Statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde mandag 28. januar at Israel ikke vil fornye mandatet til en gruppe internasjonale observatører i Hebron, etter en rekke hendelser de siste årene mellom gruppens medlemmer og israelere bosettere i den delte byen på Vestbredden, skriver Times of Israel.
– Vi vil ikke lenger tillate at denne internasjonale styrken jobber mot oss, sier Netanyahu om Temporary International Presence in Hebron (TIPH).
TIPH er en norsk-ledet internasjonal observatørgruppe som i henhold til sitt mandat skal overvåke og rapportere om forholdene i byen. De rapporterer også om påståtte brudd på menneskerettighetene og brudd på avtalene mellom Israel og palestinerne. Gruppens observatører kommer fra Norge, Danmark, Sverige, Sveits, Italia og Tyrkia. TIPH har rundt et dusin ansatte lokalt, i tillegg til 64 utenlandske ansatte. Norge har bidratt med over 400 millioner kroner til å drive TIPH, som har vært i Hebron siden 1994.
Netanyahu og tidligere PLO-leder Yasser Arafat signerte i sin tid en avtale om Hebron, som gjorde at Vestbreddens mest folkerike by ble delt inn i to deler: H1, som inkluderer 80% av byen og som ligger under full palestinsk kontroll, og H2, som er under israelsk militær kontroll. Det er i denne delen at flere hundre israelske bosettere bor under tung militær beskyttelse omgitt av rundt 40.000 palestinere, hvis bevegelsesfrihet i området er begrenset.
Observatørstyrken var ment å kun være en kortere tid i Hebron. I henhold til avtalen som i sin tid ble inngått må Israel fornye deres mandat hver sjette måned. Selv om TIPH lenge har vært i konflikt med de lokale israelske bosetterne, har gruppen fått lov til å fortsette på grunn av Israels ønske om å opprettholde gode relasjoner til landene som deltar i observatørstyrken.
Men forholdet til organisasjonen ble i fjor betydelig svekket da et uniformert medlem av TIPH ble filmet mens han kuttet opp dekket på bilen til en israelsk bosetter. Noen uker tidligere ble et annet TIPH-medlem filmet mens han klapset en ung jødisk gutt i ansiktet. Begge de involverte ble utvist av observatørstyrken, men hendelsene bidro til at forholdet ble svært tilspisset.
I tillegg kom det israelske politiet i forrige uke med en rapport som hevdet at de ansatte i TIPH med overlegg skaper friksjon mellom palestinere og israelere i Hebron for å forsvare sine høye lønninger. Rapporten hevdet også at gruppen forstyrret arbeidet til det israelske forsvaret og at de regelmessig konfronterer israelske soldater.
Nabil Abu Rudeineh, talsmann for PA-president Mahmoud Abbas, kritiserer avgjørelsen om å ikke fornye mandatet og anklager Israel for å bryte avtaler.
– Dette kommer vi ikke til å akseptere. Vi oppfordrer alle landene som har stått bak disse avtalene om å ta et klart standpunkt til denne farlige israelske avgjørelsen og legge press på den israelske regjeringen om å fortsette gjennomføringen av avtalen, sier Rudeineh i en uttalelse.