Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Kong Harald: – Viktig å uttrykke medynk etter terror

Hans Majestet Kong Harald. (Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff)
- Det varmet veldig at så mange hadde medfølelse med oss etter Utøya, sier kong Harald til NRK.

Lørdag 7. oktober ble Israel utsatt for en massakre som krevde 1200 menneskeliv og tusener av skadde. Den islamistiske terrorgruppen Hamas og andre palestinske terrorgrupper tok over 240 gisler fra Israel, inkludert småbarn og eldre kvinner og menn.

Dagbladet (og deretter MIFF) har tidligere rapportert om hvordan kongehuset kontaktet Utenriksdepartementet (UD) for å spørre om kong Harald skulle sende kondolanser til Israel. UD frarådet kongen å kondolere.

I forbindelse med NRKs dokumentar om kongefamiliens aktivitet i 2023, har NRK snakket med kong Harald om saken.

– Ønsket kongen å kondolere Israel?

– Ja, det var én mulighet. Men det er ikke meg som bestemmer, det er Utenriksdepartementet som bestemmer utenrikspolitikken her, svarer kongen.

UD frarådet kongen å kondolere.

NRK skriver:

«UD viste i sitt svar til hoffsjefen til at hovedregelen er at det er regjeringen, ved statsministeren eller utenriksministeren, som kondolerer etter terrorhandlinger.

Det til tross for at kongen som statsoverhode, har kondolert på vegne av Norge en rekke ganger etter terrorangrep ulike steder i verden, som i Christchurch på New Zealand, Manchester, Stockholm, Brussel, Istanbul, Nice, Paris og London.»

– Denne gangen var det statsministeren, sier kong Harald til NRK.

– Så kan man si, hvorfor er dette så viktig, da? Hvem som gjør hva, eller at man kondolerer i det hele tatt, legger han til.

– Men da kan jeg jo si at i forbindelse med Utøya, så fikk vi masse brev og mailer fra folk eller land som hadde medynk med oss. Så jeg har en bitte liten tanke om hvor viktig det egentlig var. Det varmet veldig at det var så mange som hadde medfølelse med oss da, sier kongen.

Det som må ha vært av medfølelse med Israel i norsk UD etter den verste pogromen etter Holocaust kan ikke ha vart mange timer.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart