Israelsk teknologi gjør nå det offentlige transporttilbudet mer attraktivt og bærekraftig.
– Vi planlegger å sette i drift en flåte på opptil femten kjøretøy. Disse vil operere innenfor et avgrenset område i Groruddalen, og betjene dette området som en fleksibel bestillingstjeneste. Bestilling av reise vil gjøres via app, og folk kommer til å ha stor frihet til å velge hvor og når de vil hentes. Hvis andre personer har bestilt reise i samme retning, kan kjøretøyet plukke opp flere kunder i løpet av samme tur, forklarer Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter, i en pressemelding.
Bilen Ruter skal benytte, og som så skal bygges om med selvkjørende teknologi, heter NIO ES8, skriver Dagsavisen. På teknologisiden er det Ruters forsknings- og utviklingspartner Holo, sammen med selvkjøringsselskapet Mobileye, som skal levere kjøretøy og programvare for operasjon på selvkjøringsnivå 4.
Mobileye er et opprinnelig israelsk selskap som ble kjøpt av amerikanske Intel i 2017 for 130 milliarder kroner. Selskapet har fortsatt hovedkontor i Jerusalem, men er børsnotert i USA.
Mobileyes adresse er blitt gjort til en sak av Dagsavisen. Deres journalist Tom Vestreng har fortalt dette til Siavash Mobasheri, gruppeleder i Rødt, i Oslo bystyre.
– Dette er pinlig, både av Ruter og Oslo kommune, at de inngår en avtale med et firma som har hovedkontor i et okkupert land, sier Mobasheri til Dagsavisen. «Bystyret har tidligere vedtatt at Oslo kommune ikke skal kjøpe varer og tjenester som er produsert på okkuperte områder i strid med folkeretten,» legger avisen til. Mobasheri mener Ruter har gjort innkjøpet i «strid med bystyrets vedtak».
Men her er det mange feil.
For det første ligger Mobileyes hovedkontor i Jerusalem innenfor våpenhvilelinjene fra 1949. Kontoret ligger verken på Vestbredden eller i Øst-Jerusalem. Se kart. Man kan bare undre på hvorfor Dagsavisen ikke opplyser sine lesere om dette.
I Oslo-byrådets plattform heter det: «Byrådet vil utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten.» Dette har aldri kommet lenger enn til en utredning, og det med god grunn.
MIFF påpekte i 2019 at formuleringen ikke kan anvendes på Israel, og at det vil være i strid med diskrimineringsloven og lover om offentlige anskaffelser. Siden er dette siste blitt bekreftet flere ganger, blant annet av juristene i København kommune og Statens innkjøpssenter.
Her er Ruter helt i rute! Lykke til med prosjektet!