Bakgrunn
Fra 24. september til 1. oktober 2017 arrangeres “Kirkeuka for fred i Palestina og Israel”. De siste årene har MIFF satt et kritisk søkelys på innhold og vinkling i Kirkeuka.
- I 2012 påpekte vi at kirkeuka ble avholdt uten israelske stemmer.
- I 2013 ble arrangørenes hets mot Israel om mulig enda mer tydelig.
- “De sier fred, men det er ingen fred,”konkluderte MIFF i 2014.
- I 2015 oppmuntret arrangørene til å be en bønn som demoniserte israelernes motiver. Samtidig med Kirkeuka arrangerte MIFF en møterekke med fokus på kristen- og jødeforfølgelse i Midtøsten, et tema som de kirkelige arrangørene har neglisjert.
- Forsøker å slå ned Israels sikkerhetsbarriere med bibelvers, skrev MIFF i 2016.
De norske arrangørene for Kirkeuka er KFUK-KFUM Global, Norske kirkeakademier, Kirkens Nødhjelp, Kvekerhjelp, Kvekersamfunnet, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, Norges Kristelige Studentforbund, Sabeels Venner Norge og Stiftelsen Karibu. De fleste av dem støtter boikott av Israel i en eller annen form. De fleste arbeider for at millioner av etterkommere av palestinske flyktninger får “rett til å vende tilbake” inn i Israel, uten å ta hensyn til at Israel opphører å være en jødisk stat.
Kirkeuka i 2017
Alt tyder på at også Kirkeuka i 2017 blir en uke for hatpropaganda mot Israel. MIFFs grunnlegger og hovedstyremedlem Jan Benjamin Rødner reagerer sterkt på at arrangørene skriver at de «håper å kunne invitere gjester fra begge sider av konflikten».
– Vi har fått høre i klartekst fra Mellomkirkelig råd at mainstream israelere som står midt i israelsk virkelighet ikke er velkomne. Det er bare dem med et svært kritisk syn på Israel som er velkomne, og da blir de alibi for denne forferdelige hatpropagandaen. Arrangørene kan si «se jøder og israelere fordømmer også Israel», sier Rødner.
Dette blir bekreftet av at arrangørene skriver videre: «Vi håper å kunne invitere gjester fra begge sider av konflikten – som begge vil ha en snarlig slutt på okkupasjonen med en robust og rettferdig løsning.»
De fleste israelerne ønsker å avslutte den militære kontrollen av Vestbredden dersom det vil bety fred og sikkerhet, men det er ikke en slik stemme arrangørene av Kirkeuka inviterer.
Sahar Vardi
Kirkeukas israelske gjest i år er en ung kvinne på 26-27 år som helt siden tidlig i tenårene har identifisert seg fullstendig med palestinsk side i konflikten. Hun kommer fra en jødisk familie som snakker arabisk, og tydeligvis tar helt arabisk side i konflikten. Allerede fra ung alder deltok Sahar Vardi i demonstrasjoner sammen med palestinere. Som 18 åring nektet hun å avtjene verneplikt, og sonet fengselsstraff for dette.
Vardi jobber for organisasjonen American Friends Service Committee (AFSC), en internasjonal hjelpeorganisasjon tilknyttet Kvekersamfunnet. Tidligere har hun vært aktiv i Ta’ayush (som faren etablerte), Anarchists Against the Wall og andre pro-palestinske grupper.
AFSC går ikke offisielt inn for full boikott av Israel, men de «støtter bruken av boikott og uttrekning av investeringer som rammer selskap som støtter okkupasjonen, bosetninger, militarisme eller noen andre brudd på internasjonal humanitærlov eller folkerett».
Vardi går tydeligvis lengre enn sin arbeidsgiver. Ifølge en artikkel fra 2014 fra nyhetsbyrået Anadolu Agency publisert på Middle East Monitor (MEMO) er hun medlem av BDS-bevegelsen i Israel og går inn for full boikott. «Vardi og hennes kollegaer ber det internasjonale samfunnet stanse støtte til Israel – både økonomisk og militært,» skriver MEMO.
AFSC går inn for «implementering av flyktningers rett til retur». Dette passer som hånd i hanske med siktemålet til flere av de norske arrangørene av Kirkeuka. En slik «implementering» vil bety at verdens eneste jødiske stat forsvinner, og at Israel blir arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58.
AFSC går inn for å oppheve blokaden av Hamas-regimet på Gaza-stripen, noe som i praksis vil bety fri adgang for våpenimport til de sterke islamistiske terrororganisasjonene i området.
Anarchists Against the Wall, skal ifølge NGO Monitor ha omtalt de israelske forsvarsstyrkene som en «terrororganisasjon».
Leser du artikler av Vardi på nettet, eller ser foredrag og intervjuer med henne på YouTube, vil du se at hun leverer akkurat det samme som palestinske gjester leverer til deltakerne på Kirkeuka – ensidige fordømmelser av Israel uten noen nyanser eller formidling av israelske perspektiver. Hun har blant annet fått seg til å si at Israels sikkerhetsbarriere på Vestbredden har «ingenting å gjøre med sikkerhet». Vi kjenner igjen refrenget fra tidligere år med Kirkeuka.
Gode gamle blodløgner kan også bli servert på årets «Kirkeuka for fred i Palestina og Israel».
«Flertallet av det israelsk folk ønsker palestinsk blod,» sa en israeler som ble intervjuet sammen med Vardi like etter at Gaza-krigen i 2014 var slutt.
«Jeg er ikke en psykolog. Så jeg kan ikke si om israelsk tørst etter blod ennå er blitt slukket eller ikke,» sa Vardi. Dette er som musikk i ørene til alle som vil fremme Israel-hatet i Norge, og det er jo en hovedagenda for arrangørene av Kirkeuka.