Oljefondet. (Skjermdump fra film på nbim.no)

Oljefondet øker kraftig i israelske bosetninger

Oljefondet vurderer sine investeringer i selskaper som er involvert i israelske bosetninger, meldte israelske nyhetsmedier like før julaften. Det blir avvist av Oljefondets kommunikasjonsdirektør.

Den israelske TV-kanalen Kanal 12 meldte før jul at Oljefondet gjennomgår sine investeringer i Israel for å sikre at de ikke har investeringer i israelske bosetninger på Vestbredden. Meldingen ble gjengitt av Ha’aretz og andre israelske medier.

Overfor det norske nyhetsbyrået NTB ble meldingen avvist av Oljefondets fungerende kommunikasjonsdirektør Marthe Skaar.

– Dette kan jeg avkrefte. Det er ikke publisert noen ny informasjon fra vår side. Slike beslutninger skjer uansett som følge av tilrådninger fra Etikkrådet, sier hun til NTB.

Nyhetsbyrået har gjort en gjennomgang som viser at Oljefondet tvert imot de siste årene har investert i et økende antall selskap som er involvert i økonomisk aktivitet på Vestbredden kraftig. I 2020 var Oljefondet inne i 27 av 112 selskap som FNs høykommisær for menneskerettigheter har satt på en «svarteliste» for sin aktivitet i bosetningene. To år senere var Oljefondet inne i 42 av selskapene, en økning på om lag 50 prosent. De fleste av de 112 selskapene på «svarteliste» er israelske, inkludert alle landets store banker, statseide transportselskaper og telekommunikasjonsgigantene Bezeq, HOT og Cellcom – i tillegg til flere mellomstore bedrifter. Svartelisten inneholder også 18 internasjonale selskaper, som amerikanske Motorola, Airbnb og Trip Advisor, i tillegg til franske Alstom og britiske Greenkote.

Oljefondets disponeringer ser ut til å bekrefte at «svartelisten», heldigvis, ikke blir tatt seriøst. En gang nå på nyåret vil det bli klart om den totale summen av Oljefondets investeringer i Israel har økt det siste året.

Blant OECD-landene ble Israel rangert som nummer fire i økonomisk utvikling i 2022. Det er tydelig at Oljefondets eksperter vet hvor de skal gå for å sikre det norske samfunnet god avkasting på investeringene.

I 2020 kom Mestad-utvalget med en utredning om det etiske rammeverket for Oljefondet. Det er fastlagt at terskelen for utelukkelse av selskaper involvert i israelske bosetninger skal være høy, skriver utvalget. Likevel trakk Oljefondet seg ut av tre israelske selskap i 2021: Ashtrom Group, Mivne Real Estate og Shapir Engineering and Industry. Les brevet MIFF sendte til fondet etter avgjørelsen.

Artikkelen er oppdatert med noen presiseringer mandag 2. januar 2023.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart