Indonesia er det fjerde mest folkerike land i verden, det land i verden med flest muslimer og verdens tredje største demokrati etter India og USA. Det er også et land Israel ikke har diplomatiske forbindelser til. Det kan snart endre seg.
Ifølge den israelske storavisen Yedioth Ahronoth har Indonesia gått med på å starte en prosess med å normalisere forholdet til Israel. Forhandlingene om en normalisering i forholdet mellom de to landene skal ha pågått i tre måneder.
At et så stort muslimsk land vil normalisere forholdet til Israel, i en tid hvor den anti-israelske stemningen i mange muslimske land er svært høy på grunn av krigen i Gaza, må kunne sies å være ganske oppsiktsvekkende.
Israel vil ikke lenger blokkere Indonesia fra å bli med i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som består av verdens 38 ledende økonomier, hvis landene etablerer diplomatiske forbindelser, ifølge avisen.
Også OECD har vært involvert i samtalene mellom Israel og Indonesia.
Tirsdag 9. april deltok et indonesisk fly i et flydropp med nødhjelp over Gaza. Det skal være første gang et indonesisk fly har fløyet gjennom israelsk luftrom, noe som blir tolket som en del av den pågående normaliseringsprosessen.
Abraham-avtalene fra 2020, hvor Israel normaliserte forholdet til fire arabiske land, har banet vei for at flere arabiske og muslimske land vil normalisere forholdet til den jødiske staten. Før denne avtalen hadde Israel bare fredsavtaler med Egypt (fra 1979) og Jordan (fra 1994).
Israel har i lengre tid også hatt samtaler om å normalisere forholdet til Saudi-Arabia, men disse samtalene er blitt satt på is som følge av krigen som oppstod i kjølvannet av Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober. Det skal også ha pågått forhandlinger med andre arabiske og muslimske land.