Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Etter en rekke konfrontasjoner med israelere må TIPH forlate Hebron

Den internasjonale observatørstyrken TIPH (i blått) får ikke fornyet sitt mandat. Dermed må de forlate Hebron. (Foto: TIPH)
Den internasjonale observatørstyrken TIPH (i blått) får ikke fornyet sitt mandat. Dermed må de forlate Hebron. (Foto: TIPH)
Norge har brukt over 400 millioner på den omstridte observatørstyrken.

Statsminister Benjamin Netanyahu kunngjorde mandag 28. januar at Israel ikke vil fornye mandatet til en gruppe internasjonale observatører i Hebron, etter en rekke hendelser de siste årene mellom gruppens medlemmer og israelere bosettere i den delte byen på Vestbredden, skriver Times of Israel.

– Vi vil ikke lenger tillate at denne internasjonale styrken jobber mot oss, sier Netanyahu om Temporary International Presence in Hebron (TIPH).

TIPH er en norsk-ledet internasjonal observatørgruppe som i henhold til sitt mandat skal overvåke og rapportere om forholdene i byen. De rapporterer også om påståtte brudd på menneskerettighetene og brudd på avtalene mellom Israel og palestinerne. Gruppens observatører kommer fra Norge, Danmark, Sverige, Sveits, Italia og Tyrkia. TIPH har rundt et dusin ansatte lokalt, i tillegg til 64 utenlandske ansatte. Norge har bidratt med over 400 millioner kroner til å drive TIPH, som har vært i Hebron siden 1994.

Netanyahu og tidligere PLO-leder Yasser Arafat signerte i sin tid en avtale om Hebron, som gjorde at Vestbreddens mest folkerike by ble delt inn i to deler: H1, som inkluderer 80% av byen og som ligger under full palestinsk kontroll, og H2, som er under israelsk militær kontroll. Det er i denne delen at flere hundre israelske bosettere bor under tung militær beskyttelse omgitt av rundt 40.000 palestinere, hvis bevegelsesfrihet i området er begrenset.

Observatørstyrken var ment å kun være en kortere tid i Hebron. I henhold til avtalen som i sin tid ble inngått må Israel fornye deres mandat hver sjette måned. Selv om TIPH lenge har vært i konflikt med de lokale israelske bosetterne, har gruppen fått lov til å fortsette på grunn av Israels ønske om å opprettholde gode relasjoner til landene som deltar i observatørstyrken.

Men forholdet til organisasjonen ble i fjor betydelig svekket da et uniformert medlem av TIPH ble filmet mens han kuttet opp dekket på bilen til en israelsk bosetter. Noen uker tidligere ble et annet TIPH-medlem filmet mens han klapset en ung jødisk gutt i ansiktet. Begge de involverte ble utvist av observatørstyrken, men hendelsene bidro til at forholdet ble svært tilspisset.

I tillegg kom det israelske politiet i forrige uke med en rapport som hevdet at de ansatte i TIPH med overlegg skaper friksjon mellom palestinere og israelere i Hebron for å forsvare sine høye lønninger. Rapporten hevdet også at gruppen forstyrret arbeidet til det israelske forsvaret og at de regelmessig konfronterer israelske soldater.

Nabil Abu Rudeineh, talsmann for PA-president Mahmoud Abbas, kritiserer avgjørelsen om å ikke fornye mandatet og anklager Israel for å bryte avtaler.

– Dette kommer vi ikke til å akseptere. Vi oppfordrer alle landene som har stått bak disse avtalene om å ta et klart standpunkt til denne farlige israelske avgjørelsen og legge press på den israelske regjeringen om å fortsette gjennomføringen av avtalen, sier Rudeineh i en uttalelse.

Les mer om Hebron i artikkelen: Hebron – Myter og fakta.

En rekke nordmenn, mange av dem politi, har jobbet for TIPH siden organisasjonen ble startet i 1994. Her fra hovedkvarteret i Hebron.
En rekke nordmenn har jobbet for TIPH siden organisasjonen ble startet i 1994. Her fra hovedkvarteret i Hebron.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart