Kinesisk bil med dansk tilpasning og israelsk teknologi skal gi bedre transporttilbud i Groruddalen. (Foto: NIO)

Selvkjørende biler med teknologi fra Israel i Oslo – og Rødts selvbedrag

I 2023 skal Ruter starte opp en ny selvkjørende kollektivtjeneste i Groruddalen med teknologi fra Israel. Det får partiet Rødt til å se rødt.

Israelsk teknologi gjør nå det offentlige transporttilbudet mer attraktivt og bærekraftig.

– Vi planlegger å sette i drift en flåte på opptil femten kjøretøy. Disse vil operere innenfor et avgrenset område i Groruddalen, og betjene dette området som en fleksibel bestillingstjeneste. Bestilling av reise vil gjøres via app, og folk kommer til å ha stor frihet til å velge hvor og når de vil hentes. Hvis andre personer har bestilt reise i samme retning, kan kjøretøyet plukke opp flere kunder i løpet av samme tur, forklarer Bernt Reitan Jenssen, administrerende direktør i Ruter, i en pressemelding.

Bilen Ruter skal benytte, og som så skal bygges om med selvkjørende teknologi, heter NIO ES8, skriver Dagsavisen. På teknologisiden er det Ruters forsknings- og utviklingspartner Holo, sammen med selvkjøringsselskapet Mobileye, som skal levere kjøretøy og programvare for operasjon på selvkjøringsnivå 4.

Mobileye er et opprinnelig israelsk selskap som ble kjøpt av amerikanske Intel i 2017 for 130 milliarder kroner. Selskapet har fortsatt hovedkontor i Jerusalem, men er børsnotert i USA.

Mobileyes adresse er blitt gjort til en sak av Dagsavisen. Deres journalist Tom Vestreng har fortalt dette til Siavash Mobasheri, gruppeleder i Rødt, i Oslo bystyre.

– Dette er pinlig, både av Ruter og Oslo kommune, at de inngår en avtale med et firma som har hovedkontor i et okkupert land, sier Mobasheri til Dagsavisen. «Bystyret har tidligere vedtatt at Oslo kommune ikke skal kjøpe varer og tjenester som er produsert på okkuperte områder i strid med folkeretten,» legger avisen til. Mobasheri mener Ruter har gjort innkjøpet i «strid med bystyrets vedtak».

Men her er det mange feil.

For det første ligger Mobileyes hovedkontor i Jerusalem innenfor våpenhvilelinjene fra 1949. Kontoret ligger verken på Vestbredden eller i Øst-Jerusalem. Se kart. Man kan bare undre på hvorfor Dagsavisen ikke opplyser sine lesere om dette.

I Oslo-byrådets plattform heter det: «Byrådet vil utrede handlingsrommet som finnes i anskaffelsesregelverket for å ikke handle varer og tjenester som er produsert på område okkupert i strid med folkeretten av selskaper som opererer på tillatelse fra okkupasjonsmakten.» Dette har aldri kommet lenger enn til en utredning, og det med god grunn.

MIFF påpekte i 2019 at formuleringen ikke kan anvendes på Israel, og at det vil være i strid med diskrimineringsloven og lover om offentlige anskaffelser. Siden er dette siste blitt bekreftet flere ganger, blant annet av juristene i København kommune og Statens innkjøpssenter.

Her er Ruter helt i rute! Lykke til med prosjektet!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Én kommentar

  1. At Rødt, som Lenin benevnte som «Mine Nyttige Idioter» fremdeles må benytte løgner for å skade uskyldige, nå Folkeretten, er ikke bare hånlig, det er urettferdig og de selv bekrefter bare Lenins mening om slike latterlige idioter .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart