Lørdag 7. oktober ble Israel utsatt for en massakre som krevde 1200 menneskeliv og tusener av skadde. Den islamistiske terrorgruppen Hamas og andre palestinske terrorgrupper tok over 240 gisler fra Israel, inkludert småbarn og eldre kvinner og menn.
Dagbladet (og deretter MIFF) har tidligere rapportert om hvordan kongehuset kontaktet Utenriksdepartementet (UD) for å spørre om kong Harald skulle sende kondolanser til Israel. UD frarådet kongen å kondolere.
I forbindelse med NRKs dokumentar om kongefamiliens aktivitet i 2023, har NRK snakket med kong Harald om saken.
– Ønsket kongen å kondolere Israel?
– Ja, det var én mulighet. Men det er ikke meg som bestemmer, det er Utenriksdepartementet som bestemmer utenrikspolitikken her, svarer kongen.
UD frarådet kongen å kondolere.
NRK skriver:
«UD viste i sitt svar til hoffsjefen til at hovedregelen er at det er regjeringen, ved statsministeren eller utenriksministeren, som kondolerer etter terrorhandlinger.
Det til tross for at kongen som statsoverhode, har kondolert på vegne av Norge en rekke ganger etter terrorangrep ulike steder i verden, som i Christchurch på New Zealand, Manchester, Stockholm, Brussel, Istanbul, Nice, Paris og London.»
– Denne gangen var det statsministeren, sier kong Harald til NRK.
– Så kan man si, hvorfor er dette så viktig, da? Hvem som gjør hva, eller at man kondolerer i det hele tatt, legger han til.
– Men da kan jeg jo si at i forbindelse med Utøya, så fikk vi masse brev og mailer fra folk eller land som hadde medynk med oss. Så jeg har en bitte liten tanke om hvor viktig det egentlig var. Det varmet veldig at det var så mange som hadde medfølelse med oss da, sier kongen.
Det som må ha vært av medfølelse med Israel i norsk UD etter den verste pogromen etter Holocaust kan ikke ha vart mange timer.