Farouk Kaddoumi har vært i ledelsen for PLO («The Palestinian Liberation Organisation»). Han er bosatt i Tunisia. Ledelsen i PLO holdt til der til Oslo-avtalen ble undertegnet i 1993. Den førte til at store deler av ledelsen i PLO flyttet til de palestinske områdene på Vestbredden eller Gaza-stripen. Mange av lederne fra Tunisia gikk inn i toppledelsen i det palestinske styret (PA, Palestinian Authority). PA styrer fremdeles på Vestbredden, men har mistet makten til det islamistiske Hamas i Gaza.
Kaddoumi var en av grunnleggerne av PLO på 1960-tallet. Ifølge Wikipedia er han fortsatt generalsekretær for Fatahs sentralkomité og PLOs politiske avdeling i Tunisia.
Onsdag 31. oktober 2012 sa Kaddoumi til avisen Al-Quds Al-Arabi, som kommer ut i London, at han mener det vil være positivt dersom Vestbredden blir gitt tilbake til Jordan. Det var staten Jordan som styrte Vestbredden fra 1949 til 1967.
Men Kaddoumi understreket at selv om det skulle bli en føderasjon eller konføderasjon mellom Vestbredden og Jordan, vil palestinerne ikke oppgi «retten til å vende tilbake» til selve Israel.
Kaddoumi angrep PA og dets leder Mahmoud Abbas fordi Abbas har oppgitt «den væpnede kampen» mot Israel (det vil stort sett si terror mot sivile) og for å ha sviktet det palestinske folket. Han snakket om «sult og harde leveforhold» på Vestbredden. [I virkeligheten viser FNs levekårsindeks at Palestina ligger på plass 114 av 187 land. Land med «medium utviklingsgrad går fra plass 95-141, så de palestinske områdene ligger altså over midten der.] Han anklaget også Abbas for å kutte i hans egen lønn. Det gjorde Abbas for flere år siden etter at Kaddoumi hadde kritisert ham.
Jordans daværende konge, Hussein, oppga i 1988 kravet om å få tilbake kontrollen over Vestbredden. Men nylig sa den jordanske prinsen Hassan bin Talal at Vestbredden egentlig er en del av det hashemittiske kongedømmet Jordan. Talal var kronprins fra 1965 til 1999, da kong Hussein bestemte at hans sønn Abdullah skulle ta over etter ham.
En svale eller to gjør ingen sommer. Det skal bli spennende å se om dette er isolerte hendelser eller begynnelsen på en trend. I Israel er det ennå folk som håper på «en jordansk løsning». Spørsmålet vil jo da blant annet bli: Hva slags Jordan?
Kilde: En artikkel 31. oktober 2012 av Khaled Abu Toameh, som er israelsk araber og muslim og mangeårig reporter i Jerusalem Post.