Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Knesset diskuterte armensk folkemord

Meretz-politiker Zahava Gal-On (Foto: Wikipedia)
Meretz-politiker Zahava Gal-On (Foto: Wikipedia)
Meretz-politiker Zahava Gal-On og Knesset ønsker en offentlig anerkjennelse av det armenske folkemordet, på tross av at det kan hisse opp Tyrkia.

Det har gått 98 år siden det armenske folkemordet, da tyrkerne utslettet mellom 1-1,5 millioner av sine armenske innbyggere, i det som blir sett på som det første moderne folkemordet i stor skala. Men fortsatt nekter Tyrkia, under ledelse av statsminister Recep Tayyip Erdogan, å be om unnskyldning for de enorme ugjerningene.

For land med diplomatiske forbindelser med Ankara, skaper selvsagt dette problemer for de som offisielt ønsker å anerkjenne armenernes lidelser. Det er også tilfellet for Israel, som for øyeblikket er i ferd med å reparere sitt anstrengte forhold med tyrkerne.

Meretz-politiker Zehava Gal-On fikk gjennomslag for en markering av folkemordet i Knesset tirsdag. Hun mener det er på høy tid at Israel offisielt anerkjenner folkemordet, selv om det er stor fare for at det vil forverre situasjonen vis á vis den tyrkiske regjeringen.

– Det er på tide at Israel anerkjenner folkemordet mot det armenske folk, som 27 andre land har gjort. […] Forsoning med Tyrkia er et viktig og strategisk trekk, men det burde ikke påvirke en slik anerkjennelse, mener hun.

Ayelet Shaked (Foto: Wikipedia)
Ayelet Shaked (Foto: Wikipedia)

Gal-On har formulert et formelt vedtak, melder Yedioth Aharonoth, som fikk gjennomslag i den første av de tre avstemningene den må gjennom i nasjonalforsamlingen. Hun fikk verbal støtte fra Bayit Yehudis Knesset-representant Ayelet Shaked.

– Hvor mange av oss vet egentlig så mye om det armenske folkemordet? Hvorfor aksepterer vi at tyrkerne nekter å ta ansvar for disse fryktelige lovbruddene? Vi må handle mot vår egen og verdens stillhet mot slike grusomheter. Ingen nasjon stod med armenerne, akkurat som ingen brydde seg om folkemordet i Rwanda, sa hun fra talerstolen.

Under den første voteringen fikk forslaget bred støtte både blant representanter fra regjerings- og opposisjonspartiene.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart