Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

DN: Erna Solberg takket nei til vaksinesamarbeid med Israel

Benjamin Netanyahu inviterte Erna Solberg til et vaksinesamarbeid, som hun takket nei til. Her fra et møte i paris i 2015. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu inviterte til vaksinesamarbeid, men Solberg takket nei.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu inviterte Erna Solberg med på et omfattende partnerskap om utvikling og produksjon av vaksiner, ifølge Dagens Næringsliv, som skriver at Norge takket nei. Israels direkte tilbud til Norge om et vaksinesamarbeid har ikke vært kjent før DN nå avslører det.

«Dear Madam Prime Minister», skrev Netanyahu i brevet til Solberg datert 4. februar i år. Brevet ble sendt noen dager etter et videomøte om koronapandamien med den østerrikske kansleren Sebastian Kurz, hvor Solberg deltok. I tillegg til Kurz, Netanyahu og Solberg deltok også statsministerne i Australia, Tsjekkia, Danmark og Hellas på møtet.

I brevet minnet Netanyahu Solberg om hva som ble diskutert på møtet og viste til deres felles interesse i at hvert land utvikler og produserer vaksiner og antistoffer for å redusere avhengigheten av andre i krisetider. Netanyahu skisserer videre i brevet punktvis hva Israel kan bidra med i et samarbeid med disse landene: forskning og utvikling, produksjon, antistoffer, regulering og lisensiering og distribusjon og administrasjon.

Netanyahu oppfordret så Norge til å gjøre det samme:

«Jeg inviterer deg til å skissere Norges komparative fortrinn slik at vi sammen kan skape partnerskap. Med assistansen til kansler Kurtz kan vi kartlegge våre samlede evner og potensielle samarbeid.», skrev Netanyahu.

Norge avslo, mens Danmark og Østerrike ble med. Nylig dro Danmarks statsminister Mette Fredriksen og den østerrikske kansleren til Israel for å formalisere samarbeidet – og for å lære av Israels vaksinesuksess.

– Det ble gjort en vurdering av om vi hadde mer å hente på samarbeid med Israel på det tidspunktet. Da var den helsefaglige vurderingen at det hadde vi ikke. Derfor svarte vi Israel at vi ikke så behovet for et forsterket samarbeid om dette nå, men at vi ville fortsette med videokonferansene, sier Erna Solberg til DN. 

– Men oppfordringen fra Netanyahu handlet ikke om bare kortsiktige tiltak, men en pandemiberedskap for vaksiner. Så ikke dere det?

– Jo, men vi har jobbet med pandemiberedskap kontinuerlig. Det er derfor vi har etablert Cepi, et internasjonalt samarbeid om vaksineutvikling, sier hun.

Mens bare sju prosent av Norges befolkning har fått første vaksinedose, har nesten 60 prosent av den israelske befolkningen fått det samme. DN skriver at Norge så langt har fått få vaksinedoser gjennom innkjøpsavtalen med EU.

Flere partier er kritiske til at Norge takket nei til et samarbeid med Israel.

– Dette gir et bilde av at Norge overhodet ikke har vært interessert i å være aktiv overfor noen andre land, men som har forholdt seg helt lojalt overfor EUs strategi. Andre land har sett at det går for sent og prøver alternativer, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til avisen.

Også Frps nestleder Sylvi Listhaug reagerer på at invitasjonen ble avslått.

– Jeg kan ikke begripe at Erna Solberg ikke benytter sjansen til å gå inn i et sånt samarbeid. Det er helt utrolig, sier Listhaug til DN før hun legger til:

– Jeg forstår at det er mye som foregår hjemme, med den kortsiktige håndteringen av pandemien, men man må også løfte blikket: Det kan komme nye pandemier og nye mutasjoner. Vi trenger vaksiner fremover og vi må være langt fremme i produksjon av vaksiner og medisiner, sier hun.

Erna Solberg på sin side avviser kritikken fra Arnstad og Listhaug.

– Vi har vært i frontlinjen for internasjonalt vaksinesamarbeid siden 2017 med Cepi, som vi har finansiert og støttet opp om, der Israel ikke er med. Vi er veldig opptatt av dette. Vi har vært langt ifra kortsiktige, sier Solberg. 

Statsministerens kontor viser også til det Solberg sa i sin redegjørelse til Stortinget tirsdag: 

– Alle godkjente vaksiner som er tilgjengelige benyttes i dag og det er derfor ikke mulig å anskaffe flere doser på kort sikt, sa Solberg til Stortinget.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz. De tre statslederne ble enige om et tettere vaksinesamarbeid fremover. (Foto: Twitter)

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart