Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Hvorfor terrorbølgen forskyves fra Jerusalem til Vestbredden

En skadet israeler hentes av ambulanse etter knivangrep i Hebron mandag 26. oktober. (Foto: Flash90)
Tre israelere skal være knivstukket i knivangrep på Vestbredden. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Angrep på soldater på Vestbredden vinner bedre internasjonalt gehør enn knivstikking av sivile på gaten i Jerusalem.

De siste dagene har serien av terrorangrep skiftet tyngdepunkt fra Jerusalem til Vestbredden. Totalt sett er også mengden voldelige angrep og sammenstøt på vei ned. Jerusalem Post skriver om dette i en analyseartikkel.

Avisen siterer kilder innen det israelske diplomatiet, som sier at de palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas utstedte et direktiv for ti dager siden, der han tok til orde for en stans i angrepene i Jerusalem for å heller sette fokus på Vestbredden, og da særlig Gush Etzion-blokken og Hebron-området.

Årsaken skal være at angrepene mot sivile israelere som tilfeldigvis passerer på gaten har vakt sterk internasjonal kritikk. Ved å konsentrere innsatsen mot soldater på Vestbredden, tror palestinerne at de lettere kan unngå å få folkeopinionen mot seg i det internasjonale samfunnet, ifølge kildene.

 

Færre angrep, mange arrestert

Det at antallet angrep har gått nedover de siste dagene, kan til dels skyldes at de israelske styrkene har lettere for å forhindre angrep mot soldater på vakt enn angrep mot sivile på åpen gate.

Sikkerhetsstyrkenes storoffensiv med utvidet samarbeid mellom etterretningstjenesten, forsvaret og politiets enheter har dessuten gitt resultater. Over 200 palestinere har blitt arrestert over hele Vestbredden i løpet av den siste uken. Dette er den største pågripelsesoperasjonen siden sommeren 2014 i dagene etter at tre israelske tenåringsgutter ble kidnappet og drept av Hamas-terrorister. 53 av dem som er arrestert den siste uken, tilhører Hamas. De fleste av de arrestertte har vært involvert i slikt som steinkasting, kasting av molotov-coctails, bruk av bomber og granater og rulling av brennende bildekk mot israelske styrker. Noen av dem skal også ha tilstått å ha planlagt angrep.

Utviklingen viser hvor stor påvirkningskraft de palestinske selvstyremyndighetene har på den palestinske befolkningen i Øst-Jerusalem, og hvor liten kontroll israelske sikkerhetsstyrker har over hva som foregår i enkelte bydeler, kommenterer forfatteren av analyseartikkelen i Jerusalem Post, Noam Amir.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart