Det israelske utenriksdepartementet har travle dager. Kort tid etter at Guinea valgte å gjenopprette diplomatiske forbindelser med Israel etter en pause på 49 år, kommer meldinger som tyder på at flere land er nære ved å gjøre det samme.
Blir det Somalia?
Presidenten i Somalia, Hassan Sheikh Mohamud, skal nylig ha vært i Israel på et kort besøk sammen med tre andre somaliske ledere. Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert 5. juli. Avisen oppgir at kilden bak nyheten er den somaliske nyhetsnettsiden Caasimada Online.
Republikken Somalia har rundt 11 millioner innbyggere, hovedsakelig sunnimuslimer. Det fattige landet som lenge har vært herjet av borgerkrig, ligger på Afrikas horn, på østsiden av det afrikanske kontinentet.
Landet har vært medlem i Den arabiske liga siden 1974 og har aldri anerkjent staten Israel.
President Hassan Sheikh Mohamud blir omtalt som en reformator, og ble valgt i september 2012.
Da de somaliske lederne var i Israel, skal de ha hatt møter med Israels statsminister Benjamin Netanyahu og andre ledere i Tel Aviv.
Møtet mellom Mohamud og Netanyahu skal være historiens første møte mellom disse landenes toppledere.
En person som står nær den somaliske presidenten kunne bekrefte møtet mellom Mohamud og Netanyahu, men kunne ikke si om det ble holdt i Tel Aviv.
Kilden kunne imidlertid fortelle om et annet offisielt møte som fant sted i Jerusalem i desember 2015. Der deltok representanter fra Israels finansdepartement og ledere fra Somalia.
Ifølge kilden skal Mohamud og Netanyahu ha avtalt å møtes igjen i nærmeste fremtid.
Fra israelske talspersoner kom det lite informasjon. På en pressekonferanse ville Netanyahu hverken bekrefte eller avkrefte opplysningene om at han hadde møtt Mohamud.
Alt han ville si på et direkte spørsmål fra en journalist fra Times of Israel, var: «Jeg ønsker ikke å kommentere ditt spesifikke spørsmål. Jeg kan bare si at vi har mye kontakt med land som vi ikke har formelle forbindelser med. Mye kontakt.»
Blir det Tsjad?
Det israelske utenriksdepartementet (UD) skrev 24. juli på sin egen nettside at UDs direktør Dore Gold torsdag 14. juli 2016 hadde møtt presidenten i Tsjad, Idriss Déby Itno.
Møtet fant sted i presidentens palass i hans fødeby Amjaress, midt i Sahara i det nordlige Tsjad.
Dore Golds besøk i Tsjad kom kort tid etter at Netanyahu hadde vært på en offisiell reise til Uganda, Kenya, Etiopia og Rwanda.
Departementet skriver at direktør Gold og president Itno diskuterte saker av felles interesse, inkludert hvordan de bilaterale forbindelsene kunne styrkes.
Republikken Tsjad ligger sør for Libya, i det sentrale Afrika og har nesten 14 millioner innbyggere. Arabisk og fransk er offisielle språk. Ifølge en folketelling i 1993 er rundt 55 prosent av landets innbyggere muslimer, mens 40 prosent er kristne.
Tsjad strever for tiden hardt med å bekjempe den islamistiske terrorgruppen Boko Haram.
Kan det bli Saudi-Arabia?
Forrige uke ledet den tidligere saudi-arabiske generalen Anwar Eshki en delegasjon av akademikere og forretningsmenn på et uvanlig besøk til Israel og de palestinske selvstyreområdene. Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert 27. juli.
Lørdag 23. juli hadde Eshki møter med Dore Gold, Yoav Mordechai, som leder COGAT, og en gruppe Knesset-medlemmer i Jerusalem.
Saudi-Arabia og Israel har ingen offisielle relasjoner og kongedømmet forbyr landets innbyggere å reise til Israel. Israelere får heller ikke visum for å besøke Saudi-Arabia.
Likevel må trolig delegasjonen ha fått tillatelse fra den saudiske regjeringen før de reiste til Israel selv om artikkelen siterer en kilde i det saudiske utenriksdepartementet på at det sjeldne møtet «ikke uttrykker den saudi-arabiske regjeringens synspunkter».
Anwar Eshki og Dore Gold har tidligere hatt samtaler. I juni 2015 holdt de begge foredrag i Washington, USA hos tenketanken Council on Foreign Relations.
Etter møtet i 2015 ble Eshki intervjuet av den israelske tv-stasjonen Kanal 10. Da fortalte han at de hadde satt seg ned sammen for å «oppfordre til fred i Midtøsten» og at «saudiere og israelere kan samarbeide så snart Israel erklærer at landet aksepterer Det arabiske fredsinitiativet».
Tanzania etablerer snart ambassade
Israelsk UD har nylig kunngjort at Israel og Tanzania i nær fremtid vil opprette ambassader hos hverandre. Landene har hatt diplomatiske forbindelser siden 1995, men har ennå ikke etablert egne ambassader.
Den israelske ambassaden i Kenya har hittil gjort tjeneste som ambassade i Tanzania.
Ifølge en artikkel publisert 22. juni på nettsiden All Africa skal Tanzanias viseutenriksminister Susan Kolimba ha sagt følgende i landets nasjonalforsamling: “På grunn av den økonomiske utviklingen Israel har hatt innen landbruk, vitenskap og teknologi, har regjeringen vedtatt å styrke den bilaterale forbindelsen med Israel, inkludert åpning av en ambassade.»
Den islamske republikken Gambia er på plass
I desember 2015 erklærte president Yahya Jammeh i Gambia at landet hadde endret navn til «Den islamske republikken Gambia»
Måneden etter, i januar 2016, var den nyutnevnte israelske ambassadøren Paul Hirschson – representant for verdens eneste jødiske stat – på et tre dager langt offisielt besøk i landet.
Etter å ha overlevert sine akkreditiver til visepresidenten hadde ambassadøren et timelangt og hyggelig møte med president Jammeh. Det skrev Times of Israel i en artikkel publisert 15. januar 2016.
Rundt 95 prosent av landets 1,9 millioner innbyggere er muslimer.
Paul Hirschson er Israels ambassadør til flere afrikanske land og har base i Senegals hovedstad Dakar.