I 2017 vedtok en EU-domstol at arbeidsgivere har rett til å bestemme over ansattes religionsutøvelse i arbeidstiden. En kvinne ble nektet å bruke hijab på jobb i sikkerhetsselskapet G4S, og fikk sparken da hun ikke ville etterkomme pålegget fra arbeidsgiveren. Domstolen ga arbeidsgiveren medhold, meldte NRK.
I Israel er situasjonen annerledes for muslimske kvinner. En tannlegeklinikk i byen Netanya nektet å ansett en kvinne med hijab, med begrunnelse at de var redde for at kundene ville reagere negativt. Først tok kvinnen saken til «Kommisjonen for like ansettelsesmuligheter», og fikk medhold der. Da kommisjonen kontaktet tannlegeklinikken snudde de og sa hun kunne få jobb likevel. Men da takket den muslimske kvinnen nei og leverte erstatningssøksmål til Tel Avivs regionale arbeidsrett. Søndag 8. september vedtok retten at kvinnen skal få 100.000 kroner i erstatning, skriver Ha’aretz.
Arbeidsretten slo fast at «å avvise en kandidat på grunn av fordommer innebærer ulovlig diskriminering etter loven for like muligheter til ansettelse». Den slo også fast at selv ikke en uvanlig spent sikkerhetssituasjon (med terrorangrep etc.) gjør slik behandling lovlig.
Vi vil oppmuntre alle, og spesielt norske muslimer, til å huske denne saken neste gang de hører anklager om at Israel er en apartheidstat.
Se relaterte saker under