Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Syria med i UNESCO-komité for menneskerettigheter

Irina Bokova (t.v.), generaldirektør i UNESCO, kritiserer sentralstyrets beslutning om å akseptere Syria som medlem i to av organets underkomiteer. Foto: Pedro França, MinC.
Assad-regimet har drept tusenvis av demonstranter i Syria. Det hindret ikke UNESCO å utnevne Syria til medlem av en underkomité for menneskerettigheter.

Styret i UNESCO har valgt Syria inn i to underkomiteer i organisasjonen, hvor den ene er en menneskerettighetskomité. UNESCO-styret består av 58 land, deriblant USA, Frankrike og Storbritannia.

Ifølge organisasjonen UN Watch, som har et kritisk søkelys på FN-systemet, har Syria fått godkjent en ny periode i en menneskerettighetskomité de allerede var medlem av. I tillegg har de blitt medlem av en komité for internasjonale ideelle organisasjoner, som forsøker å få slike frivillige krefter til å bidra med å fremme UNESCOs mål.

Arabisk ja og arabisk nei
En arabisk samarbeidsgruppe i FN-organet nominerte Syria. Ironisk nok skjedde godkjenningen av nominasjonen kun én dag før Den arabiske liga suspenderte Syria fra medlemskap i ligaen.

Hillel Neuer, daglig leder i UN Watch, kritiserer arabernes nominasjon.

– Den arabiske ligas suspensjon av Syria mister enhver mening når deres medlemsstater sørger for å få Syria med i FNs menneskerettighetskomiteer. Det er en skam at FNs tyngste organ, når det kommer til forskning, kultur og utdanning, skal ta opp i seg et land som skyter sitt eget folk og gi det makt til å bestemme menneskerettighetsspørsmål verden over, mener Neuer.

Likevel er han ikke overrasket, siden UNESCO bare følger opp en «trend». En rekke stater som står for omfattende brudd på menneskerettighetene er medlemmer av organet. Sammen med Syria sitter land som Venezuela, Zimbabwe, Hviterussland, Kina, Vietnam og Algerie også i sentralstyret.

Brøt med protokollen
På grunn av sensitiviteten i denne saken har UNESCOs generaldirektør, Irina Bokova, gjort noe så uvanlig som å kritisere styrets beslutning via en talsperson.

– Generaldirektøren og sekretariatet er forpliktet på beslutningene til medlemsstatene og skal ikke kommentere dem. Men på grunn av utviklingen i Syria, ser ikke generaldirektøren hvordan dette landet kan bidra til arbeidet i komiteene, sa talskvinne Sue Williams.

Canada krever Assads avgang
Den Israel-vennlige regjeringen i Canada
har nettopp blitt medlem av UNESCOs styre. De har også kritisert beslutningen.

– Selv om Canada ikke var involvert i denne beslutningen, synes vi det er veldig forstyrrende at Syria har blitt skjøvet fram av den arabiske regionalgruppen i UNESCO, som en medlem av [komiteene …], siden Assads regime fortsetter å bruke vold og bryte menneskerettighetene. Canada vil fortsatt, med sterk og fast hånd, be Assad om å gå av, sier utenriksminister John Baird.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart