Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Den norske kirke vil foreløpig ikke kritisere arrest av palestinsk kristenleder

Den palestinske pastoren Johnny Shahwan (t.h.) er fengslet etter dette bildet med den jødiske politikeren Yehuda Glick.
- Må sette oss grundig inn i hva som har skjedd, sier Berit Hagen Agøy i Mellomkirkelig råd i DnK.

Fredag 11. mars skrev MIFF at den palestinske kristne lederen Johnny Shahwan ble pågrepet og arrestert av palestinske sikkerhetsstyrker, etter at et bilde av Shahwan sammen med den jødiske politikeren Yehuda Glick og 50 tyske turister ble offentliggjort. Et bilde av bare Glick og Shahwan sammen skal også ha fått stor oppmerksomhet.

I tillegg til arrestasjonen ble den kristne organisasjonen Beit Al-Liqa, som Shahwan er grunnlegger og leder av, stengt ned for en periode.

Omstendighetene rundt bildet er uklare, men det som er klart er at de palestinske selvstyremyndighetene (PA) har reagert nådeløst på det.

Glick, som tidligere satt i det israelske parlamentet for partiet Likud, driver en organisasjon som jobber for at jøder skal få lov til å be på Tempelhøyden. Det er det helligste stedet i jødedommen, men også stedet hvor Klippedomen og Al-Aqsa-moskeen ligger. I dag har jøder i liten grad adgang til dette området og det er forbudt for jøder å be der.

Dette er et regelverk aktivister som Glick ønsker å endre på. Det har gjort Glick omstridt og er en av årsakene til at PA omtaler han som en «ekstremist». PAs øverste leder for kirkesaker i Palestina mener islamske og kristne hellige steder risikerer å vanhelliges av jødenes nærvær.

Glick sier at møtet med Shahwan var helt tilfeldig. Glick, som også er autorisert guide, skal ha møtt de tyske turistene i lokalet til den kristne organisasjonen. Også Shahwan og organisasjonen hans Beit Al-Liqa avviser at de hadde invitert Glick. De to skal aldri ha møtt hverandre før.

Likevel ble altså den kristne pastoren pågrepet og fengslet kort tid etter at bildet ble kjent. Han har allerede sittet fengslet i drøyt to uker og ifølge en artikkel fra 13. mars på nettstedet Maghtas, en side for arabiske kristne i Israel, Jordan og Palestina, ble Shahwan nylig varetektsfengslet i ytterligere to uker.

Arrestasjonen har skapt reaksjoner blant mange arabiske kristne, men foreløpig er det liten støtte fra Den norske kirke og Mellomkirkelig råd, som har kontakt med kirkesamfunn utenfor landets grenser.

MIFF har spurt generalsekretær Berit Hagen Agøy om de har foretatt seg noe i saken. Agøy og Mellomkirkelig råd jobber tett opp mot det palestinske samfunnet og har mange kontakter der.

I den første eposten får vi ingen svar, men spørsmål tilbake:

«Hva tenker MIFF om Yehuda Glicks besøk til Beit Al-Liqa? Hvordan vurderer dere uttalelsen Beit Al-Liqa har kommet med?», skriver Agøy.

I uttalelsen fra Beit Al-Liqa avviser de som nevnt at Glick var invitert til deres lokale. De tar også avstand fra Glick og hans politikk. Vi svarer at MIFF ikke har noen mening om Glicks besøk og at det strengt tatt er irrelevant for saken. Vi skriver også at uttalelsene fra Beit Al-Liqa er avslørende for hvor trange kår det er for avvikende holdninger til Israel i det palestinske samfunnet. 

Vi spør på nytt om de vil gjøre en innsats for å få den kristne lederen løslatt, eller om de fordømmer palestinske myndigheter for pågripelsen.

«Det er ikke slik vi arbeider. Før vi kommer med en uttalelse setter vi oss grundig inn i hva som har skjedd. Hvorvidt vi skal engasjere oss i denne saken, har vi ikke tatt stilling til ennå», skriver Agøy i en ny epost.

Noen som derimot har engasjert seg for å få den palestinske pastoren løslatt er Føderasjonen av evangeliske råd i Det hellige land og Jordan. Leder Botrus Mansour har kontaktet den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og bedt han om å gripe inn og få løslatt Shahwan.

Han kaller varetektsfengslingen urettferdig og diskriminerende.

– Dette er en urettferdig avgjørelse og passer ikke til våre forventninger av palestinske myndigheter i å håndheve et rettferdig rettssystem som følger riktige standarder. Hvis de har bevis på noen lovbrudd, så må de ta ham til retten og ikke holde ham varetektsfengslet, sier han.

Mellomkirkelig råd nøler ikke med å kritisere og fordømme Israel. Gjennom Kirkeuka har de i årevis stått for ensidig hets og demonisering av Israel, uten noen rom for å formidle synspunktene til mainstream israelere. Mens tusenvis av raketter avfyrt av nazi-inspirerte og antisemittiske terrorister regnet ned over jødene i Israel i mai 2021, oppmuntret Kari Veiteberg, Oslo-biskop i Den norske kirke, til boikott av Israel. Veiteberg har også stått åpent fram for å rekruttere medlemmer til Palestinakomiteen, en organisasjon som senest i september 2021 hyllet dømte terrorister.

Oppdatert: Agøy sier i en telefonsamtale med MIFF at hun ikke var klar over at hun ble intervjuet. MIFF gjør oppmerksom på at epostene med spørsmål er underskrevet av «Bjarte Bjellås, Journalist, Med Israel for fred». Agøy understreker at de ikke har sagt at de ikke vil fordømme arrestasjonen, men at de først vil sette seg mer inn i saken før de eventuelt gjør det.

Det kristne senteret Beit Al-Liqa utenfor Betlehem ble stengt i en uke av palestinske myndigheter.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart