Søk
Benjamin Netanyahu inviterte Erna Solberg til et vaksinesamarbeid, som hun takket nei til. Her fra et møte i paris i 2015. (Foto: GPO)

DN: Erna Solberg takket nei til vaksinesamarbeid med Israel

Benjamin Netanyahu inviterte til vaksinesamarbeid, men Solberg takket nei.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Israels statsminister Benjamin Netanyahu inviterte Erna Solberg med på et omfattende partnerskap om utvikling og produksjon av vaksiner, ifølge Dagens Næringsliv, som skriver at Norge takket nei. Israels direkte tilbud til Norge om et vaksinesamarbeid har ikke vært kjent før DN nå avslører det.

«Dear Madam Prime Minister», skrev Netanyahu i brevet til Solberg datert 4. februar i år. Brevet ble sendt noen dager etter et videomøte om koronapandamien med den østerrikske kansleren Sebastian Kurz, hvor Solberg deltok. I tillegg til Kurz, Netanyahu og Solberg deltok også statsministerne i Australia, Tsjekkia, Danmark og Hellas på møtet.

I brevet minnet Netanyahu Solberg om hva som ble diskutert på møtet og viste til deres felles interesse i at hvert land utvikler og produserer vaksiner og antistoffer for å redusere avhengigheten av andre i krisetider. Netanyahu skisserer videre i brevet punktvis hva Israel kan bidra med i et samarbeid med disse landene: forskning og utvikling, produksjon, antistoffer, regulering og lisensiering og distribusjon og administrasjon.

Netanyahu oppfordret så Norge til å gjøre det samme:

«Jeg inviterer deg til å skissere Norges komparative fortrinn slik at vi sammen kan skape partnerskap. Med assistansen til kansler Kurtz kan vi kartlegge våre samlede evner og potensielle samarbeid.», skrev Netanyahu.

Norge avslo, mens Danmark og Østerrike ble med. Nylig dro Danmarks statsminister Mette Fredriksen og den østerrikske kansleren til Israel for å formalisere samarbeidet – og for å lære av Israels vaksinesuksess.

– Det ble gjort en vurdering av om vi hadde mer å hente på samarbeid med Israel på det tidspunktet. Da var den helsefaglige vurderingen at det hadde vi ikke. Derfor svarte vi Israel at vi ikke så behovet for et forsterket samarbeid om dette nå, men at vi ville fortsette med videokonferansene, sier Erna Solberg til DN. 

– Men oppfordringen fra Netanyahu handlet ikke om bare kortsiktige tiltak, men en pandemiberedskap for vaksiner. Så ikke dere det?

– Jo, men vi har jobbet med pandemiberedskap kontinuerlig. Det er derfor vi har etablert Cepi, et internasjonalt samarbeid om vaksineutvikling, sier hun.

Mens bare sju prosent av Norges befolkning har fått første vaksinedose, har nesten 60 prosent av den israelske befolkningen fått det samme. DN skriver at Norge så langt har fått få vaksinedoser gjennom innkjøpsavtalen med EU.

Flere partier er kritiske til at Norge takket nei til et samarbeid med Israel.

– Dette gir et bilde av at Norge overhodet ikke har vært interessert i å være aktiv overfor noen andre land, men som har forholdt seg helt lojalt overfor EUs strategi. Andre land har sett at det går for sent og prøver alternativer, sier Sps parlamentariske leder Marit Arnstad til avisen.

Også Frps nestleder Sylvi Listhaug reagerer på at invitasjonen ble avslått.

– Jeg kan ikke begripe at Erna Solberg ikke benytter sjansen til å gå inn i et sånt samarbeid. Det er helt utrolig, sier Listhaug til DN før hun legger til:

– Jeg forstår at det er mye som foregår hjemme, med den kortsiktige håndteringen av pandemien, men man må også løfte blikket: Det kan komme nye pandemier og nye mutasjoner. Vi trenger vaksiner fremover og vi må være langt fremme i produksjon av vaksiner og medisiner, sier hun.

Erna Solberg på sin side avviser kritikken fra Arnstad og Listhaug.

– Vi har vært i frontlinjen for internasjonalt vaksinesamarbeid siden 2017 med Cepi, som vi har finansiert og støttet opp om, der Israel ikke er med. Vi er veldig opptatt av dette. Vi har vært langt ifra kortsiktige, sier Solberg. 

Statsministerens kontor viser også til det Solberg sa i sin redegjørelse til Stortinget tirsdag: 

– Alle godkjente vaksiner som er tilgjengelige benyttes i dag og det er derfor ikke mulig å anskaffe flere doser på kort sikt, sa Solberg til Stortinget.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen i møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Østerrikes forbundskansler Sebastian Kurz. De tre statslederne ble enige om et tettere vaksinesamarbeid fremover. (Foto: Twitter)

 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart