På seks A4-sider svarer siviladministrasjonen på en rekke spørsmål relatert til vann. Vi har tatt med en kortversjon av svaret på de mest sentrale spørsmålene.
Hvor mye vann er det i Israel og på Vestbredden? 1.433 millioner kubikkmeter.
Hvordan blir vannet delt? Etter Oslo-avtalen fra 28. september 1995.
Hvor mye vann har palestinerne krav på etter avtalen? 227 millioner kubikkmeter.
Hvor mye drikkevann har palestinerne tilgang til? 248 millioner kubikkmeter. Palestinerne bruker 124 kubikkmeter per person av naturlig ferskvann. Israel bruker 150 kubikkmeter per person. (Israel dekker inn høyere totalt vannforbruk med omfattende avsaltning og gjenvinning av vann.)
Hvor mye ferskvann bruker palestinerne? 190 kubikkmeter per år.
Hvor tilgjengelig er vannet for palestinerne? I 1967 var 10 prosent av palestinske husholdninger tilknyttet vann-nett. I dag er prosentsatsen 95. Palestinske byer på Vestbredden har bedre tilgang til vann enn innbyggere i Amman og Damaskus.
Stjeler bosettere vann fra palestinere? Nei.
Bruker Israel palestinsk vann? Nei.
Beholder Israel kontrollen på Vestbredden på grunn av vanntilgangen? Nei. Israels forbruk av ferskvann fra fjell-aquiferen er betydelig lavere enn i 1967. I 1967 var Israels totale forbruk av naturlig ferskvann 1411 millioner kubikkmeter per år. I 2009 var forbruket redusert til 1040 millioner kubikkmeter.
Trenger Israel Vestbredden for å ha tilgang til underjordiske vannreservoarer? Nei. Reservoarene ligger under både Israel og Vestbredden, største delen under Israel.
Er det vanskelig for palestinere å få bore brønnner? Nei, prosessen er den samme for israelere som ønsker å bore brønner.
Respekterer Israel Oslo-avtalen når det gjelder vann? Ja, Israel overoppfyller Oslo-avtalen.
Les den fullstendige rapporten her. (PDF)
Oppdatering 11. april 2013: .Se også en sveitsisk doktoravhandling fra 2012 hvor det kommer fram at palestinske selvstyremyndigheter bruker anklager om vann som et politisk våpen mot Israel. Mye av anklagene har ikke hold i virkeligheten. Kort referat her, full versjon her.