Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Atomavtale kan bli inngått uten klare svar fra Iran

Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Tungtvannsreaktoren i Arak er ett av Irans atomanlegg. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Verdensmaktene er innstilt på å akseptere en atomavtale med Iran uten at regimet gir fullt innsyn i atomprogrammet sitt, ifølge kilder som har snakket med nyhetsbyrået AP.

Seks verdensmakter er i innspurten av forhandlinger med Iran om begrensninger i regimets atomprogram. Forhandlingene mellom Iran og P5+1-landene har som mål å oppnå en avtale innen utgangen av juni.

Det internasjonale atomenergibyrået har gjentatte ganger slått alarm om at de ikke har fått godt nok innsyn i atomprogrammet til å kunne vite om Iran har fredelige hensikter, slik de selv påstår.

Et av de uklare områdene er hvor langt Iran i fortiden har rukket å komme i forsknings- og utviklingsarbeidet sitt for å lage en atombombe. De har nemlig ikke villet opplyse i klartekst om fortidig aktivitet i atomprogrammet. Det er antatt at Iran arbeidet med atomstridshoder og andre komponenter til atombomber i særlig grad før 2003.

Nå melder nyhetsbyrået AP ifølge Times of Israel at verdensmaktene er innstilt på å inngå en atomavtale med Iran selv om regimet ”ikke umiddelbart går med på å gi klare svar på hva slags arbeid de tidligere har gjort for å utvikle atomvåpen”. Det er amerikanske og andre vestlige kilder med tilknytning til forhandlingene som sier dette. De regner det som usannsynlig at disse spørsmålene vil bli besvart innen tidsfristen for forhandlingene.

FNs atominspektører kan heller ikke garantere for at det ikke fortsatt foregår hemmelig atomaktivitet i lukkede anlegg.

Avtalen som P5+1-landene legger opp til, skal innebære at man begynner å heve økonomiske sanksjoner mot Iran umiddelbart, og at iranerne aksepterer en liste med forpliktelser de skal oppfylle innen gitte tidsfrister i framtiden. Det er langt fra sikkert at partene vil lykkes med å få i land en slik avtale. Men forhandlerne AP har snakket med, sier de nå mener det er ”mer sannsynlig at det blir en avtale enn at det ikke blir det”.

P5+1 er de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd (USA, Storbritannia, Frankrike, Kina og Russland) samt Tyskland.

 

Les også:

– Verdensmaktene har gitt opp å stanse Iran

– Iran anriker uran i hemmelig anlegg

– Drømmeavtale for Iran

Israels innvendinger og krav til Iran-avtalen

Iran planlegger avtalebrudd


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart