Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Israels utenriksminister forklarer Barth Eide hva som gjør jøder trygge og utrygge

Utenriksminister Espen Barth Eide. (Foto: Stortinget)
Å skape falske bilder av israel er i seg selv uakseptabelt, men regjeringen må også forstå at de med det bidrar til å skape et klima som setter norske jøder i fare.

2. november publiserte Utenriksdepartementet en artikkel av Espen Barth Eide. På slutten av innlegget skriver utenriksministeren: «Vi kan aldri tolerere at jøder i Norge skal føle seg utrygge på grunn av Israels handlinger i Gaza.»

Dette har fått Israels utenriksminister Eli Cohen til å reagere.

– Ansvaret for sikkerheten til de norske jødene ligger hos den norske regjeringen, skriver Cohen på X tidlig fredag ettermiddag.

Han fortsetter: «Det er viktig å klargjøre at dersom jødiske borgere i Norge ikke føler seg trygge i sitt land, er det den norske regjeringens ansvar å sikre deres trygghet og bekjempe antisemittisme i landet. Regjeringen må følge opp planer for å bekjempe antisemittisme, som regjeringen er forpliktet til, på en måte som viser en klar forpliktelse.»

Til slutt skriver Israels utenriksminister: «Utryggheten til norske jøder kommer ikke av at staten Israel forsvarer seg mot morderisk terror fra Hamas-organisasjonen, som for fire uker siden massakrerte 1400 av våre borgere og begikk krigsforbrytelser vi ikke har sett siden Holocaust. Israels kamp mod de morderiske terroristene er et budskap som ikke svekker sikkerheten til jøder over hele verden, den styrker den.»

Har regjeringen opprettet domstol?

Torsdag 26. oktober uttalte Barth Eide seg til ABC Nyheter. Da hadde nylig FNs generalsekretær António Guterres anklaget Israel for krigsforbrytelser, men det ville ikke Barth Eide være med på den gang.

– Om en krigsforbrytelse er begått, er et spørsmål for en internasjonal domstol. Alle potensielle krigsforbrytelser må etterforskes. Derfor er det naturlig at man har et rettsoppgjør på det, akkurat som man må ha et rettsoppgjør som omfatter Hamas, sa Barth Eide den gang.

Dagen etter stemte Norge stemte for FN-resolusjonen som Hamas applauderte og den siste helgen i oktober gikk statsminister Jonas Gahr Støre hardt ut mot Israel. Nå har pipen fått en annen lyd også fra utenriksministeren. Plutselig har Støre og Barth Eide tydeligvis gjort seg selv til en «internasjonal domstol».

«Reglene i krig krever at partene må ta aktive grep for å skille mellom stridende og sivile så langt det er mulig. I tillegg må det være forholdsmessighet mellom de militære fordelene som oppnås, og skadene som forårsakes på sivile og sivil infrastruktur. I krigføringen i Gaza er den streken langt overskredet nå,» skriver Barth Eide 2. november.

Etter at Støre fordømte Israel siste helg i oktober økte antall hatefulle meldinger til MIFF betydelig. Å skape falske bilder av israel er i seg selv uakseptabelt, men regjeringen må også forstå at de med det bidrar til å skape et klima som setter norske jøder i fare.

Ingen andre land i Europa, bortsett fra Tyrkia, er mer Israel-kritiske enn Norge, skrev Aftenposten denne uken. Hvis du vil vise at Israel har venner i Norge, kan du se under hva du bør gjøre.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart