Her har EgyptAir for første gang landet i Tel Aviv den 3. oktober 2021. (Foto: Israelske flyplassmyndigheter)

Nå opereres ikke lenger denne flyruten i «skjul»

For første gang har EgyptAir gjennomført en kommersiell flygning til Tel Aviv.

EgyptAir, det nasjonale flyselskapet i Egypt, gjennomførte søndag 3. oktober den første kommersielle flygningen mellom Kairo og Tel Aviv. Selskapet skal fly fire direkteruter i uka mellom de to byene, skriver Times of Israel.

Frem nå til har den eneste flygningen mellom Israel og Kairo vært operert av Air Sinai, et datterselskap av EgyptAir. De har operert en rute mellom Tel Aviv og Kairo siden 1980-tallet, for å oppfylle et krav i fredsavtalen mellom Israel og Egypt fra 1979. Kravet var et Egypt skulle bli det første arabiske landet til å etablere en sivil flyrute til Israel, men Egypt fryktet de politiske reaksjonene det ville medføre både innad i landet og i den arabiske verden.

Derfor har Egypt helt siden oppstarten forsøkt å operere flyruten i skjul, blant annet ved å bruke et umerket fly uten det egyptiske flagget.

Nå er det slutt på at ruten skal være en «hemmelighet». Fra og med nå skal ruten opereres av EgyptAir, av et vanlig fly med logo og egyptisk flagg.

Beslutningen om åpenhet skjer etter at Israels statsminister Naftali Bennett møtte Egypts president Abdel Fattah el-Sisi i Egypt for to uker siden, det første offentlige møtet mellom en egyptisk og israelsk leder på et tiår.

Israel og Egypt har styrket de diplomatiske båndene de siste årene. De to landene deler felles sikkerhetsinteresser på Gazastripen, i likhet med Israel ser også Egypt på Hamas som en seriøs trussel, i tillegg til på Sinai og i det østlige Middelhavet.

Nylig landet også et kommersielt fly fra Bahrain på Ben Gurion-flyplass i Israel for første gang, ett år etter at landet signerte Abraham-avtalen. Abraham-avtalen har radikalt endret Israels forhold til flere arabiske land. Nylig møtte Israels utenriksminister kongen og kronprinsen i Bahrain, før han åpnet landets nye ambassade i landet.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart