Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

De sykeste 8. mars-parolene

En palestinsk kvinne fra Hebron. (Illustrasjonsfoto: Sebastian Indra/ MSZ, flickr)
En palestinsk kvinne fra Hebron. (Illustrasjonsfoto: Sebastian Indra/ MSZ, flickr)
Også i år vil den internasjonale kvinnedagen bli misbrukt av anti-israelske aktivister.

Kristiansand og Trondheim

Kristiansand: Støtt palestinske kvinner – nei til apartheid og okkupasjon.

Trondheim: Støtt palestinske kvinner – nei til apartheid og okkupasjon

Anklagen om apartheid er selvsagt demoniserende og løgnaktig. Det finnes ikke apartheid verken i Israel eller på Vestbredden. Israels okkupasjon av Vestbredden er lovlig etter folkeretten, inntil palestinerne er klar til å avklare grenser i forhandlinger og inngå en virkelig fred.

Men la oss legge den debatten til side, og spørre kvinnene i Trondheim og Kristiansand: Hva er det største problemet for palestinske kvinner; At deres samfunn ligner kulturelt og religiøst på de arabiske nabolandene, eller at de har nærkontakt med Israel?

Her er noen fakta som kan hjelpe dere på vei til å finne svaret:

Rangeringer

Det amerikanske nyhetsmagasinet U.S. News & World Report har rangert 80 av verdens mest betydningsfulle land etter hvordan situasjonen er for kvinner. Her kommer Israel på 36. plass.

Palestinerne er ikke med på rangeringen, men deres arabiske og muslimske søstre i nabolandene er med. Saudi-Arabia kommer på 56. plass, Libanon kommer på 73. plass, Jordan på 74. plass og Egypt på 78. plass.

World Economic Forum har gjort en lignende undersøkelse, hvor 150 land blir rangert etter nivå på likestilling. Som kartet viser, lever palestinernes nabosøstre i land som har aller minst eller nest minst likestilling, mens det israelske samfunnet har betydelig større likestilling.


Kart basert på rangeringen i Global Gender Gap Report 2017, gjengitt av Telegraph.

WEFs Global Gender Gap Report 2017 plasserer Israel på 44. plass. Nabolandene plasserer seg slik: Egypt 134, Jordan 135, Libanon 137, Saudi-Arabia 138.

Kanskje følgende parole ville være mer treffende: «Støtt palestinske kvinner – nei til alt som hindrer likestilling i arabisk kultur og religion»?

 

Kvinners stilling i det palestinske samfunnet

Eller hva med å være mer presis i parolen: «Støtt palestinske kvinner – nei til tvangsekteskap, æresdrap og sosial kontroll».

Journalist Åshild Eidem forteller om situasjonen for kvinner på Gaza-stripen i sin bok Spillet om Gaza.

«Gazas strafferett diskriminerer kvinner på en rekke områder. For eksempel er strafferammen for utroskap to år for kvinner og seks måneder for menn. Menn kan dessuten bare straffes dersom handlingen blir begått utenfor ekteparets hjem, mens kvinner kan straffes uansett hvor handlingen skjer. Et annet eksempel er voldtektssaker: Dersom voldtektsmannen går med på å gifte seg med offeret, slipper han straff. I tillegg er strafferammen for æresdrap i Gaza maksimum to år, betydelig lavere enn for andre drap. I mange tilfeller slipper gjerningsmannen etterforskning. Denne muligheten til redusert straff har drapsmannen utnyttet ved å bruke ære som et dekke for andre motiver.»

Ifølge Eidem er familievold ikke straffbart på Gaza-stripen. Hun siterer statistikk fra Det palestinske statistiske sentralbyrå som viser at nesten 60 prosent av kvinnene i Gaza by ble utsatt for vold av sine ektemenn i 2011. Skilsmisselovene er slik at kvinner som blir mishandlet i praksis må gi opp all økonomisk trygghet for å løse seg fra ekteskapet.

Eller hva med parolen: «Støtt palestinske kvinner – gi dem likelønn».

Ifølge en fremstående palestinsk kvinnelig tillitsvalgt i PGFTU (LOs samarbeidspartner) blir hele 90 prosent av palestinske kvinner gitt mindre enn minstelønn. Du leste riktig, nitti prosent!

Det største problemet til palestinske kvinner er ikke Israel og heller ikke Israels sikkerhetskontroll på Vestbredden. Så lenge kvinner i Norge ikke forstår dette, er de med på å forlenge og forsterke lidelsene ikke bare til palestinske kvinner, men også til andre arabiske og muslimske kvinner i regionen.

 

Drammen

Også i andre byer er det vedtatt syke paroler.

Drammen: Riv murene – bygg bruer. For et fritt Palestina NÅ

Sikkerhetsbarrieren på Vestbredden ble først planlagt av Yitzhak Rabin, en av Oslo-avtalens fedre. Han var leder for det israelske Arbeiderpartiet. Nobelpris-vinneren ville skammet seg dypt over kvinner i Drammen, hadde han sett at de ville rive muren. Hvorfor? Fordi barrieren beskytter livene til arabere og jøder i Israel. Den har bidratt til en betraktelig reduksjon i voldsnivået, og har derfor også reddet palestinske liv på Vestbredden. Det er vel ingen blant 8. mars kvinnene i Drammen som ønsker seg tilbake til tilstanden i 2001 og 2002?

– Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv også på palestinsk side, fordi de israelske forsvarsstyrkene ikke trenger å gjennomføre så mange operasjoner i de palestinske byene, forklarte daværende Knesset-medlem Michael Melchior i 2007. Han var Knesset-medlem på listen til det israelske Arbeiderpartiet. Han sa det slik i artikkelen Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv hver dag:

«– Jeg gir dem rett som synes barrieren er skammelig. Jeg synes også den er skammelig. Den splitter i stedet for å samle, innleder Melchior.

– Men, fortsetter han, hver dag redder den masse av menneskeliv. Den redder også liv på palestinsk side, fordi Israel i mindre grad må gå inn med soldater i palestinske byer.

Melchior kjenner godt til lidelsene som mange palestinere blir påført på grunn av barrieren, men for ham veier hensynet til menneskeliv tyngst. Han påpeker også at palestinere som klager på murens trasé kan få sin sak prøvd for den israelske høyesterett.

– Til tross for det som står i norske aviser, er det israelske samfunnet sensitivt til lidelsene på den andre siden, påpeker Melchior.

– Det var ikke noen som ønsket sikkerhetsbarrieren, og jeg håper å være den første til å rive den ned, sier Melchior. Men før det kan skje, må palestinerne stanse terror og gi Israel sikre og anerkjente grenser.»

Etter at barrieren ble påbegynt, ble antallet israelere drept i terrorangrep halvert år for år. Israelske myndigheter valgte å bygge mur i områder hvor jødiske bydeler var utsatt for beskytning, og i tettbebygde områder hvor man ønsket å beslaglegge minst mulig landområder. Ellers består barrierens trasé, over 90 prosent, av sikkerhetsgjerde med grøfter og veier.

MIFF har forklart gjentatte ganger hvorfor det er en dårlig idé å anerkjenne en palestinsk stat uten forhandlingsløsning, blant annet i artikkelen Åpent brev til Arbeiderpartiet. Her tar vi det i en kortversjon.

Gjeldende Basic Law for palestinske selvstyremyndigheter sier at Palestina er en arabisk og muslimsk stat. Samtidig avviser palestinske ledere bestemt at Israel skal kunne være en jødisk stat. Ser kvinner i Drammen hykleriet?

Palestinerne krever anerkjennelse av en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 57 (”Staten Palestina” har vært medlem i Organization of the Islamic Conference siden 1969), men nekter Israel retten å kunne være et nasjonalt hjemland for jøder. Ble hykleriet klarere nå? Jonas Gahr Støre kan ikke forklare dere dette, fordi han ser ut til å mene at lovfestning av Israel som jødisk stat gjør Israel til apartheid-stat.

Når kvinner i Drammen vil anerkjenne en palestinsk stat nå, støtter de at Palestina skal være et nasjonalt hjemland for muslimske arabiske palestinere, slik PAs Basic Law slår fast. Så lenge palestinske ledere står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder, vil alle former for anerkjennelse fra Europa motvirke en løsning med to stater for to folk. Ensidig støtte til palestinerne vil gjøre dem enda mindre villige til å gjøre nødvendige kompromisser.

”Palestinerne må anerkjenne at Israel forblir en jødisk stat,” sa president Barack Obama da han talte i Jerusalem 21. mars 2013. Palestinerne trenger også å høre dette fra sine europeiske venner, ikke minst fra kvinner på den norske venstresiden.

Når vi ser hvordan ulike etnisk-religiøse grupper behandler hverandre i arabiske land i dag (Irak, Syria, Libya, Jemen, Libanon etc.), blir det enda klarere enn før at også jødene trenger en stat hvor de kan være i flertall og forsvare seg selv.

Med Israel for fred (MIFF) forventer at kvinner i Drammen gjør det tydelig overfor palestinsk og arabisk side at partiet krever anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for jøder. Vi forventer også at partiet stemmer imot alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat eller å ta opp Palestina som medlem av internasjonale organisasjoner så lenge palestinerne står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder.

 

Tromsø

Tromsø: Blokaden rammer Gazas kvinner – boikott Israel

Blokaden av Gaza er først og fremst en sjøblokade. Den ble erklært lovlig i en FN-rapport allerede i 2011Å heve den lovlige sjøblokaden av Gaza vil sette både israelske og palestinske liv i fareForestillingen om en blokade ved grensen til Israel er en myte. Til og med Hamas-leder Ismail Haniyeh sa allerede i 2012 at blokaden var over.

Ved grensestasjonene mellom Israel og Gaza er det ingen generell blokade. Der er det grensekontroll med restriksjoner på innførsel og utførsel av visse produktgrupper. Det er ingen restriksjoner på innførsel av mat og medisiner. Det er imidlertid forbudt å innføre våpen til Gaza, og det er ilagt begrensninger på 34 spesifiserte produktgrupper som ofte er i bruk av terrororganisasjonene – for eksempel til rakettproduksjon og utbygging av terrortunneler. Her kan du lese de israelske myndighetenes komplette liste over slike produkter. Alle produkter som ikke står på listen, slippes inn i Gaza uten hindring.

Hvis FN ga deg tall for hvor store leveransene til Gaza fra Israel var, ville du da tro på dem?

I første halvår 2018opplyser OCHA, gikk det 51.260 vogntog fra Israel inn på Gaza. Det tilsvarer 283 vogntog hver dag, og et mye høyere antall lastebiler hvis det blir fordelt på antall arbeidsdager.

Les artikkelen Ti grunner til at Israel-boikott er umoralsk og hindrer fred.

 

Bergen

I Bergen har man nøyd seg med parolen: Solidaritet med palestinske kvinner.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart