Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Theresa May og Benjamin Netanyahu studerer den orginale Balfour-erklæringen. Det gjør også Sara Netanyahu og etterkommere av Lord Balfour og Lord Rothschild. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)
Theresa May og Benjamin Netanyahu studerer den orginale Balfour-erklæringen. Det gjør også Sara Netanyahu og etterkommere av Lord Balfour og Lord Rothschild. Bildet ble tatt i forbindelse med 100-årsjubileet. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Nekter å beklage Balfour-erklæringen

Storbritannias statsminister Theresa May er stolt over deres rolle i etableringen av Israel.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Den britiske statsministeren Theresa May sier det er helt uaktuelt å beklage Balfour-erklæringen fra 1917. Den banet vei for etablering av staten Israel. Palestinere har protestert kraftig mot at den britiske regjeringen markerer 100-årsjubileet for Balfour-erklæringen med stolthet, men statsministeren bare avfeier de palestinske protestene, skriver avisen Times of Israel.

– Vi er stolt over at vi var pionerer i etableringen av staten Israel, sier May.

2. november var hundreårsdagen for Balfour-erklæringen, brevet som Lord Rothschild mottok fra Storbritannias utenriksminister Arthur James Balfour.

Balfour-erklæringen uttrykker ikke bare Balfours egen støtte til de jødisk-zionistiske ambisjonene, brevet uttrykte også meningen til det britiske imperiets regjering, og fremfor alt statsminister David Lloyd George.

– Når noen mener vi skal beklage dette brevet, sier jeg absolutt ikke.

Uttalelsene fra May kom under en jubileumsmiddag for Balfour-erklæringen. Under talen skal den britiske statsministeren uhemmet ha rost den jødiske staten som en «oppstarts-nasjon og et symbol på åpenhet, et levende demokrati og et eksempel til etterfølgelse for resten av verden når det kommer til rettighetene til kvinner og medlemmer av LHBT-miljøet.»

May uttalte seg også kritisk til BDS-bevegelsen, som kjemper for boikott, desinvestering og sanksjoner mot Israel. May mener slike anti-israelske bevegelser er knyttet opp mot en «ny og skadelig form for antisemittisme.»

– La meg være klar. Å være kritisk til Israels handlinger er aldri – og kan aldri være – en unnskyldning for å stille spørsmål ved Israels rett til å eksistere. På samme måte som kritikk av Storbritannias handlinger ikke er en unnskyldning for å stille spørsmål ved vår rett til å eksistere, sier May.

Selv om den britiske statsministeren er stolt over landets rolle i etableringen av staten Israel mener hun den 100 år gamle Balfour-erklæringen fortsatt ikke er fullført. Balfours visjon om en fredelig sameksistens mellom jøder og arabere er fortsatt et godt stykke unna å bli en realitet.

– Skal vi ha en realistisk sjanse til å nå det målet, må begge sider inngå kompromisser, sier May, som understreker at hun støtter tostatsløsningen.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart