Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

UNESCO skal stemme over jødenes tilhørighet til Tempelhøyden

Tempelhøyden i Jerusalem. (Foto: Wikimedia Commons.)
Tempelhøyden i Jerusalem. Al-Aqsa-moskéen til venstre og Klippedomen til høyre på bildet (Foto: Wikimedia Commons)
Jordan og de palestinske selvstyremyndighetene forsøker å skaffe flertall i Verdensarv-komiteen for en resolusjon som kraftig nedvurderer jødenes bånd til Gamlebyen i Jerusalem og gir muslimene enerett til å administrere Tempelhøyden. Men saken er ikke avgjort.

Avstemningen om det oppsiktsvekkende resolusjonsforslaget er nå utsatt til oktober, ifølge Times of Israel. Årsaken er at Verdensarv-komiteens årlige sesjon ble avbrutt før den var ferdig. Sesjonen ble holdt i den tyrkiske byen Istanbul og skulle ha vart fra 10. til 20. juli, men måtte avbrytes på grunn av kuppforsøket i Tyrkia.

Samtidig som det ble kjent at denne og andre resterende saker på programmet måtte utsettes til høsten, kom UNESCOs generaldirektør Irina Bokova med et signal om at hun ikke støtter resolusjonsforslaget.

– Jerusalems arv kan ikke splittes opp, og alle byens samfunn har en rett til eksplisitt anerkjennelse av sin historie og sitt forhold til byen. Å nekte eller skjule noen som helst av de jødiske, kristne eller muslimske tradisjonene, undergraver stedets integritet og strider mot begrunnelsene for at det i 1981 ble godkjent som verdensarvsted, uttalte Bokova fredag 15. juli.

 

Vil la islamsk stiftelse styre jøders tilgang til Tempelhøyden

Det opprinnelige resolusjonsforslaget var først satt opp til avstemning tirsdag 12. juli, men Jordan og PA trakk forslaget før avstemningen, da de ikke var overbevist om at de hadde sikret seg nok stemmer til å få gjennomslag.

Forslaget tok til orde for at den islamske stiftelsen Waqf skal få tilbake det hele og fulle ansvaret for Tempelhøyden, inkludert å regulere hvem som skal få adgang til å besøke stedet. I teksten omtales Israel konsekvent som ”okkupasjonsmakten” og anklages for ”aggresjon mot religiøse steder” samt å ha forårsaket ødeleggelser gjennom ulovlige utgravninger og hindring av at Waqf har fått utføre vedlikeholdsarbeid.

Teksten bruker kun det muslimske arabiske navnet på Tempelhøyden, Al-Haram Al-Sharif.

Vestmuren er skrevet i anførselstegn, og benevnes uten anførselstegn med navnet araberne bruker om stedet (Al-Buraq plassen).

 

Israel: – Et forsøk på å forvrenge historien

Mandag 11. juli sendte det israelske utenriksdepartementets direktør Dore Gold et brev til UNESCO der han kom med sterk kritikk til organisasjonen for at de hadde tatt opp til vurdering ”en fullstendig ensidig tekst om Gamlebyen i Jerusalem, som med vilje overser den historiske forbindelsen mellom det jødiske folket og deres eldgamle hovedstad. I brevet bemerket han at resolusjonen heller ikke anerkjenner kristendommens bånd til Jerusalem. Tempelhøyden betraktes kun som et muslimsk hellig sted.

”Israel forsvarer religiøs frihet for alle de store trosretningene – jødedom, kristendom og islam – mot den bølgen av intoleranse som skyller over Midtøsten”, skrev Gold.

”At UNESCO nå tar til seg ytterligere falske anklager mot Israels arkeologiske arbeid er i beste fall en hyklersk bommert”, fortsatte brevteksten, som avsluttet med en oppfordring til å ”gå imot dette forsøket på å forvrenge historien”.

 

EU forsøkte å moderere teksten

Torsdag 14. juli ble det kjent at saken ikke var over selv om den første versjonen av teksten var blitt trukket. EU hadde gjort et forsøk på å bidra i saken ved å revidere den opprinnelige resolusjonsteksten. Anførselstegnene rundt ordet Vestmuren, og det arabiske navnet på denne jødiske hellige plassen, var fjernet. Men bortsett fra det, var det ikke mange forbedringer å spore i EUs forslag ifølge israelske kilder som har hatt adgang til det foreløpig upubliserte tekstutkastet, skriver Ynetnews.com. Den videre behandlingen av dette og eventuelle andre reviderte versjoner av resolusjonen, må vente til komiteens sesjon fullføres til høsten.

 

Andre forsøk i år på å revidere Jerusalems historie

Også i april hadde UNESCO et arabisk resolusjonsforslag på bordet, som hadde mange likhetstrekk med det som nå er under behandling.

European Alliance For Israel, der MIFF er medlem, sendte et prostestbrev til UNESCOS sentralstyre som vedtok resolusjonen 11. april.

Frankrikes statsminister karakteriserte resolusjonen fra april som ”klumsete” og ”uheldig” og uttalte at ”dette burde UNESCO ha unngått”. Han gjorde det klart at den ikke ville få noen følger for Frankrikes holdning til Israel-Palestina-konflikten. På grunn av den franske reaksjonen forrige gang, kom EUs tilnærming til denne ukens saksbehandling som en overraskelse i Israel.

Det er en viktig forskjell på de to resolusjonene: I april var det sentralstyret som vedtok å anerkjenne en resolusjon de fikk levert fra en gruppe arabiske medlemsland. Denne gangen er det hele verdensarvkomiteen som forsøkes overtalt til å vedta en resolusjon under sin årlige samling. Et slikt vedtak ville utvilsomt oppfattes som langt mer tungtveiende enn det forrige, dersom det skulle lykkes.

 

Bakgrunn:

– Fram til år 2000 var jødiske besøk på Tempelhøyden regulert av den islamske stiftelsen Waqf. Fra 2000 til 2003 var Tempelhøyden lukket for jøder på grunn av den andre intifadaen. Etter dette har israelsk politi ført tilsyn med jødiske besøk, og slik sikret jødenes rett til å fortsatt få besøke Tempelhøyden som før. Israel sørger dermed for å opprettholde det som har vært gjeldende status quo for helligdommen siden 1967. Les mer i artikkelen ”Det er PA som vil forandre status quo på Tempelhøyden”.

– Spørsmålet om Tempelhøydens status, og løgner om at Israel forsøker å ta kontroll over plassen, er en vesentlig del av bakgrunnen for terrorbølgen som har rammet Israel siden september 2015.

– Tempelhøyden er jødedommens helligste sted. Muslimene kaller plassen Al Haram-Al Sharif, og omtaler den som islams tredje helligste sted. Muslimer har fri adgang til området, kun begrenset av midlertidige sikkerhetsbestemmelser i visse tilfeller. Jøder har kun adgang til stedet til visse tider på døgnet og i begrenset antall, og de har ikke lov å be eller holde gudstjeneste der. Det store flertallet av israelske jøder ønsker å bevare dagens status quo for å bevare ro og stabilitet.

I 2014 ble Tempelhøyden besøkt av 3,5 millioner muslimer, 200.000 kristne og 12.000 jøder.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart