Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hvorfor lar VG en professor servere grov fake news om Gaza?

Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: UiO)
Professor Hilde Henriksen Waage. (Foto: UiO)
«De får ikke inn hverken vann, strøm, mat eller andre varer,» hevder professor Hilde Henriksen Waage om palestinerne i Gaza.

Søndag 5. mai gjorde VG-journalist Vemund Anke Garden seg selv til et ukritisk mikrofonstativ for professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo. Det burde han ikke gjort, siden professoren har en lang historie med å spre fake news (se bakgrunn under).

Waages største fake news denne gang er påstanden om situasjonen på Gaza: «De får ikke inn hverken vann, strøm, mat eller andre varer.»

Vann

95 prosent av vannet på Gaza-stripen kommer fra underjordiske kilder (aquifer). Frem til 1990-tallet – Israel kontrollerte Gaza helt fra 1967 til 1995 – kunne man drikke vannet i vannsystemet. På grunn av overbelastning på de underjordiske drikkevannskildene (Gazas befolkning blir doblet hver 20 år), har sjøvann fra Middelhavet og forurensning, gjort vannet i vannsystemet av dårlig kvalitet. I dag bruker 9 av 10 palestinere på Gaza-stripen renset vann på flasker eller tanker, ifølge FN. Det er ingen importbegrensninger på vann fra Israel til Gaza.

Strøm

FNs statistikk viser at palestinerne på Gaza-stripen har hatt strøm 14-16 timer i døgnet i perioden fra 8. april til 4. mai. Gjennom hele april ble det levert 120 megawatt fra det israelske strømnettet. Dette er betydelig mer enn lokal produksjon på Gaza-stripen, som ligger på 71 megawatt. Palestinerne på Gaza-stripen har strømmangel, men en hovedgrunn er konflikten mellom de Fatah-kontrollerte myndighetene på Vestbredden og Hamas-regimet.

Mat og andre varer

Det er ingen importbegrensninger på mat til Gaza-stripen. Fra januar til mars 2019 ble 6621 semitrailere med mat levert gjennom israelske grensestasjoner. Dette tilsvarer 74 semitrailere i døgnet. I alt ble det levert 26.489 semitrailere med varer fra Israel til Gaza i første kvartal. I tillegg kommer 17 millioner kilo gass til matlagning og 87 millioner liter drivstoff. Alle disse tallene ifølge FN.

Israels begrensninger på import til Gaza gjelder varer og produkter som kan brukes militært, ting som kan styrke kapasiteten til de islamistiske og nasjonalistiske terrororganisasjonene i området.

VG skriver:

«Siden de [palestinene på Gaza-stripen] får så lite oppmerksomhet får de heller ikke humanitær bistand, forklarer Waage. I tillegg har Israel en blokade av Gaza.»

Dette er igjen fake news fra historieprofessoren. I en lang årrekke har ingen folkeslag i verden fått mer i bistand per innbygger enn palestinerne. Ifølge tall fra Verdensbanken fikk palestinerne 2,1 milliarder dollar i bistand i 2017. Alle de landene som får mer nettobistand (kun 16 land i hele verden) har mange ganger høyere befolkningstall.

VG kunne brukt fem, ti minutt på å finne de samme opplysningene som MIFF, men de valgte heller å gjøre seg til ensidig propagandaorgan for en politisk aktivist forkledd som professor.

Bakgrunn Hilde Henriksen Waage

Allerede i 2009, da MIFF gikk gjennom Waages doktorgradsavhandling, konkluderte vi:

«Den ”forskningsbaserte” kunnskapen som akademikere av Hilde Henriksen Waages type står for, består i meget grundig forskning i det stoffet som kan brukes mot Israel på den ene siden, og av at man ganske enkelt overser det stoffet som taler til Israels fordel på den andre.»

I 2012 hevdet Waage at Israel hadde «teppebombet Gaza» i 2009. Da MIFF ba om eksempel på tid og sted hevdet hun å være feilsitert, men anklagen ligger fortsatt ute i Nettavisens artikkel. Ikke så viktig å rette opp falske anklager som retter seg mot Israel, og det svekker ikke professorens sjanse til klippekort hos NRK.

I 2013 hevdet Waage at Israel «trappet opp byggingen av jødiske bosetninger kraftig» fra mars 2009. Alle data – også fra den bosetningskritiske organisasjonen Peace Now – beviser at hun tok feil.

Waage kan vingle. I februar 2013 erklærte professoren tostatsløsningen i Midtøsten død. To måneder senere var hun forbitret på KrF som ikke nevnte tostatsløsningen!

Men Waage vingler aldri i sin demonisering av Israel. I september 2015 hevdet hun at «det skytes og drepes hver dag» av israelsk politi. MIFF viste at det var fullstendig feil. Waage kritiserer israelske soldater og politifolk for å skyte for å drepe når de er truet, men vi har aldri sett henne rette tilsvarende kritikk mot lignende tilfeller i Norge.

I 2016 hevdet Waage at «Israel har en systematisk plan for å legge landet under seg. Palestinerne har tapt hele kampen om landet.» MIFFs daværende journalist Tor-Bjørn Nordgaard gjennomhullet påstanden.

Waage fortsatte med fake news i desember 2017 og juni 2018. Høsten 2018 publiserte Norsk Utenrikspolitisk Institutt en ekstremt ensidig tåkeskrevet av Waage. Artikkelen var illustrert med løgnkart som den venstreorienterte amerikanske tv-stasjonen MSNBC har beklaget bruken av. NUPI tok MIFFs såpass på alvor at kartene ble flyttet helt til slutt og en lenke til MIFFs faktasjekk ble lagt inn i Waages artikkel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart