Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hatopplæringen gjør at EU kutter i støtten til UNRWA, Norge øker den

En UNRWA-skole i Rafah på Gazastripen den 29. november 2021. (Foto: Flash90)
Mens Norge gir rekordmye penger til UNRWA, velger EU å kutte kraftig i støtten som følge av den dokumenterte hatopplæringen i skolene deres.

I budsjettet for 2022-2024 kutter EU 800 millioner kroner i årlig støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten, mest kjent under forkortelsen UNRWA. Det er en nedgang på 40% i forhold til forrige treårsperiode, hvor støtten årlig var over 1,3 milliarder kroner.

Ytterligere 145 millioner kroner ble bevilget gjennom EUs matprogram, for å sikre matsikkerheten i området som følge av krigen i Ukraina.

Dagen før EU-budsjettet ble offentliggjort bekreftet Mathias Burchard, leder av UNRWAS EU-kontor, at de har mistet mye støtte fra EU.

I april 2021 fordømte EU-parlamentet UNRWA for at de produserer hatefullt skolemateriell og har en undervisning som skaper hat, som organisasjonen IMPACT-se har avdekket. EU satt da som krav at læreplanen måtte endres for at de skulle få den økonomiske støtten.

EU-kommissæren som kunngjorde mindre støtte til UNRWA sa i fjor, etter parlamentets kraftige fordømmelse av skolemateriellet, at EU vil kjempe mot antisemittisme og at bistanden til UNRWA bør betinges med at det blir UNESCOs standard om fred og toleranse i lærebøkene.

Senest i januar 2021 kom en rapport som viser at UNRWA-skolene

 • gir opplæring i hat
 • oppvigler til vold
 • fremmer jihad og martyrdød
 • løfter opp terrorister som rollemodeller
 • oppmuntrer barn å «forsvare moderlandet med blod»
 • omtaler Israel som «Fienden» og «den sionistiske okkupasjonen»
 • viser kart hvor Israel er utslettet
 • fordømmer israelsk-palestinsk samhandel

En ny rapport dokumenterte at UNRWA ikke har ordnet opp i forholdet. Omkring 60 prosent av UNRWAs budsjett går til nettopp utdanning.

UNRWA lanserte en global PR-kampanje i begynnelsen av 2022, etter å ha gjennomført en intern granskning som slo fast at problemene ikke var lærebøkene, men heller deres image. EU og andre økonomiske støttepartnere ser ikke ut til å være enig i den konklusjonen.

En rekke land har de siste årene kuttet i støtten til UNRWA. I 2021 besluttet Storbritannia å mer enn halvere sin bistand til organisasjonen. Saudi-Arabia, som ga 280 millioner kroner i 2020, var ikke på listen over land som ga over 80 millioner kroner i støtte i 2021. I 2020 reduserte De forente arabiske emirater sin støtte fra en drøy halv milliard kroner i støtte til bare 10 millioner i 2020 (en nedgang på hele 98 prosent).

Mens mange land kutter i støtten til UNRWA på grunn det problematiske innholdet i skolebøkene, og fordi skolene lærer barn opp til jihad, går Norge motsatt vei. 11. februar 2022 varslet Utenriksdepartementet at Norge nå har forpliktet seg å gi 1,1 milliarder kroner til UNRWA over fire år. Dermed økes støtten til rekordstore 275 millioner kroner årlig.

Også USA har kommet med krav om at UNRWA må endre innholdet i lærebøkene sine. I juli 2021 signerte USA og UNRWA en avtale som krever at UNRWA gjennomfører reformer, inkludert bekjempelse av oppvigleri og antisemittisme i utdanningsmateriell.

USA er den desidert største donoren til UNRWA.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

 1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart