Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israelske forskere med ny ALS-behandling

En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)
En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)
Behandlingen skal også kunne hjelpe pasienter med Alzheimers og Parkinsons.

Forskere på Ben-Gurion universitet i Israel har gjort et gjennombrudd i behandlingen av amyotrofisk lateralsklerose (ALS), skriver den israelske avisen Times of Israel. ALS er en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Sykdommen er per dags dato uhelbredelig og gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er tre til fire år. Sykdommen debuterer oftest etter 50-års alder.

Nå har israelerne klart å bremse sykdommens fremgang. De har avdekket en metode for å stoppe økende aktivitet av gliaceller, som skader og ødelegger kroppens motoriske nerver. Dermed blir sentralnervesystemets immunforsvar gjenopprettet, noe som fører til høyere forventet levealder hos ALS-pasienter.

– Vi fant en måte å hindre gliaceller fra å angripe og drepe sunne hjerneceller, sier doktor Rachel Lichtenstein, en av forskerne bak det medisinske gjennombruddet.

Forskerne tok utgangspunkt i en allerede godkjent medisin, som vanligvis brukes til å behandle enkelte autoimmune sykdommer og enkelte typer kreft, for å skape et nytt molekyl som kan brukes til behandling av ALS.

– Våre eksperimentelle resultater på mus med ALS viste en betydelig økning i forventet levealder. Siden medisinen allerede er godkjent tror vi at det bare trengs en begrenset preklinisk testing for å nå klinisk fase tidligere enn andre tiltak, sier de.

Forskerne håper den nye medisinen også kan brukes til å behandle en rekke andre degenerative hjernesykdommer, som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

– Dette kan også få store konsekvenser for forventet levealder hos andre pasienter med nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Behandlingen vår kan vise seg å være effektiv for å styrke den selvrensende mekanismen i den menneskelige hjernen, og dermed forbedre livet til millioner av mennesker, sier doktor Ora Horovitz, visepresident for forretningsutvikling ved universitet.

Forskerne i Israel jobber nå med å finne et farmasøytisk selskap å samarbeide med.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart