på de syv konkrete spørsmålene MIFF sendte 19. juni lar vente på seg. MIFFs spørsmål var som følger:

1. Mener direktoratet det er korrekt å hevde at en åtte meter høy mur “omringer (…) byen Betlehem”?

2. Mener direktoratet det er korrekt å hevde at Mads Gilbert jobbet for det palestinske helsevesenet da det brøt ut en konflikt i 2008-2009?

3. Vil direktoratet gjøre noe for å rette opp sine egne faktafeil før årets avgangselever tar sommerferie?

4. Vil direktoratet gjøre noe for å rette opp sine egne faktafeil i forbindelse med kunngjøring av sensuren?

5. Mener direktoratet at en fem år gammel tekstmelding og en ni år gammel graffiti er “dagsaktuell”?

 

Spørsmål vedrørende Mads Gilberts SMS

Mads Gilbert jobbet på Shifa-sykehuset på Gaza 4. januar 2009, da han sendte SMS-en som er gjengitt i ressursheftet. (Vi har grunn til å tro at SMS-en var datomerket feil i oppgaveheftet.) Opplysninger om hva som eventuelt skjedde på det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by den dagen må Gilbert ha fått fra andre.

6. Har Utdanningsdirektoratet undersøkt om den sentrale påstanden i SMS-en fra Gilbert om bombing av grønnsaksmarkedet den 4. januar 2009 kan dokumenteres av andre kilder?

7. Dersom Utdanningsdirektoratet har slik dokumentasjon som nevnt i punkt 6, ber MIFF om å få denne tilsendt.

Slik svarer direktoratet:

«Dere ber også om svar på syv konkrete spørsmål som i hovedsak dreier seg om formuleringer i opplysningene i tilknytning til de to tekstene vedlagt kortsvarsoppgaven, og innholdet i vedleggene. Når vi gjengir tekster, bilder eller andre typer dokumenter i eksamensoppgaver er det vanlig å gi noen opplysninger knyttet til dette. Vi erkjenner at forholdene i Midt-Østen er slik at det blir diskusjoner også om innholdet i vedleggene og opplysningene som følger. Samtidig understreker vi at temaet for selve eksamensoppgaven ikke knyttet seg til disse opplysningene, men hvordan de to tekstene kommuniserte: hvilke virkemidler de brukte, og hva elevene mente at var formålet med tekstene. Vi henviser derfor til vårt tidligere svar av 6. juni 2014.»

Av dette kan vi dra minst to konklusjoner.

For det første tar ikke Utdanningsdirektoratet  inn over seg faktafeilene som de selv la inn i sine forklarende tekster. Så lenge de ikke tar selvkritikk, vil feilene fortsette å bli kopiert og spredt av lærere som ukritisk bruker og videreformidler direktoratets materiale. Såvidt MIFF kjenner til ble eksamensoppgaven gitt på ny til tredjeklasseelever ved Oslo Handelsgymnasium senest nå i august.

For det andre har ikke Utdanningsdirektoratets over 300 ansatte kunnet finne dokumentasjon for Gilberts påstand i SMS fra 4. januar 2009. Og det er ikke rart, for det er det heller ingen andre som har gjort.

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart