Onsdag kom det meldinger i norske medier om at Israel hadde angrepet et FN-bygg hvor hundrevis av fordrevne palestinere oppholdt seg i Khan Younis.
«FN-topp reagerer sterkt på at Israel onsdag angrep et tydelig merket FN-bygg med hundrevis av fordrevne palestinere i Khan Younis», skrev nyhetsbyrået Norsk Telegrambyrå (NTB) i en artikkel gjengitt i en rekke norske medier.
Men FN-toppen hadde aldri påstått at det var Israel som stod bak, selv om han antydet det. Han sa bygget var blitt truffet «av granater». Det var norske medier som konkluderte med at det var Israel som stod bak. NTB skrev at bygningen ble rammet «av artillerirunder avfyrt fra to israelske stridsvogner».
Men var det virkelig Israel som stod bak? Det israelske forsvaret sier de har undersøkt påstandene og deres undersøkelser utelukker foreløpig at det var de som stod bak angrepet på FN-bygget. De hevder det kan ha vært ild fra Hamas som traff bygget. Det har vært harde kamper i området i det siste.
Av de over 11.000 rakettene som Hamas, Islamsk Jihad og andre terrorgrupper har avfyrt mot Israel siden 7. oktober, så har minst 2000 av dem endt opp med å eksplodere inne på Gazastripen. Dette var tilfellet da det eksploderte utenfor Al Ahli-sykehuset i Gaza by 17. oktober.
Også den gangen ble det påstått at Israel stod bak, med Hamas som eneste kilde. Det ble påstått at rundt 500 mennesker var drept. Jan Egeland, Mads Gilbert og flere andre raste mot Israel og kalte det et «historisk nederlag for vår menneskelighet».
Da det viste seg at det ikke var Israel som stod bak, men at det var en feilskutt rakett fra Islamsk Jihad som hadde eksplodert, ble hendelsen dysset ned. Det var heller ikke snakk om 500 drepte, men kanskje mellom 20 og 50 drepte.
Saken ble en stor fadese for norske og internasjonale medier, som hadde kastet seg på Hamas sine feilaktige anklager om at Israel stod bak. Den gangen skrev MIFF en kommentar om norske medier ville lære. Når vi ser at de nok en gang ser ut til å feilaktig anklage Israel, så spørs det hvor mye de har lært.