Søk

Russland og jødene

Det var tre faser i Russlands diskriminering mot jødene.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Det var tre faser i Russlands diskriminering mot jødene.

Den første, som varte i århundrer, forbød jødene fra i det hele tatt å komme inn i det russiske riket. Men på slutten av 1700-tallet ble Polen delt, og da var plutselig verdens største jødiske samfunn kommet under russisk kontroll. Russerne plasserte dem i begrensede områder og begrenset deres yrkesfrihet. Den tredje perioden var under kommunismen. Da ble jødene frigjort som individer, men de fikk ikke lov til å praktisere sin tro. Og de hadde sosiale begrensninger ved at de formelt og uformelt ble motarbeidet i den akademiske verden og i regjeringen.

Etterdønninger av brevet
Etter at kommunismen falt, har den russiske staten ikke vært antisemittisk. Men mange jøder mener at den har gjort for lite for å motvirke den utstrakte antisemittismen som er i enkelte grupper i samfunnet.

I artikkelen Jødehat i Russland har vi omtalt et brev som «ortodoks-kristne patrioter» har offentliggjort. De tar til orde for å forby alle jødiske etniske og religiøse organisasjoner.

I forrige uke vedtok Dumaen (den russiske nasjonalforsamlingen) en uttalelse med 306 mot 58 stemmer som fordømte innholdet i brevet. Det er fint. Men det er likevel bekymringsfullt at hele 58 medlemmer nekter å fordømme en såpass grov antisemittisme. Det viser at det fremdeles er mange i Russland som verken har glemt eller lært noe særlig av deres forfedres anti-jødiske arv.
Nå har jo mange av de jødene som kunne blitt ofre for de nye antisemittene i Russland forlatt landet, mange har dradd til sitt etniske hjemland Israel.

Jødene som test
Den holdningen et land har til sine jøder, sier noe vesentlig om toleransen og vidsynet generelt, eventuelt om mangelen på dette. Det er en rekke eksempler i historien på at land som viste toleranse mot jødene, også gjennomgikk en sterk modernisering. Lederskribenten mener at det er en sammenheng.

På 1500-tallet tok Nederland gjestfritt imot jøder som var flyktet fra Spania og Portugal. Samtidig startet en utvikling som gjorde Nederland til en økonomisk og handelsmessig stormakt. Da England var i ferd med å seile opp som verdens ledende supermakt, gav det igjen jødene adgang til landet (etter at jødene tidligere var blitt utvist). Frankrike ble en stormakt da det gav jødene fulle rettigheter. Og USA ble en supermakt mens det var åpen for å ta imot forfulgte ofre for antisemittisk forfølgelse i Russland.
Motsatt: Da Spania mishandlet og jaget sine jøder omkring år 1500, startet en utvikling preget av forfall.
Og riker som var meget fiendtlige mot jødene, som Nazi-Tyskland og Sovjetunionen, brøt sammen.
Russland må nå velge mellom to alternativer:

a) Trangsynet fra fascister og kommunister [vi kunne sikkert tilføye noen typer kristne ortodokse fundamentalister også] som ser bakover mot en angivelig storhetstid eller

b) toleranse, demokrati og driftige mennesker som kan skape en strålende framtid.

Russland er lastet med ideologier som ennå kan føre til at ender med å gå tilbake til sin fortid. Skulle det skje, vil russerne selv bli det fremste offeret, ikke jødene, mener Jerusalem Post.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart