Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Større frihet for hijab-bruk i Israel enn i EU

Muslimske kvinner med hijab har større rettigheter i arbeidslivet i Israel enn i EU. (Illustrasjonsfoto: aloush, flickr)
En tannlegeklinikk måtte betale erstatning da de nektet å ansette en kvinne med hijab.

I 2017 vedtok en EU-domstol at arbeidsgivere har rett til å bestemme over ansattes religionsutøvelse i arbeidstiden. En kvinne ble nektet å bruke hijab på jobb i sikkerhetsselskapet G4S, og fikk sparken da hun ikke ville etterkomme pålegget fra arbeidsgiveren. Domstolen ga arbeidsgiveren medhold, meldte NRK.

I Israel er situasjonen annerledes for muslimske kvinner. En tannlegeklinikk i byen Netanya nektet å ansett en kvinne med hijab, med begrunnelse at de var redde for at kundene ville reagere negativt. Først tok kvinnen saken til «Kommisjonen for like ansettelsesmuligheter», og fikk medhold der. Da kommisjonen kontaktet tannlegeklinikken snudde de og sa hun kunne få jobb likevel. Men da takket den muslimske kvinnen nei og leverte erstatningssøksmål til Tel Avivs regionale arbeidsrett. Søndag 8. september vedtok retten at kvinnen skal få 100.000 kroner i erstatning, skriver Ha’aretz.

Arbeidsretten slo fast at «å avvise en kandidat på grunn av fordommer innebærer ulovlig diskriminering etter loven for like muligheter til ansettelse». Den slo også fast at selv ikke en uvanlig spent sikkerhetssituasjon (med terrorangrep etc.) gjør slik behandling lovlig.

Vi vil oppmuntre alle, og spesielt norske muslimer, til å huske denne saken neste gang de hører anklager om at Israel er en apartheidstat.

Se relaterte saker under


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart