Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Vil løslate 800 palestinske terrorister mot 40 gisler

Demonstranter i Tel Aviv 23. mars 2024 mener myndighetene må inngå en gisselavtale. (Foto: Flash90)
Blant annet vil Israel løslate 100 palestinere dømt til livstid for drap.

Israelske tjenestepersoner sier det er 50 prosent sjanse for at det blir enighet om en ny gisselavtale med Hamas. Forhandlingene om en ny gisselavtale har pågått i månedsvis uten at det er blitt noen enighet om en ny avtale.

De siste forhandlingene har pågått i Qatar, hvor Hamas sin politiske ledelse bor. Både israelske og amerikanske embetsmenn har deltatt i samtalene.

– Akkurat nå virker det som det er 50 prosent sjanse for at blir en enighet, forteller en israelsk tjenestemann anonymt til nettavisen Times of Israel.

Ifølge israelske medier har Israel gått med på å løslate 800 palestinske fanger fra israelske fengsler, inkludert 100 som er dømt for drap, i bytte mot 40 gisler – kvinner, barn, syke og eldre – i den første fasen av en 6 ukers våpenhvile.

Tidligere har Israel sagt seg villig til å løslate 400 palestinske sikkerhetsfanger, men ser nå ut til å ha strekt seg enda lenger i håp om en avtale. Et av de vanskeligste punktene er hvor mange høyprofilerte terrorister som skal løslates i bytte mot kvinnelige israelske soldater i Hamas sitt fangenskap.

Ifølge Al Jazeera krever Hamas at 30 sikkerhetsfanger dømt til livstid i fengsel for terrorisme skal løslates i bytte for hver kvinnelige israelske soldat. Israel skal på sin side ha tilbudt fem livstidsfanger per kvinnelige soldat. Israel krever også at 40 gisler fra alle kategorier blir løslatt i den første fasen av avtalen.

Det er 19 kvinner, både soldater og sivile, igjen i fangenskap.

Israelske gisler ble overlevert til Røde Kors av Hamas den 28. november 2023. (Foto: Flash90)

Over 100 gisler ble løslatt under en gisselavtale i slutten av november i fjor, i hovedsak kvinner og barn, men fortsatt er det 134 gisler igjen på Gazastripen. De har nå sittet fanget i over 170 dager. Ikke alle av de 134 gislene er i live.

Ifølge Al Jazeera krever Israel også at terrorister som blir løslatt kan sendes i eksil utenfor Vestbredden og Gaza. Dette har Hamas tidligere avvist.

Blir det enighet om en gisselavtale skal Israel legge til rette for at tusenvis av palestinere kan returnere til de nordlige delene av Gazastripen. Mesteparten av innbyggerne fra Nord-Gaza evakuerte til sørlige deler av Gazastripen i en tidlig fase av krigen.

Israel avviser blankt Hamas sitt krav om en fullstendig tilbaketrekking fra Gaza og en permanent våpenhvile. For Israel er det uaktuelt at Hamas forblir ved makten etter 7. oktober-massakren, da over 3000 Hamas-terrorister stormet inn i Israel og massakrerte 1200 israelere og kidnappet over 250 mennesker.

Det er ventet at det vil ta flere dager før Hamas sier ja eller nei til avtalen som nå ligger på bordet. Årsaken er at den politiske ledelsen i Qatar ikke kan akseptere eller avvise en avtale uten Yahya Sinwar, som er Hamas sin leder på Gazastripen. Det antas at han skjuler seg i en tunell sør på Gazastripen og at det derfor ikke er lett å kommunisere med han.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart