Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israels lengste krig siden opprettelsen

Israelske soldater inne på Gazastripen. Bildet er offentliggjort 28. januar 2024. (Foto: IDF)
Ikke siden Uavhengighetskrigen i 1948 har Israel vært involvert i en så langvarig krig. Og Gaza-krigen er trolig ikke over med det første.

Samtidig som det pågår forhandlinger om en ny våpenhvile og frigjøring av gisler, så fortsetter de harde kampene på Gazastripen mellom det israelske forsvaret (IDF) og Hamas. Krigen mot Hamas har nå pågått i 122 dager. Ikke siden Uavhengighetskrigen i 1948 har Israel kjempet i en så langvarig krig.

Selv om denne krigen neppe vil vare like lenge som krigen i 1948 (20 måneder), så har den nå vart lengre enn Libanon-krigen i 1982 (116 dager) og betydelig lengre enn Den andre Libanon-krig i 2006 (34 dager), Jom Kippur-krigen i 1973 (19 dager) og Seksdagerskrigen i 1967 (seks dager).

Den pågående krigen mot Hamas har foreløpig ingen ende i sikte. Selv om det forhandles om en våpenstillstand og frigjøring av israelske gisler, så understreker Israel at en slik pause bare er midlertidig og at krigen ikke vil ta slutt før Hamas er fjernet fra makten på Gazastripen.

Israelske politiske og militære ledere har uttalt at krigen kan vare ut 2024.

Nesten alt av Hamas sine militære kapasiteter på den nordlige delen av Gazastripen er blitt ødelagt i forbindelse med krigen. Det israelske forsvaret sier de snart også har full kontroll over Khan Younis lenger sør på Gazastripen.

Trolig er Rafah helt sør på Gazastripen det neste området som IDF vil rykke inn i. Dette er det siste store byområdet hvor israelske soldater ikke har tatt kontrollen. Men selv om IDF skulle få kontroll over hele Gazastripen på bakkeplan, har Hamas fortsatt store kapasiteter igjen i sine underjordiske anlegg av tuneller.

Selv om Israel har ødelagt deler av det opp mot 720 kilometer lange nettverket av tuneller, så er fortsatt mesteparten inntakt. Det er i disse tunellene Hamas-lederskapet gjemmer seg. Det er også her de israelske gislene blir holdt fanget.

Dermed vil ikke nødvendigvis krigen mot Hamas være over, selv om Israel skulle beseire Hamas sine militære kapasiteter på bakkeplan.

Soldater fra Givati-brigaden operer i Khan Younis. Bildet er publisert 4. februar. (Foto: IDF)

Den langvarige krigen mot Hamas startet etter at rundt 3000 terrorister stormet inn i Israel 7. oktober og massakrerte over 1200 mennesker, skadet tusenvis og kidnappet over 250 gisler. Fortsatt er det over 130 gisler igjen på Gazastripen.

Det var den største massakren mot jøder siden Holocaust og det mest dødelige angrepet i Israels historie. Hamas har truet med å gjenta massakrer som 7. oktober om igjen og om igjen til Israel er utslettet. Derfor sier Israel at Hamas må fjernes.

Siden Israel rykket inn på den palestinske enklaven for å fjerne Hamas, så har 225 israelske soldater mistet livet i kampene.

Ifølge Hamas er over 25.000 palestinere drept i krigen. Disse tallene er ikke verifisert og skiller heller ikke mellom stridende og sivile. Ifølge IDF er minst 10.000 terrorister fra Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorgrupper drept i kampene.

Tallene til Hamas skiller heller ikke mellom dem er drept i israelske angrep og dem som er drept av Hamas sine feilskutte raketter. Av de over 11.000 rakettene avfyrt mot Israel har rundt 2000 eksplodert inne på Gazastripen.

For eksempel fikk Israel skylden for å ha drept flere hundre mennesker utenfor et sykehus i Gaza by. Selv om norske medier var raske med å skylde på Israel, så viste det seg at det var en feilskutt rakett fra Hamas eller Islamsk Jihad som hadde truffet sykehusområdet.

Også andre angrep mot sivile har Israel feilaktig fått skylden for.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart