Rundt 93% av 90 alvorlig syke koronapasienter som på flere greske sykehus ble behandlet med en medisin utviklet ved Ichilov-sykehuset i Tel Aviv ble utskrevet fra sykehus i løpet av fem dager eller mindre. Den medisinske behandlingen er nå i fase to av den kliniske studien, skriver Jerusalem Post.
– Hovedmålet med denne studien var å verifisere at medisinen var trygg. Til dags dato har vi ikke registrert noen signifikant bivirkning hos noen pasienter i noen av gruppene, sier professor Nadir Arber.
Arber og hans team, som inkluderer doktor Shiran Shapira, utviklet medisinen basert på et molekyl som professoren har studert i 25 år som heter CD24, som finnes naturlig i kroppen. Årsaken til at fase 2-studien ble gjennomført i Hellas er fordi Israel ikke hadde nok relevante pasienter.
– Det er viktig å huske at 19 av 20 koronapasienter ikke trenger noen behandling. Etter et vindu på fem til tolv dager, så vil tilstanden til rundt 5 prosent av pasientene forverres, sier professoren bak den nye medisinen.
Hovedårsaken til at pasientenes tilstand blir forverret er en overaktivitering av immunforsvaret, også kjent som en cytokinstorm. For pasienter med korona begynner systemet å angripe friske celler i lungene.
– Det er akkurat dette problemet medisinen vår retter seg mot, sier Arber.
Professoren understreker at behandlingen hans, som har fått navnet EXO-CD24, ikke påvirker immunforsvaret som helhet, men bare retter seg mot denne spesifikke mekanismen, og hjelper til med å finne den rette balansen.
– Dette er presisjonsmedisin. Vi er veldig glad for å ha funnet et verktøy som takler sykdommens fysiologi, sier han.
Nå er de israelske forskerne klare til å iverksette den siste fasen av studien.
– Til tross for hvor lovende funnene i de første fasene av behandlingen kan være, kan ingen være sikre på noe før resultatene er sammenlignet med resultatene til pasienter som får placebo, forklarer Arber.
I tredje fase av studien vil 155 pasienter delta. To tredjedeler av dem vil få den nye medisinen mens en tredjedel vil få placebo, et preparat som ikke inneholder medisinsk virksomme stoffer, men som til forveksling ligner et legemiddel hvis virkning man ønsker å teste.
Studien skal etter planen gjennomføres i Israel, men kan også bli gjennomført i andre land hvis det ikke er nok relevante pasienter i Israel.
– Vi håper å være ferdig med studien i løpe av året, sier Arber.
Hvis de lovende resultatene fra fase 1 og fase 2 blir bekreftet, så kan medisinen bli gjort raskt tilgjengelig til en billig pris. I tillegg kan en suksess føre til at behandlingen kan brukes mot andre sykdommer, legger han til.