I 2022 ble italienske Francesca Albanese valgt av FNs menneskerettighetsråd til å være «spesialrapportør for menneskerettssituasjonen i okkuperte palestinske områder». Flertallet i FNs menneskerettighetsråd er ikke-demokratiske stater som ofte ikke finner andre felles interesser enn å fordømme Israel, og det er derfor ikke noen overraskelse at «rapportørene» de velger alltid har en historie med anti-israelsk holdninger. Som tallene viser er FN-systemet er i flere tiår blitt benyttet av palestinerne og deres allierte blant arabiske, muslimske og ikke-demokratiske land til å mobbe Israel.
I neste uke skal denne FN-organiserte mobbingen bli importert til Norge. Tirsdag taler Albanese på et møte i regi av Palestinakomiteen, Fellesutvalget for Palestina, Norges kristelige studentforbund og KFUK-KFUM Global. Torsdag er hun annonsert i et annet møte i regi av «Forsvar folkeretten» og ICJ-Norge.
I Albanese får disse gruppene en taler etter sitt eget hjerte.
Francesca Albanese avviser antisemittisme
Under Gaza-krigen i 2014 skrev Albanese et Facebook-innlegg hvor hun hevdet Amerika er «underkuet av den jødiske lobbyen». Israels forsvarskrig mot regnet av terrorrakettene til Hamas omtalte hun som «ond». «Israel-lobbyen er tydeligvis på innsiden av blodårene og systemet deres,» skrev Albanese til BBC samme år. Bruk av demoniserende anklager, som myten om jøders kontroll av media og myndigheter, er en av eksemplene i IHRAs definisjon på antisemittisme. (En definisjon Albanese for øvrig har tatt avstand fra.)
Da Albanese søkte på jobben som spesialrapportør, svarte hun at det ikke var noe ved henne selv eller hennes historie som det kunne reises spørsmål ved hennes moralske autoritet eller troverdighet. Hun hevdet også at hun ikke hadde noen synspunkter som gjorde at det kan påvirke måten hun skulle utføre sitt mandat. Først da Times of Israel rapporterte om disse utsagnene i desember, svarte hun at noen ord hun brukte i 2014 var «uheldige, analytisk unøyaktige og utilsiktet støtende». Det var tydeligvis ikke så viktig å svare sant i søknadsprosessen. (Nå var jo ikke de fine ordene i spørreskjemaet noe FNs menneskerettighetsråd var oppriktig opptatt av, Albaneses anti-israelsk profil var jo akkurat det de ønsket seg.)
Albanese og Hamas
Etter at hun ble spesialrapportør har Albanese neppe moderert seg. Senest i november deltok Albanese via videolenke i en konferanse organisert av en Hamas-ledet organisasjon. Andre talere på konferansen var Hamas-talsmannen Abdul-Latif Qanu, Khadeer Habib fra Islamsk Jihad og nestleder i PFLP Maher Mezher. Alle disse tre organisasjonene står på vestlige lands terrorlister.
27. januar fordømte Albanese «Israels angrep mot palestinske flyktninger i Jenin flyktningleir». Israels militære aksjon var ikke rettet mot flyktninger, og heller ikke imot en flyktningleir. Det er mange tiår siden den opprinnelige flyktningleiren i Jenin ble permanente boliger, og beboerne der er stort sett etterkommere av flyktninger i andre, tredje og fjerde generasjon. Ikke flyktninger. Målet med den israelske operasjonen var å arrestere medlemmer av terrororganisasjonen Islamsk Jihad. De israelske soldatene ble møtt med skyting, og det var i kampene som fulgte at ni palestinere ble drept, skriver New York Times. Israelske milltærkilder sier terrorgruppen var involvert i å planlegge og utføre flere angrep mot israelske soldater og sivile. Minst syv av de drepte var stridende (Islamsk Jihad 2, Hamas 4, Fatah 1), ifølge meldinger fra disse palestinske gruppene.
Dagen etter ble syv sivile israelere drept utenfor en syngagoge av en palestinsk terrorist. Albanese har verken nevnt eller fordømt denne massakren, selv om den skjedde i et område som hun anser som okkupert. Men jøders rett til liv inngår kanskje ikke i hennes definisjon av menneskerettigheter. Tidligere har Albanese vært opptatt av å forsvare det hun kaller «palestinernes rett til å gjøre motstand».
Times of Israel skriver at Albanese i 2015 delte et bilde av en nazistisk soldat og en jøde ved siden av en israelsk soldat og en palestiner. I intervju med italienske medier har hun sammenlignet Nakba med Holocaust, og senest i dag (3. februar 2023) har hun delt lenke til et seminar der Holocaust og Nakba igjen blandes sammen.
– Et nytt lavmål. Å sammenligne Nakba, resultatet av et mislykket forsøk på massemord av jøder bare tre år etter slutten på andre verdenskrig med Holocaust. Utspekulert historiefornektelse. Avskyelig, skriver en Israel-venn som respons.
I juli 2022 likte Albanese en tweet som markerte 50-årsdagen for Ghassan Knafanis død. Kanafani var en ledende skikkelse i terrorgruppen PFLP. I januar 2015 delte Albanese en artikkel og støtteerklæring i forbindelse med et besøk Leila Khaled hadde i Sør-Afrika. Khaled er et fremstående medlem av PFLP og en terrorist ansvarlig for flere flykapringer.
Albanese har anklaget Israel for apartheid og delt lenker til en film som på falsk grunnlag anklager Israel for massakre under militæroperasjonen i Jenin i 2002, skriver NGO Monitor.
Hva er det som får Norges kristelige studentforbund og hjelpeorganisasjonen til Norges største kristne barne- og ungdomsorganisasjon til å invitere Albanese til Norge? Skriv ditt svar i kommentarfeltet under.