30. juli vedtok den israelske nasjonalforsamlingen Knesset å innføre et nytt lovtillegg i landets parlamentariske ordning. Den nye loven blir i Israel omtalt som ”den norske loven”.
Som kjent for de fleste, innebærer det norske politiske systemet at en valgt stortingsrepresentant som utnevnes til regjeringsmedlem, trer ut av Stortinget så lenge vedkommende sitter i regjeringen. På stortingsbenken kommer vedkommendes vararepresentant inn i stedet.
I Israel, og mange andre demokratiske land, er det derimot vanlig at samme person kan sitte både i parlamentet og regjeringen. Israels ”norske lov” er en modifisert utgave av den egentlige norske varianten: Regjeringsmedlemmer kan fortsatt velge å beholde sin plass i parlamentet, men de får nå adgang til å velge å tre ut av parlamentet for en periode og gi plassen til sin vararepresentant. Bare en representant fra hvert parti kan benytte seg av muligheten samtidig.
Torsdag 8. oktober benyttet Naftali Bennett seg av ”den norske loven”, og leverte sin oppsigelse til Knesset. Han er partileder for det nasjonalreligiøse høyrepartiet Bayit Yehudi og utdanningsminister i regjeringen. Denne uken er vararepresentant Shuli Mualem på plass i Knesset som Bennetts stedfortreder.
Etter seks måneder vil Bennett komme tilbake i Knesset. Da er det justisminister Ayelet Shaked, fra samme parti, som vil ta pause fra Knesset. Etter enda seks måneder tropper Shaked på igjen, og da blir det partiets landbruksminister, Uri Ariel, som tropper av fra Knesset. Seks måneder senere vil Ariel være tilbake, og statssekretær Eli Ben-Dahan vil ta sin pause, ifølge Ha’aretz.