Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fatah presenterer seg

Slik som frimerker foreteller om lands kultur og verdier, gjør labels fra organisasjoner det samme. Den dominerende palestinske Fatah-bevegelsen vil ha internasjonal oppmerksomhet og har tekstet merkene sine også på engelsk og fransk. Motivene kan deles i tre: Heltmodig kamp, Fathas symboler og sionismens onde ansikt.

 

Etter at Fatah var fordrevet fra Vestbredden i 1967, var det naturlig nok den nylige seieren ved Karameh som måtte feires. Ett merke har bare tekst: PALESTINSK MOTSTAND. 21.3.68. AL-

Andre merker viser selve frihetskjemperne i samlet front (ved Karameh). Merkene er heller primitive i trykket og med flisete perforering. 

Fatah-symboler har naturlig nok fått en vesentlig plass. PLO-flagget, som var forbudt i Israel, er nesten identisk med det jordanske, som har en syvtakket stjerne - Koranen-symbolikk - i den røde triangelen. Begge flagg er laget etter mal av det arabiske opprørsflagget fra kampen mot tyrkerne under første verdenskrig. Det finnes ymse tolkninger av fargene, gjerne satt i sammenheng med forskjellige arabiske herskerdynastier: Det røde settes i forbindelse med hasjemittene, som førte an i opprøret. Det grønne går igjen i flere arabiske flagg som islams (og fredens) farge. Svart symboliserer krig.

Symbolikken på Fatah-emblemet er klar: Palestina (på kartet) skal frigjøres med våpen: Kryssede (maskin-)gevær over håndgranat.

JEG HUSKER EN GANG DA PALESTINA VAR PÅ KARTET – GJØR DU? For å vise det, går Fatah tilbake til det Palestina som britene skapte som følge av Balfour-erklæringen. For tyrkerne i det ottomanske riket var det jo ikke noe Palestina. (Og uten Balfour-erklæring – intet arabisk Palestina!)

Merket kan betraktes som en avløser av dem fra mandattiden, som hadde slagordet: PALESTINA FOR ARABERNE (se artikkelen: Palestinere i Palestina?). Når Palestina er borte fra kartet, er araberne derfra blitt palestinere.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett merke viser en geriljasoldat i det som ble selve merkevaren og det politiske moteplagget for europeiske supportere, den svart-hvitt-spraglete keffiaen. En gang et revolusjonært plagg i Norge, men nå langt på vei politisk utvannet som et trendy skjerf. Den jordanske varianten av palestinaskjerfet, brukt av kongen selv og hans menn, er i hvitt og rødt, den hasjemittiske fargen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så langt har vi sett merker utgitt av Fatah i 1968 og 1969.

Senere er kvaliteten på merkelappene sterkt forbedret, med rene farger. Motivene er de vanlige: landet, flagget – og Klippedomen («Omarmoskeen»).


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart