Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kritiserer den norske regjeringen

Den israelske ambassadøren Avraham Nir-Feldklein under MIFF Forum i Ålesund 2022.
Israels ambassadør Avraham Nir-Feldklein sier kritikken som har kommet fra den norske regjeringen er uakseptabel.

I et intervju med VG forteller Israels ambassadør til Norge, Avraham Nir-Feldklein, om et anspent forhold mellom Israel og Norge. Han mener ingen land i Europa har uttalt seg mer kritisk til Israels krigføring mot Hamas og at Norge ikke har forstått omfanget av 7. oktober-massakren.

– Norge har ikke erkjent at vår verden forandret seg totalt den dagen. Verden, slik den så ut den 6. oktober, finnes ikke lenger. Og jeg tror at Norge med tiden vil innse at vi ikke kan skru tiden tilbake, at Hamas militære arm og deres regjering ikke kan bestå. Akkurat nå lever vi med hvert vårt verdensbilde. Israel kan aldri vende tilbake til 6. oktober, sier ambassadøren til avisen.

Han forteller at israelerne knapt har sovet de siste to månedene.

– Vi har ikke sovet siden 7. oktober, da vi våknet til det verste angrepet mot vårt folk siden Holocaust. Nå er vi midt i en regional krig. Hamas har angrepet med minst 12.000 raketter. Israel blir også angrepet fra Hizbollah i Libanon, fra Jemen og fra Irans partnere i Syria, sier han.

Både statsminister Jonas Gahr Støre og utenriksminister Espen Barth Eide har uttalt at Israel ikke overholder internasjonal humanitær rett, til tross for at eksperter på folkerett sier det ikke er bevist klare brudd på folkeretten. Ambassadøren sier anklagene fra Norge er uakseptable.

– Jeg har stor respekt for begge. Men problemet deres er at internasjonal rett ikke baseres på anslag eller følelser, men på bevis. Folkeretten tar utgangspunkt i fakta, hva som var målet for Hamas’ terrorangrep, og hva som var resultatet. Da forstår man at Israels svar er nødvendig. Det blir ikke sikkerhet for Israel før Hamas er utryddet, sier Nir-Feldklein.

Ambassadøren reagerer også kraftig på at Norge er det eneste landet i Europa som åpent sier de vil fortsette å ha kontakt med Hamas, terrorgruppen som drepte over 1200 israelere 7. oktober. Han reagerer også på at den norske regjeringen trekker paralleller mellom krigen på Gaza og krigen i Ukraina.

– Vi ser svært alvorlig på at regjeringen sier at det er en ulik standard i Europa. Og at man sammenligner Russlands aggresjon i Ukraina med Israels selvforsvar, etter å ha blitt angrepet med grusomheter som å brenne spedbarn og voldta kvinner, av en gruppe som sier at de vil angripe igjen og igjen inntil Israel opphører å eksistere, sier han.

Han viser til at Israel får stor sympati og støtte fra mange europeiske land som Tyskland, Østerrike, Tsjekkia og Storbritannia. 

Blodspor og ødeleggelser etter 7. oktober-massakren i kibbutz Kissufim. (Foto: Flash90)

Til VG forteller den israelske ambassadøren at forholdet mellom Norge og Israel kan bli svekket som følge av den ensidige norske kritikken.

– Det er opp til vår utenriksminister å avgjøre. Men etter krigen vil Israel måtte vurdere hvem som står sammen med oss, og hvilke land som inntok hvilke standpunkter. Det vil vi gjøre vitenskapelig og matematisk. Jeg går ut fra at vår regjering vil finne ut hva det vil bety for fremtidige relasjoner.

Israel er også kritisk til at Norge har økt støtten UNRWA. MIFF har tidligere skrevet om hatopplæring i UNRWA-skolene. Over 100 av Hamas-terroristene som deltok i massakren 7. oktober hadde fått opplæring på en av FN-skolene. Og en av de FN-ansatte lærerne skal ha holdt et israelsk gissel fanget.

– Jeg har stor respekt for det Norge gjør på det humanitære området. Men når Norge øker støtten fra skattebetalernes penger til UNRWA etter terrorangrepet, når UNRWA-støttede skoler og deres lærere feirer massakrene 7. oktober, da bør Norge reagere. Jeg sier ikke at dere skal stoppe å gi penger, men dere har selv ansvaret for at pengene går til gode formål og ikke misbrukes. Jeg vet at dere elsker FN, men jeg tror dere elsker et annet FN enn det vi har i dag, sier Nir-Feldklein.

Ambassadøren mener også at ytringsrommet for dem som støtter Israel i Norge bare blir smalere og smalere i det offentlige rom.

– Det norske rommet for ytringer krymper. Stemmer som forsvarer Israel, blir trakassert og brakt til taushet. Dere ser bare til Gaza. Men en kvart million israelere er også evakuert, uten at det blir omtalt. Når skoler og sykehus i Israel blir angrepet, er det ingen som rapporterer, sier ambassadøren til VG.

Han har forståelse for at det vekker sterke følelser med bildene fra Gazastripen som ruller over TV-skjermen nesten døgnet rundt.

– Men vi må bli kvitt Hamas. Og det er nøyaktig hva vi prøver på. Men bildet er komplisert. Vi risikerer soldatenes liv ved å sende dem inn i krigssonen. De må gå fra hus til hus for å oppnå målet, og for å redusere sivile tap til et minimum. Men ja, det går sivile liv, og ja, det er forferdelig sier ambassadøren og legger til:

– Forholdene for folk i Gaza er forferdelige. De bor nå i tilfluktsrom, i telt, og de lever i en krigssone. Men samtidig: Dette er byområder og det er en komplisert krig, med to mål – å frigi 138 gisler, og å utslette Hamas. Hamas har gravd seg ned, under skoler, under sykehus, under moskeer. De sender raketter fra fornøyelsesparker og fra barnehager. 

VG har også intervjuet Norges utenriksminister om kritikken fra den israelske ambassadøren. Til dette svarer han: – Norge har en tydelig stemme fordi vi mener krigen har gått altfor langt, svarer Barth Eide.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart