Bosetningsdumheten

Naomi Chazan er medlem av Knesset for det venstreorienterte partiet Meretz, som ikke ønsker å delta i en Sharon-regjering. Hun har en fast spalte i Jerusalem Post. 13.4 brukte hun den til å skrive om de jødiske bosetningene på Vestbredden og i Gaza under overskriften The settlement folly (bosetningsdumheten). Her er noen av hennes synspunkter, fritt gjengitt:

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Sharon-regjeringens vedtak om å sette ut anbud på 700 nye boligenheter på Vestbredden er uklokt, på et meget uheldig tidspunkt og dumdristig. I en situasjon hvor volden er kommet ut av kontroll og frykten for terror øker, kan en slik plan bare kaste olje på ilden.
Som man kunne vente, er det kommet hard fordømmelse fra utlandet. Alle EU-statene har tatt avstand fra dette. Til og med Bush-administrasjonen, som ellers har vært forsiktig med å kritisere Israel, har kalt dette en provokasjon. Det palestinske styret bruker det til å ta til orde for internasjonal overvåking. Det er også delte meninger i regjeringen om dette.

Det var boligminister Nathan Sharansky som tok initiativet til dette prosjektet. Chazan tror at han gjorde det for å signalisere at Israel vil beholde kontrollen over bosetningene. Det er i så fall det samme som å sette en bom for framgang som kan lindre dagens vanskelige situasjon.

I retningslinjene som ble vedtatt for denne regjeringen (som Chazans parti står utenfor), står det at det ikke skal bygges nye bosetninger på Vestbredden og i Gaza. Å bygge nye boligområder, noen ganger et stykke unna de tidligere områdene, og si at det ikke er nye bosetninger (bare er utvidelse av de gamle), er i beste fall å tøye sannheten. Det er å støtte bosetning under en annen overskrift.
Å kalle det ”naturlig vekst” er også lite overbevisende. På grunn av situasjonen står det minst 9.000 tomme boliger på Vestbredden og Gaza. De som vil flytte vekk, finner ikke kjøpere. Det skulle være helt unødvendig å bygge nye boliger i denne situasjonen. Dersom det er noen naturlig vekst i befolkningen, kan den flytte inn i de boligene som står der allerede.

Sharon sier at han fortsetter sin forgjengers politikk. Og det er riktig at alle israelske regjeringer har støttet bosetninger ved direkte økonomisk støtte, skattelette og med hjelp til vakthold og beskyttelse. Under Netanyahu ble 42 nye bosetninger opprettet. Det siste året under Barak ble det bygd over 2.000 hus i bosetninger.
Men at tidligere regjeringer har gjort dette, er ingen grunn til å fortsette. Det gjelder særlig ikke nå, når alle bosetningene risikerer å bli beskutt av palestinere. De fleste bosetningene er i dag en sikkerhetsrisiko av verste grad.

Det har aldri vært enighet om bosetningene blant de israelske jødene. De er tvert imot den saken som setter dypere og skarpere skiller enn noen annen. Det er heller ikke enighet blant jødene i Israel om å bygge i de områdene som man regner med vil bli beholdt av Israel.
Bosetninger ble opprettet, og nå utvidet, av tre grunner: For det første å bidra til å oppfylle visjonen om et ”Stor-Israel” ut fra religiøse og nasjonale ideologier. For det andre for å skille mellom palestinske befolkningsområder og hindre at palestinerne får kontrollere et sammenhengende område på Vestbredden og i Gaza. For det tredje er det noen som bruker bosetningene for å forhindre en levedyktig fredsavtale.

[Chazan nevner ikke den fjerde grunnen, som har vært viktig for en del bosetningers vedkommende: Militær sikkerhet, å bidra til at israelske styrker kan komme fram til og holde stillinger som er viktige i tilfelle av et stor-angrep fra øst. Det gjelder særlig bosetningene i Jordan-dalen, men også noen andre.]

Mer enn noen gang før er bosetningene i dag en militær, økonomisk, politisk og moralsk belastning. I stedet for å forsterke dem, bør regjeringen være ærlig med seg selv og befolkningen og innrømme at de fleste, om ikke alle, bosetningene vil en gang bli avviklet.
Hvis regjeringen vil gjøre noe som kan øke mulighetene for fred, bør den bestemme seg for å fjerne den lille og fanatisk provoserende jødiske bosetningen i Hebron. Det ville kunne være begynnelsen på å få til en forståelse mellom Israel og naboene, med håp om en levelig framtid for alle.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart