Israelske tjenestepersoner sier det er 50 prosent sjanse for at det blir enighet om en ny gisselavtale med Hamas. Forhandlingene om en ny gisselavtale har pågått i månedsvis uten at det er blitt noen enighet om en ny avtale.
De siste forhandlingene har pågått i Qatar, hvor Hamas sin politiske ledelse bor. Både israelske og amerikanske embetsmenn har deltatt i samtalene.
– Akkurat nå virker det som det er 50 prosent sjanse for at blir en enighet, forteller en israelsk tjenestemann anonymt til nettavisen Times of Israel.
Ifølge israelske medier har Israel gått med på å løslate 800 palestinske fanger fra israelske fengsler, inkludert 100 som er dømt for drap, i bytte mot 40 gisler – kvinner, barn, syke og eldre – i den første fasen av en 6 ukers våpenhvile.
Tidligere har Israel sagt seg villig til å løslate 400 palestinske sikkerhetsfanger, men ser nå ut til å ha strekt seg enda lenger i håp om en avtale. Et av de vanskeligste punktene er hvor mange høyprofilerte terrorister som skal løslates i bytte mot kvinnelige israelske soldater i Hamas sitt fangenskap.
Ifølge Al Jazeera krever Hamas at 30 sikkerhetsfanger dømt til livstid i fengsel for terrorisme skal løslates i bytte for hver kvinnelige israelske soldat. Israel skal på sin side ha tilbudt fem livstidsfanger per kvinnelige soldat. Israel krever også at 40 gisler fra alle kategorier blir løslatt i den første fasen av avtalen.
Det er 19 kvinner, både soldater og sivile, igjen i fangenskap.

Over 100 gisler ble løslatt under en gisselavtale i slutten av november i fjor, i hovedsak kvinner og barn, men fortsatt er det 134 gisler igjen på Gazastripen. De har nå sittet fanget i over 170 dager. Ikke alle av de 134 gislene er i live.
Ifølge Al Jazeera krever Israel også at terrorister som blir løslatt kan sendes i eksil utenfor Vestbredden og Gaza. Dette har Hamas tidligere avvist.
Blir det enighet om en gisselavtale skal Israel legge til rette for at tusenvis av palestinere kan returnere til de nordlige delene av Gazastripen. Mesteparten av innbyggerne fra Nord-Gaza evakuerte til sørlige deler av Gazastripen i en tidlig fase av krigen.
Israel avviser blankt Hamas sitt krav om en fullstendig tilbaketrekking fra Gaza og en permanent våpenhvile. For Israel er det uaktuelt at Hamas forblir ved makten etter 7. oktober-massakren, da over 3000 Hamas-terrorister stormet inn i Israel og massakrerte 1200 israelere og kidnappet over 250 mennesker.
Det er ventet at det vil ta flere dager før Hamas sier ja eller nei til avtalen som nå ligger på bordet. Årsaken er at den politiske ledelsen i Qatar ikke kan akseptere eller avvise en avtale uten Yahya Sinwar, som er Hamas sin leder på Gazastripen. Det antas at han skjuler seg i en tunell sør på Gazastripen og at det derfor ikke er lett å kommunisere med han.