Den amerikanske avisen The Washington Post skriver at Israel to ganger har bombet syriske anlegg som angivelig var til produksjon av kjemiske våpen. Det første angrepet skjedde i mars 2020, det andre i juni 2021, etter at etterretning viste at Syria ønsket å gjenoppbygge det ulovlige arsenalet.
Flere kilder avisen har vært i kontakt med og som har kjennskap til saken sier israelske jagerfly skal ha bombet tre mål nær byene Damaskus og Homs. Syv syriske soldater og en ingeniør som angivelig jobbet ved et topphemmelig militært laboratorium ble drept i de israelske angrepene.
Angrepet i 2020 skal ha vært rettet mot en villa utenfor byen Homs, som tidligere var hovedsetet for Syrias kjemiske våpenprogram. I villaen skal det ha blitt produsert trikalsiumfosfat (TCP), ifølge etterretningskilder. TCP har mange sivile bruksområder, men kan også omdannes til fosfortriklorid, en forløper til sarin og andre nervegasser som Syria tidligere har brukt.
Det israelske forsvaret vil ikke kommentere påstanden som kommer frem i avisen. Det er vanlig prosedyre at de avstår fra å kommentere slike saker.
Israel skal ifølge Washington Post ha mottatt etterretning i månedene før angrepet i 2020 om at den syriske diktatoren Bashar al-Assad forsøkte å gjenoppbygge sitt kjemiske våpenprogram, som han hadde gått med på å legge ned i 2014, etter press fra USA og Obama-administrasjonen. Norge bidro til å fjerne de kjemiske våpnene fra Syria den gangen.
Men det tok trolig ikke lang tid før Syria igjen produserte kjemiske våpen.
Analytikere har beskrevet de kjemiske våpnene som et avskrekkende middel mot Israel, men de har gjentatte ganger blitt brukt mot syriske opprørere og sivilbefolkning. Et angrep med kjemiske våpen i august 2013, hvor rundt 1400 sivile ble drept i forstedene til Damaskus, fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Angrepet var det verste kjemiske angrepet på en sivilbefolkning siden Saddam Hussein angrep kurdere på 1980-tallet.
Assad skal ha brukt kjemiske våpen i over 200 angrep mot opprørere i landet, til tross for trusler fra verdenssamfunnet om at det ville få store konsekvenser. Et angrep gjorde at daværende amerikansk president Donald Trump i april 2018 beordret et presisjonsangrep mot syriske mål etter et kjemisk angrep. 60 Tomahawk-missiler ble avfyrt fra to amerikanske marinefartøy i Middelhavet mot Syria.