Seks verdensmakter er i innspurten av forhandlinger med Iran om begrensninger i regimets atomprogram. Forhandlingene mellom Iran og P5+1-landene har som mål å oppnå en avtale innen utgangen av juni.
Et av de uklare områdene er hvor langt Iran i fortiden har rukket å komme i forsknings- og utviklingsarbeidet sitt for å lage en atombombe. De har nemlig ikke villet opplyse i klartekst om fortidig aktivitet i atomprogrammet. Det er antatt at Iran arbeidet med atomstridshoder og andre komponenter til atombomber i særlig grad før 2003.
Nå melder nyhetsbyrået AP ifølge Times of Israel at verdensmaktene er innstilt på å inngå en atomavtale med Iran selv om regimet ”ikke umiddelbart går med på å gi klare svar på hva slags arbeid de tidligere har gjort for å utvikle atomvåpen”. Det er amerikanske og andre vestlige kilder med tilknytning til forhandlingene som sier dette. De regner det som usannsynlig at disse spørsmålene vil bli besvart innen tidsfristen for forhandlingene.
FNs atominspektører kan heller ikke garantere for at det ikke fortsatt foregår hemmelig atomaktivitet i lukkede anlegg.
Avtalen som P5+1-landene legger opp til, skal innebære at man begynner å heve økonomiske sanksjoner mot Iran umiddelbart, og at iranerne aksepterer en liste med forpliktelser de skal oppfylle innen gitte tidsfrister i framtiden. Det er langt fra sikkert at partene vil lykkes med å få i land en slik avtale. Men forhandlerne AP har snakket med, sier de nå mener det er ”mer sannsynlig at det blir en avtale enn at det ikke blir det”.
P5+1 er de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd (USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland) samt Tyskland.
Les også:
– Verdensmaktene har gitt opp å stanse Iran
– Iran anriker uran i hemmelig anlegg