I en artikkel i Jerusalem Post, tar Charles Krauthammer et «ærlig blikk på det militære alternativet» overfor Iran. Krauthammer, som er fast skribent i Washington Post, konsentrerer seg mest om konsekvensene av et eventuelt amerikansk angrep.
Kostnadene med et angrep vil være enorme, mener han.
Økonomiske konsekvenser
Et angrep mot Iran vil sannsynligvis sende oljeprisen til over hundre dollar fatet over natten. Det vil medføre en kraftig konjunkturnedgang i verdensøkonomien.
Iran vil kanskje stanse sin egen oljeeksport, og får kanskje følge av Venezuelas Hugo Chavez.
– Men det vil få enda større konsekvenser dersom Iran stenger Hormuz-stredet, hvor 40 prosent av verdens eksportolje flyter hver dag, påpeker Krauthammer. Den amerikanske marinen vil bli tvunget til å bryte blokkaden, men det vil koste dyrt, tror han.
Militære konsekvenser
Det vil også bli dyre konsekvenser på bakken i Irak. De væpnede shia-gruppene, med Muqtada Sadrs Mahdi-hær i front, er for tiden opptatt i borgerkrigsliknende kamper mot sunniene. Dersom det kommer ny ordre fra Teheran, kan disse gruppene true institusjonene til sentralregjeringen og balansen i det nye Irak.
Iran kan også aktivere terrorceller rundt omkring i verden.
Diplomatiske konsekvenser
Krauthammer forventer massiv kritikk mot USA etter et angrep på Iran. «Det meste trenger vi ikke å bry oss om.»
De arabiske regimene vil offisielt uttrykke solidaritet med Iran som et muslimsk land, men i det skjulte vil de være glade for at atomvåpen-programmet blir stanset.
Krauthammer forventer fordømmelse fra Europa, til tross for at USA vil «gjøre dem en stor tjeneste ved å spare dem for trusselen av iranske atomraketter».
Alternativet
Men det har også sin kostnad å ikke gripe inn militært mot Irans atomprogram.
Iran vil umiddelbart bli den ubestridte maktfaktor i det arabiske Midtøsten, og nabolandene vil stå uten militære avskrekningseffekter. Jihad-kreftene i Teheran vil få kontroll over den mest strategiske regionen i verden.
Det er større sannsynlighet for at mullahene i Iran vil bruke atomvåpen enn noen andre ledere i historien. Hver by i den siviliserte verden vil leve under trussel om atombombe – levert enten av raketter eller terrorister. Iran har en offisiell «Død over Amerika»-dag, og ønsker å se Israel utslettet.
Det er disse avveiningene president George W. Bush må gjøre.
– Avgjørelsen er ikke mer enn ett år frem i tid, mener Krauthammer.