Søk

Jordan har ingen ambassadør i Israel

For øyeblikket er det ingen arabiske ambassadører i Israel.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I slutten av november hjemkalte Egypt sin ambassadør i Israel.
Jordan gjorde det annerledes. Som et ledd i en normal bytting av ambassadører, ble Jordans ambassadør i sommer forflyttet til Italia. I stedet skulle det komme en ny ambassadør i Israel, Abdulilah al-Kurdi. Men Jordan har ganske enkelt latt være å sende ham. Og nå under opptøyene er det gjort kjent at han ikke vil bli sendt til Israel i overskuelig framtid.
Dermed er det ingen ambassadør fra noe arabisk land i Israel.

Israelsk diplomat skutt
I begynnelsen av desember ble en israelsk diplomat i Amman skutt og lettere skadet. Sammen med sin kone hadde han vært og handlet på et supermarked. Han ble sendt til sykehus i Israel.
Det hadde også vært en episode et par uker tidligere. Det førte til at Israel hjemkalte familiene til de 15 diplomatene i Amman.
Stemningen i Jordan er alltid anti-israelsk. Men nå under opptøyene på Vestbredden og i Gaza er den blitt enda mer intens. Jordanske medier viser daglig «israelske overgrep» mot palestinere.

Det har vært fire væpnede angrep mot israelske ambassadefolk i Amman de siste 4 årene. Ingen er blitt arrestert for noen av episodene. Offisielt velger Israel å uttrykke tillit til de jordanske sikkerhetsmyndighetene. Men det er en alminnelig oppfatning at sterke krefter i den jordanske sikkerhetstjenesten ikke ønsker at noen skal bli straffet for angrep på israelere.

Intervjuet på sykehuset, sa diplomaten at det er «ikke hyggelig» å være en israeler i Jordan for tiden. Den israelske ambassadøren, David Dadon, sier at utenom det han må av hensyn til sin stilling, går han ingen steder lenger. Han går ikke på undrholdning eller på restauranter.

Industrisoner
Det er opprettet noen felles jordansk-israelske industrisoner i Jordan. Sonene er enklaver som USA har anerkjent spesielt: Varer derfra får toll- og avgiftsfrihet i USA. Det gjør at de jordanske produktene lettere kan konkurrere på det amerikanske markedet, noe som er vanskelig ellers. Kravet er at minst 8 % av verdien skal tilføres produktet i Israel. Det blir altså et samarbeid mellom israelske og jordanske bedrifter, og det er også hensikten. Mange av produktene er innenfor tekstilbransjen, der israelske bedrifter nå har vanskelig å konkurrere fordi lønningene er langt høyere enn i nabolandene.

Handelen mellom Israel og Jordan har alltid vært lav, og den har generelt vært minkende i år 2000. Men eksporten fra industrisonene har økt og ventes å bli på nærmere 1,4 milliarder kroner i år 2000.
Jordanske myndigheter har bedt om at det blir opprettet to industrisoner til. La oss håpe at dette kan føre til at kontakten etter hvert, tross alt, kan øke tross den sterke fiendtligheten i den arabiske verden.

Skepsisen i Jordan
Denne delen av artikkelen bygger på stoff fra 19.9, altså før de siste opptøyene startet. Bakgrunnen var aktiviteten i Peres-senteret i Tel Aviv, der Shimon Peres og noen venner forsøker å få til en serie felles-prosjekter i Israel og forskjellige arabiske land. Men de arabiske deltakerne reporteren (Michael S. Arnold) snakket med, hadde ikke høye tanker om hva som var mulig. Flere sa at de fryktet at møtene i senteret ikke hadde noen reell virkning i det hele tatt, eller i beste fall svært liten. For det er ikke lett å starte opp virksomhet i arabiske land.

Da fredsavtalen mellom Israel og Jordan ble inngått, fikk den støtte av 80 % av jordanerne. Like før opptøyene startet, var vel snarere 80 % imot. En jordansk delegat mente at det skjedde en viktig holdningsendring i Jordan da statsminister Rabin ble begravet. At kong Hussein gråt ved Rabins båre mente mange gikk langt utover det rimelige for en gammel fiende. De følte det ydmykende og fornærmende. Den nye kongen, Abdullah II, har en kjøligere holdning til Israel. Den passer de fleste bra.

Det er kanskje ikke helt logisk når jordanerne klager på at de ikke har hatt noen økonomiske fordeler av freden med Israel, samtidig som de gjør alt for å sabotere de forretningene de kunne ha tjent på.
Over 60 % av befolkningen i Jordan er palestinske flyktninger og deres etterkommere. De føler at de blir holdt utenfor i fredsprosessen. Freden burde ikke bare være mellom Israel og palestinerne på Vestbredden og i Gaza, men også palestinerne i Jordan og andre steder.

En jordaner sa at det ikke var så lett. Det israelske samfunnet er åpent og demokratisk, i motsetning til de arabiske. Den israelske sekularismen har ikke noe virkelig motstykke i de arabiske land. Og det israelske samfunnet er i økende grad selvkritisk, det er ikke de arabiske landene.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart