Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fatah presenterer seg

Slik som frimerker foreteller om lands kultur og verdier, gjør labels fra organisasjoner det samme. Den dominerende palestinske Fatah-bevegelsen vil ha internasjonal oppmerksomhet og har tekstet merkene sine også på engelsk og fransk. Motivene kan deles i tre: Heltmodig kamp, Fathas symboler og sionismens onde ansikt.

 

Etter at Fatah var fordrevet fra Vestbredden i 1967, var det naturlig nok den nylige seieren ved Karameh som måtte feires. Ett merke har bare tekst: PALESTINSK MOTSTAND. 21.3.68. AL-

Andre merker viser selve frihetskjemperne i samlet front (ved Karameh). Merkene er heller primitive i trykket og med flisete perforering. 

Fatah-symboler har naturlig nok fått en vesentlig plass. PLO-flagget, som var forbudt i Israel, er nesten identisk med det jordanske, som har en syvtakket stjerne - Koranen-symbolikk - i den røde triangelen. Begge flagg er laget etter mal av det arabiske opprørsflagget fra kampen mot tyrkerne under første verdenskrig. Det finnes ymse tolkninger av fargene, gjerne satt i sammenheng med forskjellige arabiske herskerdynastier: Det røde settes i forbindelse med hasjemittene, som førte an i opprøret. Det grønne går igjen i flere arabiske flagg som islams (og fredens) farge. Svart symboliserer krig.

Symbolikken på Fatah-emblemet er klar: Palestina (på kartet) skal frigjøres med våpen: Kryssede (maskin-)gevær over håndgranat.

JEG HUSKER EN GANG DA PALESTINA VAR PÅ KARTET – GJØR DU? For å vise det, går Fatah tilbake til det Palestina som britene skapte som følge av Balfour-erklæringen. For tyrkerne i det ottomanske riket var det jo ikke noe Palestina. (Og uten Balfour-erklæring – intet arabisk Palestina!)

Merket kan betraktes som en avløser av dem fra mandattiden, som hadde slagordet: PALESTINA FOR ARABERNE (se artikkelen: Palestinere i Palestina?). Når Palestina er borte fra kartet, er araberne derfra blitt palestinere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett merke viser en geriljasoldat i det som ble selve merkevaren og det politiske moteplagget for europeiske supportere, den svart-hvitt-spraglete keffiaen. En gang et revolusjonært plagg i Norge, men nå langt på vei politisk utvannet som et trendy skjerf. Den jordanske varianten av palestinaskjerfet, brukt av kongen selv og hans menn, er i hvitt og rødt, den hasjemittiske fargen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så langt har vi sett merker utgitt av Fatah i 1968 og 1969.

Senere er kvaliteten på merkelappene sterkt forbedret, med rene farger. Motivene er de vanlige: landet, flagget – og Klippedomen («Omarmoskeen»).


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart