Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israelske forskere med ny ALS-behandling

En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)
En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)
Behandlingen skal også kunne hjelpe pasienter med Alzheimers og Parkinsons.

Forskere på Ben-Gurion universitet i Israel har gjort et gjennombrudd i behandlingen av amyotrofisk lateralsklerose (ALS), skriver den israelske avisen Times of Israel. ALS er en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Sykdommen er per dags dato uhelbredelig og gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er tre til fire år. Sykdommen debuterer oftest etter 50-års alder.

Nå har israelerne klart å bremse sykdommens fremgang. De har avdekket en metode for å stoppe økende aktivitet av gliaceller, som skader og ødelegger kroppens motoriske nerver. Dermed blir sentralnervesystemets immunforsvar gjenopprettet, noe som fører til høyere forventet levealder hos ALS-pasienter.

– Vi fant en måte å hindre gliaceller fra å angripe og drepe sunne hjerneceller, sier doktor Rachel Lichtenstein, en av forskerne bak det medisinske gjennombruddet.

Forskerne tok utgangspunkt i en allerede godkjent medisin, som vanligvis brukes til å behandle enkelte autoimmune sykdommer og enkelte typer kreft, for å skape et nytt molekyl som kan brukes til behandling av ALS.

– Våre eksperimentelle resultater på mus med ALS viste en betydelig økning i forventet levealder. Siden medisinen allerede er godkjent tror vi at det bare trengs en begrenset preklinisk testing for å nå klinisk fase tidligere enn andre tiltak, sier de.

Forskerne håper den nye medisinen også kan brukes til å behandle en rekke andre degenerative hjernesykdommer, som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

– Dette kan også få store konsekvenser for forventet levealder hos andre pasienter med nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Behandlingen vår kan vise seg å være effektiv for å styrke den selvrensende mekanismen i den menneskelige hjernen, og dermed forbedre livet til millioner av mennesker, sier doktor Ora Horovitz, visepresident for forretningsutvikling ved universitet.

Forskerne i Israel jobber nå med å finne et farmasøytisk selskap å samarbeide med.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart