Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Må danne regjering innen onsdag

Yair Lapid (t.v.), Moshe Ya'alan, Benny Gantz og Gabi Ashkenazi i Blue and White i samtaler 17. november. (Foto: Facebook)
Blir det en mindretallsregjering med støtte fra de arabiske partiene?

Ledelsen i sentrum-venstre-alliansen Blue and White er pessimistisk med tanke på å danne en regjering innen fristen går ut onsdag. Klarer de ikke å danne en regjering innen tidsfristen går Israel mot et tredje valg på under ett år. Men tross pessimismen har de enda ikke gitt opp, skriver Ha’aretz.

Blue and White fikk mandat til å danne regjering av president Reuven Rivlin etter at Benjamin Netanyahu og høyresiden ikke klarte å samle et flertall bak sin koalisjon. Den israelske nasjonalforsamlingen består av 120 seter og det trengs støtte fra minst 60 representanter for å danne regjering. Foreløpig ser også Blue and White ut til å være langt unna å få det nødvendige flertallet.

En av mulighetene er å danne en mindretallsregjering støttet av de arabiske partiene i parlamentet. De blir ikke en del av regjeringen, men støtter den.

Hindret er å overtale Yisrael Beytenu og partileder Avigdor Lieberman til å støtte en slik løsning. En mindretallsregjering er helt avhengig av partiet Yisrael Beytenu, som sitter på vippen med åtte stemmer. Men søndag sa Lieberman at en mindretallsregjering ville vært «en katastrofe for Israel».

– Vi vil ikke kunne danne en mindretallsregjering hvis ikke Lieberman stemmer for det. For øyeblikket ser det ikke ut til at han vil støtte den, men vi vil fortsette å prøve fram til fristen går ut, sier en kilde i Blue and White.

Det Lieberman ønsker er at Blue and White og Likud, partiet til sittende statsminister Benjamin Netanyahu, danner en samlingsregjering. De to partiene vil sammen ha det nødvendige flertallet for å danne regjering.

Men en slik løsning virker enda fjernere enn en mindretallsregjering. Likud vil ikke bryte samarbeidet med de andre partiene på høyresiden. Samtidig har Blue and White-leder Benny Gantz sagt at han ikke vil sitte i regjering med Netanyahu på grunn av korrupsjonsanklagene som henger over ham. Netanyahu avviser alle anklagene, men politiet har anbefalt tiltale mot ham.

Et tredje valg vil koste det israelske samfunnet dyrt. Samtidig er det lite som foreløpig tyder på at et nytt valg vil føre til noen særlige endringer i den fastlåste politiske situasjonen. Meningsmålinger viser at hvis det ville vært et nytt valg i dag ville resultatet så og si blitt det samme som ved forrige valg.

Onsdag 25. september møttes Benny Gantz (t.v.) og Benjamin Netanyahu (t.h.) til samtaler hos president Reuven Rivlin. Samtalene førte ikke til en samlingsregjering mellom Gantz parti Blue and White og Netanyahus Likud-parti. (Foto: GPO)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart