Fredag 2. juni publiserte Utenriksdepartementet sin årlige melding om eksport av forsvarsmateriell. «I 2022 eksporterte norske bedrifter våpen, militært utstyr, tjenester og teknologi for nær ni milliarder kroner, mot nær åtte milliarder i 2021,» heter det i pressemeldingen.
Også i 2022 fortsatte regjeringen den skammelige praksis å avvise søknad om eksportlisens til Israel. Den jødiske staten er listet blant 17 andre land som Norge avslo eksportlisens til.
Skiftende norske regjeringer har tidligere brukt følgende forklaring på avslag av våpensalg til Israel: «Hovedprinsippet er at Norge ikke tillater salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig.»
– Norge har aldri åpnet for eksport av forsvarsmateriell til Israel. Heller ikke eksport av flerbruksvarer for militær sluttbruk i Israel, skrev utenriksminister Anniken Huitfeldt i februar 2023.
Men som MIFF har påpekt tidligere, bygger regjeringens politikk på diskriminering og forskjellsbehandling av Israel. For Norge gir eksportlisens til en rekke andre land hvor det er krig, krig truer eller til land hvor det er borgerkrig. Den nye rapporten gir ferske eksempler.
I 2022 eksporterte Norge våpen, ammunisjon, annet militært materiell for eksempel til
India (2,1 millioner kroner) – landet er involvert i flere grensekonflikter og interne opprør som kostet mellom 500 og 800 mennesker livet i 2022 og nærmere 500 mennesker livet bare hittil i 2023. Dette er tapstall som langt overgår tapstallene i konflikten mellom israelere og palestinere i samme periode.
Indonesia (0,2 millioner kroner) – landet er involvert i konflikt som kostet 77 mennesker livet i 2022 og 63 mennesker hittil i 2023.
I 2022 eksporterte Norge våpen til Qatar for 2,3 milliarder kroner. Qatar har vært tungt inne i borgerkrigen i Syria og er sponsor av regimet til terrororganisasjonen Hamas på Gaza-stripen.
MIFF aksepterer ikke at Norge avviser våpensalg til Israel samtidig som vi selger våpen i stor stil til støttespillere av Israels fremste fiender og terrorister. MIFF forventer at regjeringen revurderer sin politikk av våpenhandel med Israel, og legger til grunn de samme kriterier for salg og kjøp av våpen fra Israel som for andre NATO-partnerland.