Israel har funnet så mye olje og gass at de vil være selvforsynt i mange tiår framover, allerede med den teknologien som finnes i dag. Etter hvert som nye metoder for å presse ut restene av ressursene under Middelhavskysten oppdages, vil sluttdatoen kunne forskyves stadig lenger fram i tid.
Men hvor mye landet skal eksportere, er fortsatt uvisst. Debatten har rast i flere måneder allerede. En større oljesektor, som eksport vil føre med seg, vil skape flere jobber som kan være med å presse det generelle lønnsnivået i Israel opp. Mer penger inn og mer eksport betyr også større politisk innflytelse internasjonalt, selv om det vil føre til at naturressursen ikke vil vare like lenge.
Så hva er riktig her, ut i fra et langsiktig perspektiv? Eksport eller ikke eksport? Eller kanskje en balansert tilnærming til det hele er best? Det siste argumenterer lederen for internasjonale saker i USAs handelskammer for, Myron Brilliant. Denne helgen var han på plass i Israel, for å drøfte ytterligere handelsforbindelser mellom landene. Han uttalte seg også om Israels snarlige gassrikdom, melder Jerusalem Post.
– Jeg synes det pågår en sunn debatt i regjeringen om dette. En sunn debatt vedrørende hvordan en maksimerer gassfunnene og hvordan en styrker den hjemlige økonomien og samtidig ha en leveranse som gir energisikkerhet i 30 til 50 år, kombinert med det faktum at det kan være enormt mye gass som kan bli eksportert, sa han.
Det viktigste hvis Israel skal bli en solid eksportnasjon, er å sikre stabile leveranser og stabile arbeidsforhold for næringen, gjennom lovgivning og praktiske ordninger. For eksempel mener Brilliant at Israel bør ha et reservelager, slik at leveransen til utlandet kan fortsette selv om terminalene skulle oppleve problemer. Han oppfordrer Israel til å lære av USAs arbeid med sitt eget gasslovverk, nå som landet pumper opp stadig mer skifergass landet over.