Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

En UNRWA-skole i Rafah på Gazastripen den 29. november 2021. (Foto: Flash90)

Hatopplæringen gjør at EU kutter i støtten til UNRWA, Norge øker den

Mens Norge gir rekordmye penger til UNRWA, velger EU å kutte kraftig i støtten som følge av den dokumenterte hatopplæringen i skolene deres.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

I budsjettet for 2022-2024 kutter EU 800 millioner kroner i årlig støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten, mest kjent under forkortelsen UNRWA. Det er en nedgang på 40% i forhold til forrige treårsperiode, hvor støtten årlig var over 1,3 milliarder kroner.

Ytterligere 145 millioner kroner ble bevilget gjennom EUs matprogram, for å sikre matsikkerheten i området som følge av krigen i Ukraina.

Dagen før EU-budsjettet ble offentliggjort bekreftet Mathias Burchard, leder av UNRWAS EU-kontor, at de har mistet mye støtte fra EU.

I april 2021 fordømte EU-parlamentet UNRWA for at de produserer hatefullt skolemateriell og har en undervisning som skaper hat, som organisasjonen IMPACT-se har avdekket. EU satt da som krav at læreplanen måtte endres for at de skulle få den økonomiske støtten.

EU-kommissæren som kunngjorde mindre støtte til UNRWA sa i fjor, etter parlamentets kraftige fordømmelse av skolemateriellet, at EU vil kjempe mot antisemittisme og at bistanden til UNRWA bør betinges med at det blir UNESCOs standard om fred og toleranse i lærebøkene.

Senest i januar 2021 kom en rapport som viser at UNRWA-skolene

  • gir opplæring i hat
  • oppvigler til vold
  • fremmer jihad og martyrdød
  • løfter opp terrorister som rollemodeller
  • oppmuntrer barn å «forsvare moderlandet med blod»
  • omtaler Israel som «Fienden» og «den sionistiske okkupasjonen»
  • viser kart hvor Israel er utslettet
  • fordømmer israelsk-palestinsk samhandel

En ny rapport dokumenterte at UNRWA ikke har ordnet opp i forholdet. Omkring 60 prosent av UNRWAs budsjett går til nettopp utdanning.

UNRWA lanserte en global PR-kampanje i begynnelsen av 2022, etter å ha gjennomført en intern granskning som slo fast at problemene ikke var lærebøkene, men heller deres image. EU og andre økonomiske støttepartnere ser ikke ut til å være enig i den konklusjonen.

En rekke land har de siste årene kuttet i støtten til UNRWA. I 2021 besluttet Storbritannia å mer enn halvere sin bistand til organisasjonen. Saudi-Arabia, som ga 280 millioner kroner i 2020, var ikke på listen over land som ga over 80 millioner kroner i støtte i 2021. I 2020 reduserte De forente arabiske emirater sin støtte fra en drøy halv milliard kroner i støtte til bare 10 millioner i 2020 (en nedgang på hele 98 prosent).

Mens mange land kutter i støtten til UNRWA på grunn det problematiske innholdet i skolebøkene, og fordi skolene lærer barn opp til jihad, går Norge motsatt vei. 11. februar 2022 varslet Utenriksdepartementet at Norge nå har forpliktet seg å gi 1,1 milliarder kroner til UNRWA over fire år. Dermed økes støtten til rekordstore 275 millioner kroner årlig.

Også USA har kommet med krav om at UNRWA må endre innholdet i lærebøkene sine. I juli 2021 signerte USA og UNRWA en avtale som krever at UNRWA gjennomfører reformer, inkludert bekjempelse av oppvigleri og antisemittisme i utdanningsmateriell.

USA er den desidert største donoren til UNRWA.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart