I budsjettet for 2022-2024 kutter EU 800 millioner kroner i årlig støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten, mest kjent under forkortelsen UNRWA. Det er en nedgang på 40% i forhold til forrige treårsperiode, hvor støtten årlig var over 1,3 milliarder kroner.
Ytterligere 145 millioner kroner ble bevilget gjennom EUs matprogram, for å sikre matsikkerheten i området som følge av krigen i Ukraina.
Dagen før EU-budsjettet ble offentliggjort bekreftet Mathias Burchard, leder av UNRWAS EU-kontor, at de har mistet mye støtte fra EU.
I april 2021 fordømte EU-parlamentet UNRWA for at de produserer hatefullt skolemateriell og har en undervisning som skaper hat, som organisasjonen IMPACT-se har avdekket. EU satt da som krav at læreplanen måtte endres for at de skulle få den økonomiske støtten.
EU-kommissæren som kunngjorde mindre støtte til UNRWA sa i fjor, etter parlamentets kraftige fordømmelse av skolemateriellet, at EU vil kjempe mot antisemittisme og at bistanden til UNRWA bør betinges med at det blir UNESCOs standard om fred og toleranse i lærebøkene.
Senest i januar 2021 kom en rapport som viser at UNRWA-skolene
- gir opplæring i hat
- oppvigler til vold
- fremmer jihad og martyrdød
- løfter opp terrorister som rollemodeller
- oppmuntrer barn å «forsvare moderlandet med blod»
- omtaler Israel som «Fienden» og «den sionistiske okkupasjonen»
- viser kart hvor Israel er utslettet
- fordømmer israelsk-palestinsk samhandel
En ny rapport dokumenterte at UNRWA ikke har ordnet opp i forholdet. Omkring 60 prosent av UNRWAs budsjett går til nettopp utdanning.
UNRWA lanserte en global PR-kampanje i begynnelsen av 2022, etter å ha gjennomført en intern granskning som slo fast at problemene ikke var lærebøkene, men heller deres image. EU og andre økonomiske støttepartnere ser ikke ut til å være enig i den konklusjonen.
En rekke land har de siste årene kuttet i støtten til UNRWA. I 2021 besluttet Storbritannia å mer enn halvere sin bistand til organisasjonen. Saudi-Arabia, som ga 280 millioner kroner i 2020, var ikke på listen over land som ga over 80 millioner kroner i støtte i 2021. I 2020 reduserte De forente arabiske emirater sin støtte fra en drøy halv milliard kroner i støtte til bare 10 millioner i 2020 (en nedgang på hele 98 prosent).
Mens mange land kutter i støtten til UNRWA på grunn det problematiske innholdet i skolebøkene, og fordi skolene lærer barn opp til jihad, går Norge motsatt vei. 11. februar 2022 varslet Utenriksdepartementet at Norge nå har forpliktet seg å gi 1,1 milliarder kroner til UNRWA over fire år. Dermed økes støtten til rekordstore 275 millioner kroner årlig.
Også USA har kommet med krav om at UNRWA må endre innholdet i lærebøkene sine. I juli 2021 signerte USA og UNRWA en avtale som krever at UNRWA gjennomfører reformer, inkludert bekjempelse av oppvigleri og antisemittisme i utdanningsmateriell.
USA er den desidert største donoren til UNRWA.