Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Åstedet for terrorangrepet i Jerusalem 5. november 2014. (Foto: Yishai Abergil, Tazpit)
Åstedet for terrorangrepet i Jerusalem 5. november 2014. (Foto: Yishai Abergil, Tazpit)

Tiltak mot ensomme terrorister

Under den andre intifadaen var det mange som hevdet at det er umulig å overvinne terroren militært, Israel blir nødt til å gi etter for terroristenes krav. Men Israel overvant den organiserte terroren, og leter nå etter tiltak for å overvinne soloterroristene.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Våren 2002 var den andre intifadaen på sitt høyeste, med et stort antall selvmordsbombere og andre terrorister. Israelsk etterretning lærte å overvinne slik organisert terror. Det var en infrastruktur, det var kontakt og kommunikasjon mellom de ulike leddene i kjeden, det var en kvinne i en avsidesliggende landsby som sydde bombebeltet til en i den neste landsbyen, osv. Israelsk etterretning kom meget langt i utnytte etterretningsinformasjon til å stanse volden.

Siden Israel altså har temmelig god kontroll med organisert terror, er den nå uorganisert. Det er «ensomme ulver» som driver angrep på egenhånd. Det er ingen som hjelper terroristen konkret med bombebelter, skytevåpen, hvor terroren skal skje osv. Men oppfordringen til terror ligger i lufta. Og de som har gjennomfør terrorangrep, blir feiret som helter – også i de tilfellene når Abbas lar seg presse av USA til å «fordømme» terroren. Alle vet at det som gjelder, er det hans nære medarbeidere sier, og de gir hyllest til terroren og terroristene.

En vanlig terrormetode har vært at en palestiner på egenhånd har kjørt en bil inn på en holdeplass eller et annet sted hvor det er mange mennesker. Knivstikking har vært vanlig. Og ellers hærverk og vold. Dette gjør en eller to terrorister alene.

 

Hvordan bekjempe den uorganiserte terroren?

Jeg husker i 2001 og 2002 at mange eksperter sa: Det er umulig å stanse terroren. Israel blir nødt til å gi etter for terroristenes krav. Men det viser seg altså at Israel klarte den organiserte terroren som var den viktigste den gangen.

Nå sies og skrives det igjen at den uorganiserte terroren kan Israel ikke stanse. Men Ron Ben-Yishai godtar ikke det. Han kommer med en rekke forslag som han håper i hvert fall kan begrense den sterkt.

  • kt nærvær av sikkerhetspersonell og bruk av teknologiske midler i Øst-Jerusalem.

Pådriverne må identifiseres, likeså de som viser tegn til religiøs «oppvåkning». Hva slags sosialt nettverk man har, hører med.

Noe som det kanskje er mulig å gjøre noe med, er rene misforståelser. Mange palestinere tror på ramme alvor at Israel vil ta over Tempelfjellet, ødelegge moskeene der og gjenoppbygge oldtidens jødiske tempel. De aller fleste israelere, også mange nasjonalister og mange i det religiøse høyre, har overhodet ikke noe ønske om det. Det er helt uaktuell politikk.

Mange jøder tror at mange palestinere vil ha dem vekk ikke bare fra Tempelfjellet, men fra hele Jerusalem. Ben-Yishai mener at det ikke stemmer.

Ben-Yishai håper at det kan være mulig å få klargjort disse spørsmålene. Det vil hjelpe ekstra godt dersom israelske ledere hjelper med å oppklare misforståelser om palestinerne og omvendt.

Ben-Yishai tror at økonomisk støtte til den palestinske befolkningen og jobber til arbeidsledig ungdom vil hjelpe godt på.

I leser-kommentarene under Ben-Yishais artikkel kommer det fram mange tanker. En nevner at alle israelske statsborgere har ID-kort. Han mener at de bør gjøres slik at man kan følge med hvor eierne er.

En skriver: «Vår fiende kjenner ikke en gang til fred innenfor sin egen religion og kultur. Hvordan kan man da vente at de skal kunne inngå fred med Israel?»

Flere går inn for at langt flere israelere må bære våpen til daglig. Det var slik for mange år siden, og det var meget effektivt mot terror.

Når en palestiner bestemmer seg for å utføre en terror-handling, er det mange faktorer som har virket inn. En sak er økonomi, etterlatte etter selvmordsterrorister får store beløp (etter standarden i Midtøsten) i belønning. Dersom det er nødvendig for å redusere terror-bølgen, vil Israel rive husene til terrorister eller deres nærmeste familie. Det vil forhåpentligvis få potensielle terrorister til å tenke seg om en gang eller to ekstra.

 

Hovedkilde: En artikkel av Ron Ben-Yishai 20. november 2014 på ynetnews.com.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart