Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Edvard Dæhlin, Eirik Semb og Ole Jacob Grøgaard fra MIFF Oslo var med på markeringen utenfor Filmens hus lørdag ettermiddag. (Foto: Vigdis Wilhelmsen)
Edvard Dæhlin, Eirik Semb og Ole Jacob Grøgaard fra MIFF Oslo var med på markeringen utenfor Filmens hus lørdag ettermiddag. (Foto: Vigdis Wilhelmsen)

Utfordret boikottfestivalens deltakere

Frivillige fra MIFF Oslo utfordret deltakere på dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs til å ta avstand fra festivalledelsens Israel-boikott. Her kan du lese hva som er galt med boikottaksjonen.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Lørdag ettermiddag stilte en gruppe fra MIFFs lokallag i Oslo opp foran Filmens hus for å dele ut informasjonsmateriell til deltakere på dokumentarfilmfestivalen Human Rights Human Wrongs. Utdelingen foregikk i forkant av et av festivalens arrangementer.

Bakgrunnen var at festivalledelsen har flagget støtte til kulturell og akademisk boikott av Israel. Til årets festival har festivalsjef Ketil Magnus­sen avvist den israelske filmen ”The Other Dreamers” bare fordi den er laget i Israel. Den rørende filmen gir større forståelse for barn med spesielle behov. Israel-vennene fra MIFF delte ut et informasjonsark der de oppfordret festivalens deltakere til å ta avstand fra festivalledelsens Israel-boikott.

– Jeg opplevde at vi hadde en veldig trygg sak, og at vi hadde god grunn til å protestere mot festivalens boikott. Vi fikk dele ut mye informativ tekst. Mange tok imot og sa takk, mens noen avviste å ta imot, sier en av de frivillige, Eirik Semb.

På informasjonsarket fortelles det: ”Av alle verdens mange land som er involvert i territorielle konflikter, har filmfestivalen Hu­man Rights Human Wrongs valgt ut kun ver­dens eneste jødiske stat som boikottmål. Vi vil ikke akseptere at våre skattepenger blir mis­brukt til en slik demonisering.”

 

Derfor bør du ta avstand fra festivalens Israel-boikott:

– Boikott av Israel er ulovlig. Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeret­ten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”. En kulturell Israel-boikott av en festival som er finansiert med norske skattepenger må sna­rest stoppes på samme måte.

– Oppfordring til boikott kan i seg selv være brudd på lover mot diskriminering. En fransk ordfører fra et kommunistisk parti erklærte i oktober 2002 at han ville innføre boikott av israelske varer i sin kommune. Ordføreren ble innklaget for retten, først frikjent, men siden bøtlagt i en høyere fransk rettsinstans for dis­kriminering på nasjonalt, rasemessig eller reli­giøst grunnlag. EUs domstol for menneskeret­tigheter fant siden at den franske dommen ikke var noe brudd på ytringsfriheten.

Human Rights Human Wrongs har vist filmer fra land som de siste par tiårene har deltatt i kriger med mange ganger større dødstall enn i Israels kriger (Storbritannia, Frankrike, USA, Norge, Danmark for å nevne noen), land som har territorielle konflikter med naboer (for ek­sempel Spania, Sør-Afrika, Russland, India) og land hvor det blir begått omfattende mennes­kerettighetsbrudd (for eksempel Mexico, Aser­bajdsjan, Hviterussland og Guatemala). Men det er bare når det gjelder den jødiske staten Israel at en regissør blir avvist på grunn av sitt hjemland. Det er bare israelske regissø­rer som får filmer refusert uten at disse er vur­dert etter vanlige kvalitetskriterier.

 

Tirsdag 23. februar kl. 20.00 viser MIFF fil­men ”The Other Dreamers” på Saga kino (Stortingsgata 28). Kom for å vise din protest mot kulturell boikott av israelske filmskapere!

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart