Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Faksmile fra Aftenposten Junior 22.-28. mai 2018.
Faksmile fra Aftenposten Junior 22.-28. mai 2018.

– Barnet vårt lurte på om «Israel virkelig dreper de som er uenige med dem» etter at det leste Aftenposten

Hvordan klarer Aftenposten å skrive så mye feil til barn?

LO støtter at minst 7 millioner palestinere skal få flytte inn i Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Ukeavisen Aftenposten Junior markedsføres som en avis som «barna lettere kan forstå». I utgaven for 22.-28. mai rotet redaksjonen det skikkelig til for seg og sine unge lesere.

«USAs president Donald Trump gjorde noe i Israel i forrige uke, som fikk hele verden til å reagere,» skriver journalist Randi Elise Midtskog i ingressen. Kan barn lett forstå at dette er en kraftig overdrivelse? Aftenposten Junior forteller ikke at også andre land har flyttet eller har planer om å flytte ambassadene sine fra Tel Aviv til Jerusalem. De forteller ikke at nærmere 30 lands diplomater deltok på markeringen av ambassadeflyttingen.

Senere skriver Aftenposten Junior: «Flyttingen førte til store demonstrasjoner. Og mange mennesker ble skadet og drept fordi de var uenige i at dette skjedde.»

Slik dette framstilles, kan barna umulig forstå at voldelige demonstrasjoner hadde rast på Gaza-stripen i flere uker før ambassadeflyttingen. Ingen mennesker er blitt skadet eller drept fordi de var uenige i ambassadeflyttingen, men fordi de deltok i provokasjoner, voldshandlinger og forsøk på infiltrasjon av Israel. Gaza-demonstrantenes hovedproblem er ikke adressen til amerikanernes fremste diplomatiske representasjon i Israel, men at Israel overhodet eksisterer. De er drevet av ideologien til den islamistiske terrorbevegelsen Hamas og kaller sine aksjoner for «den store returmarsjen». Det betyr at de vil flytte millioner av palestinere inn i Israel slik at verdens eneste jødiske stat forsvinner og blir erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Aftenposten Junior gjør ingenting for at de unge leserne sine skal forstå dette.

– Det ene barnet vårt spurte om det er slik at Israel virkelig dreper de som er uenige med dem i konflikten, siden det står slik, skriver noen foreldre i Østfold som er opprørt av artikkelen.

«Når USA har flyttet ambassaden sin til Jerusalem, kan dette oppfattes som at de sier at Jerusalem tilhører Israel og jødene.»

Men hva hvis USAs president Donald Trump sa noe annet? Trump understreket i sin tale 6. desember 2017 at han ikke tok stilling til hvordan suvereniteten over Jerusalem skal fordeles. «Vi tar ikke stilling til noen sluttstatus-spørsmål, inkludert de spesifikke grensene for Israels suverenitet i Jerusalem eller løsningen for omstridte grenser. De spørsmålene må de involverte partene avklare,» sa Trump. Dette kan barn forstå: Når USA har flyttet ambassaden sin til Jerusalem, betyr det nødvendigvis ikke at også palestinerne ikke kan få myndighet i deler av byen. Det understreket Trump da han varslet flyttingen i desember. For å få en ordning i Jerusalem må palestinerne være villig til å forhandle. Det har de nektet de siste årene, også under president Obama.

Deretter lar Aftenposten Junior professor Hilde Henriksen Waage si at «de aller fleste land anser Tel Aviv som hovedstaden». Spørsmålet er aldri hva andre land ser som hovedstaden, men hvor et land selv legger sitt lands regjering og sentraladministrasjon (Store Norske Leksikon).

Aftenposten Junior skriver videre: «For 70 år siden ble staten Israel opprettet fordi jødene ville ha et eget land. På det samme stedet hadde palestinere bodd i tusenvis av år.»

En betydelig del av palestinerne er etterkommere av arabere (og andre folkegrupper) som flyttet inn i området i mellomkrigstiden (motivert av de økonomiske mulighetene som jødisk industri og britisk mandatstyre ga dem). Barn får det ikke lettere med å forstå dersom journalister blander det som skjedde for mindre enn hundre år siden med tusenvis av år siden. En enda større del av de palestinske klanene flyttet til området de siste få århundrene. Andre har røtter tilbake til muslimenes første erobringer av området for 1400 år siden. Tusenvis av år blir det likevel ikke, og palestinerne har aldri hatt en nasjonalstat i området slik et av sitatene av professoren gir inntrykk av («etter dette [krigen i 1948] har palestinerne ikke hatt en egen stat»].

Jøder har også bodd på det samme stedet i tusenvis av år. Det hjalp ikke Aftenposten Junior sine lesere til å forstå.

Før andre verdenskrig, da området var fjernstyrt fra London, var både jøder og arabere i området palestinere. Jøder startet for eksempel Palestine Post, som i dag heter Jerusalem Post.

Palestina er et navn som aldri har eksistert på noen stat, men et betydelig antall land anerkjenner den til tross for at grenser ikke er avklart, det er to rivaliserende regjeringer og en lovgivende myndighet som ikke kommer sammen.

– Kommer de til å bli enige? spør Aftenposten Juniors journalist til slutt.

– Ja, hvis Israel går med på å gi tilbake det landet de har tatt fra palestinerne. Men det vil de ikke, svarer professor Waage til slutt.

Når man skal få hvem som helst, ikke bare barn, til å forstå, er det et sjansespill å bruke Waage. Allerede i 2009, da MIFF gikk gjennom Waages doktorgradsavhandling, konkluderte vi:

«Den ”forskningsbaserte” kunnskapen som akademikere av Hilde Henriksen Waages type står for, består i meget grundig forskning i det stoffet som kan brukes mot Israel på den ene siden, og av at man ganske enkelt overser det stoffet som taler til Israels fordel på den andre.»

I 2012 hevdet Waage at Israel hadde «teppebombet Gaza» i 2009. Da MIFF ba om eksempel på tid og sted hevdet hun å være feilsitert, men anklagen ligger fortsatt ute i Nettavisens artikkel. Ikke så viktig å rette opp falske anklager som retter seg mot Israel, og det svekker ikke professorens sjanse til klippekort hos NRK.

I 2013 hevdet Waage at Israel «trappet opp byggingen av jødiske bosetninger kraftig» fra mars 2009. Alle data – også fra den bosetningskritiske organisasjonen Peace Now – beviser at hun tok feil.

Waage kan vingle. I februar 2013 erklærte professoren tostatsløsningen i Midtøsten død. To måneder senere var hun forbitret på KrF som ikke nevnte tostatsløsningen!

Men Waage vingler aldri i sin demonisering av Israel. I september 2015 hevdet hun at «det skytes og drepes hver dag» av israelsk politi. MIFF viste at det var fullstendig feil. Waage kritiserer israelske soldater og politifolk for å skyte for å drepe når de er truet, men vi har aldri sett henne rette tilsvarende kritikk mot lignende tilfeller i Norge.

I 2016 hevdet Waage at «Israel har en systematisk plan for å legge landet under seg. Palestinerne har tapt hele kampen om landet.» MIFFs daværende journalist Tor-Bjørn Nordgaard gjennomhullet påstanden. Senest i desember 2017 serverte hun ren fake news i forkant av Donald Trumps Jerusalem-tale.

Israel har gjentatte ganger vist vilje til å dele landområdet mellom Middelhavet og Jordan-elven. Det var araberne (som siden bygde en identitet som palestinere i direkte konfrontasjon mot en jødisk nasjonalstat i området) som avviste dette i 1948 og startet en krig. Fortsatt avviser palestinerne absolutt og kategorisk å anerkjenne Israel som en jødisk stat. Det burde Aftenposten Junior fortelle sine lesere. De burde også nevne at palestinerne aldri har vært nærmere noen nasjonal selvråderett enn det de er i dag. Palestinerne kan få en egen stat når de aksepterer at naboene skal få lov til å beholde sin.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart